dalsi-karty-ati-hd5800-v-lete
Novinka Další karty ATI HD5800 v létě

Další karty ATI HD5800 v létě

Michal Kleman

Michal Kleman

19. 1. 2010 12:00 20

ATI připravuje refresh karet řady Radeon HD5800 na léto. Půjde o konkurenta GF100?

Reklama

Další půlgenerace grafických karet ATI se má představit v létě. Stejně jako se měl Radeon HD4890 přímo postavit nejlepším kouskům z dílen nVidie, i novější karty budou mít za úkol konkurovat high-endu postavené na architektuře Fermi. Tento model pravděpodobně ponese označneí HD5890. ATI Radeon HD4890 na sebe v době vypuštění na trh svedl celkem slušnou pozornost, nejen kvůli slušnému výkonu, který tato karta poskytovala, ale i kvůli overclockerským kouskům, jež předváděla. Navíc šlo o první samostatné grafiky, které nebyl větší problém přetaktovat přes 1GHz a našli se i výrobci, kteří takovéto extrémní modely prodávali přetaktované z výroby.

Další karty ATI HD5800 v létě
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel zatím není jasné, jak ATI zvýší výkon této karty oproti ostatním modelům řady HD5800. Starší zprávy ze společnosti The Global Foundry hovořily o komerční dostupnosti grafických jader vyráběných 32 nm procesem již během roku 2010, zdá se mi však nepravděpodobné, aby ATI tento husarský kousek stihla. Jiné "zvěsti" také tvrdily, že ATI chce 32 nm výrobu úplně přeskočit, další pak, že první GPU ATI vyráběné tímto procesem se mají na trh dostat až v prvním kvartálu roku 2011, takže je moc opravdu brzy soudit. Jako alternativy se jeví navýšený počet stream procesorů, nebo zvýšení taktů. Na druhou stranu karty nVidie s čipem GF100 mají být 2-3 x výkonnější (ovšem podle marketingových materiálů nVidie), než GeForce GTX285, takže by inženýři ATI museli takt i počet shaderů navýšit celkem razantně.

Další karty ATI HD5800 v létě
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě než se dočkáme nové revize/verze jádra Cypress můžeme očekávat značné snížení cen, a to kvůli zvýšenímkonkurenčního tlaku ze strany nVidie, dále bude ATI nucena vytvořit prostor pro další grafický akcelerátor, který sama nabídne. Každopádně se v blízké budoucnosti máme na co tešit.

Podle Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama