Čtyřicet let Apple: klikatá cesta ke hvězdám
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Čtyřicet let Apple: klikatá cesta ke hvězdám

Čtyřicet let Apple: klikatá cesta ke hvězdám | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 4. 2016 03:00 21

Seznam kapitol

1. Dějiny Apple stokrát jinak 2. Přehmaty a kotrmelce 3. Hlavně jednoduše 4. Vše pro vizi
5. Velké čistky 6. Temné zákulisí 7. Neptejte se, co chtějí

Apple byl založen 1. dubna 1976. V poslední době se k jeho historii objevují dosti kritické komentáře – dozvěděli jsme se třeba, že „Apple ztrácí sílu inovovat“ a „v mnohém jen kopíruje jiné“. Dovolím si s tím nesouhlasit: Apple vždycky vstupoval až na bojiště, které prozkoumal někdo jiný – a to obvykle s produktem, který ve finále většinou uspěl.

Reklama

Dnes se už sotva dozvíme, kolik zajímavých i šílených projektů v Apple vzniklo. Mezi ty zajímavé bych zařadil Modular Mac z osmdesátých let, který dovoloval vyskládat počítač z jednotlivých modulů, asi jako dnes „revoluční“ Acer Revo. (Je skutečně úsměvné, kolik opravdu historických konceptů je nám předkládáno jako žhavá novinka!)

Čtyřicet let Apple: klikatá cesta ke hvězdám
i Zdroj: PCTuning.cz

Anebo tabletové verze Newtona, které to téměř dotáhly do výroby, nebýt toho, že Jobs celou řadu kompletně zařízl v okamžiku, kdy už to začínalo fungovat, jak mělo.

Mezi ty podivné kusy bych naopak zařadil Powerbook Mercury, který kdyby vznikl v roce 1996, by byl pradědečkem podivností, kterým dnes modernostně říkáme „dva v jednom“. Dnešní příslušníci třídy „dva v jednom“ trpí stejným problémem, jako původní Powerbook Mercury – totiž že v obrazovce obsahují i základní desku a baterku, jenomže dnes se tabletová část stroje dá udělat relativně lehká, takže se stroj v jednom kuse zoufale nepřeklápí dozadu, jak se dělo právě u prototypu Powerbooku Mercury, který byl kvůli tomuto problému ukončen.

Jiným problémem, do kterého se Apple namočilo, byla otázka klonů. PC klony napomohly zvětšení trhu, i když ve finále stály IBM nejdříve kontrolu nad trhem a nakonec musela trh opustit. Apple se rozhodl podporovat klony v době, kdy se zdálo, že to je dobrý nápad a že klony pomáhají expanzi trhu. V jejich případě to vůbec nebyla pravda, Apple klony přímo konkurovaly Apple a situaci mateřské firmy jenom komplikovaly. Apple se rozhodlo nejprve změnit licenční podmínky tak, aby se výrobci klonů zaměřili na méně výnosné levné varianty počítačů a bylo pro ně nevýhodné vyrábět ty výkonné, kde si Apple chtěl nechat trh sám pro sebe. Jobs ve finále usoudil, že se nemá smysl klony zabývat vůbec, protože to přináší jenom komplikace a podporu klonů zcela zařízl.

Přestože podpora fanoušků Apple je až fanatická, vedení včetně Jobse neváhalo opakovaně udělat kroky, kterými se spojilo s konkurencí. Ať už jde o podporu Microsoftu v době, kdy byl Apple na hraně kolapsu (slavná scéna s Billem Gatesem v projekci nad Stevem Jobsem), přechod od PowerPC procesorů k procesorům Intel anebo nově podpora Office 365 pro iPad, znovu a znovu se ukazuje, že přece jenom je rozdíl mezi nekriticky uvažujícími fanoušky a pragmaticky přemýšlejícími manažery.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama