datova-centra-googlu-maji-spotrebu-260-milionu-wattu
Novinka Datová centra Googlu mají spotřebu 260 milionů wattů

Datová centra Googlu mají spotřebu 260 milionů wattů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

9. 9. 2011 12:30 26

Tolik energie bohatě postačí pro napájení 200 tisíc domácností ve větším městě. To víte, když klikneme na tlačítko Hledat, není to zadarmo.

Reklama

Spotřeba datových center a serverů internetové společnosti Google dosahuje přibližně 260 milionů wattů. V rozhovoru pro deník New York Times o tom informoval Urs Hoelzle, viceprezident pro technickou infrastrukturu.

V celkové spotřebě jsou zahrnuté všechny pobočky, včetně kanceláří, apod. Tolik energie by stačilo pro napájení amerického města Salt Lake City, které má momentálně 186 tisíc obyvatel. Na jednoho uživatele služeb Google připadá měsíčně 180 Wh, neboli ekvivalent tří hodin svícení 60wattovou žárovkou.

Google Earth sleduje Řecko, berňák hledá černé stavby

Noah Horowitz, vědecký pracovník ze San Francisca, k tomu poznamenal: „Když klikneme na tlačítko Hledat, není to zadarmo“. Přestože Google po dlouhém váhání zveřejnil svoji spotřebu, celkový počet svých serverů i nadále tají.

Nepřehlédněte:

Google auto bez řidiče poprvé havarovalo

Odhaduje se, že nyní má aktivních přibližně 900 tisíc serverů, nicméně tuto hodnotu nelze nijak ověřit. Na serverech běží služby, které dnes zná prakticky každý, např. internetový vyhledávač, videoportál YouTube nebo Gmail.

Datová centra Googlu mají spotřebu 260 milionů wattů
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama