ctvero-univerzalnich-chladicu-v-testu
Skříně, zdroje, chladiče Článek Čtvero univerzálních chladičů v testu

Čtvero univerzálních chladičů v testu | Kapitola 2

Michal Mitrega

Michal Mitrega

24. 7. 2006 01:00 35

Seznam kapitol

1. Úvod a testovací sestava 2. Akasa Evo 120 3. Zaward SQUARE ZCJ002 4. Scythe Ninja Plus 5. Thermalright SI-120 6. Zvukové a teplotní testy

V dnešním článku si otestujeme čtvero univerzálních chladičů, které se hodí téměř pro všechny současné procesory. Nadstandardní chladič se hodí všude tam, kde jsou zvýšené nároky na výkon chlazení či hlučnost celého systému.

Reklama

Balení

Pro relativně malý chladič je tu poměrně malá a líbivá krabička (i s poutkem na přenášení). Na obalu vám názorně v pěti jazycích vysvětlí na jakém principu pracují heatpipes a proč je právě chladič od Akasy to úplně nejlepší, co se dá koupit. Po rozbalení zjistíme, že chladič je opravdu bytelně zabalen v polystyrenu a nic s ním nehne, takže by se při přepravě neměl poškodit. Co tedy kromě heatsinku a větráku obsahuje balení?

Čtvero univerzálních chladičů v testu
i Zdroj: PCTuning.cz


bytelná krabice

Nepraktičtější je malá příručka, kde je na barevných obrázcích vysvětlena instalace i pro desetileté dítě, ačkoliv se většina chladičů CPU s běžnými retenčními mechanizmy dá nainstalovat i poslepu. Instalace tohoto modelu by neměla činit sebemenší problémy. Příručka k chladiči je stejně jako popisky na krabičce také v 5ti jazycích. Černo - oranžová kombinace je esteticky velice podařená, škoda jen, že zůstane na zadní straně skříně, kde ji běžně nikdo neuvidí. Pak tu máme dva sáčky s bohatým příslušenstvím:

Čtvero univerzálních chladičů v testu
i Zdroj: PCTuning.cz


příručka pro zelenáče

Příslušenství:

  • napájecí prodlužovací kabel s "male" a "female" MOLEX konektory a dvoupinovým konektorem větráku
  • Čtvero univerzálních chladičů v testu
    i Zdroj: PCTuning.cz

  • prodlužovací kabel s 2x male a 1x female třípinovým konektorem
  •  
    i Zdroj: PCTuning.cz
     

  • montážní spona na zadní stranu základní desky (socket 775)
  • 2x klip (socket 775)
  • 2x pružinka (socket 754, 939 a 940)
  • sada šroubků, distančních podložek a matiček
  • malý sáček s běžnou teplovodivou pastou
  • 4x samolepící podložka pod klip

Zajímavé jsou štítky, které jsou u všech konektorů prodlužovacího kabelu. Je na nich napsáno "to Fan" a "to Motheboard". Do instalace se tedy s chutí můžou pustit i blondýny (ovšem jenom ty co umí anglicky).

instalační sada pro socket 775
i Zdroj: PCTuning.cz
instalační sada pro socket 775


instalační sada na platformu AMD

Specifikace

Specifikace heatsinku:

  • kompatibilní: Intel socket 478 a 775; AMD socket 754, 939 a 940
  • rozměry heatsinku: 160 x 122 x 115 mm
  • 52 hliníkových žeber s rozestupy 1,75 mm
  • 3 měděné heatpipes o průměru 8 mm
  • měděná základna
  • váha 530 gramů
    • Specifikace větráku:

    • rozměry 120 x 120 x 25 mm
    • 1000 - 2000 otáček za minutu
    • průtok vzduchu 32 - 67,5 CFM
    • výrobcem udávaná hlučnost 15 - 30 dB
    • kuličková ložiska Twin
    • MTBF 80 000 hodin
      • Čtvero univerzálních chladičů v testu
        i Zdroj: PCTuning.cz


        záslepka

        Instalace

        Instalace Akasy Evo 120 je poněkud zdlouhavá, ale rozhodně se vyplatí kvůli bezpečnosti i kvůli většímu přítlaku chladiče. Klipy pro platformu Intel už jsou na chladiči z výroby, není tedy nutné nic měnit.. Na zadní stranu základní desky se dává tradiční spona, která je prakticky shodná u všech výrobců. Výrobce obešel použití distančních podložek použitím dvou šroubků.

        Malý šroubek se provleče sponou a zašroubuje se do hlavičky velkého šroubku, který bude nadále tvořit instalační základ a nahradí distanční podložky. Instalace zepředu je velmi jednoduchá. Položíte distanční podložku, našroubujete matičku, položíte distanční podložku, navlečete chladič a rovnoměrně přišroubujete další matičkou (každý krok 4x). Výhodou budiž velmi jemné postupné dotahování. Takto se dá vyvinout opravdu silný přítlak na procesor, ale pozor, abyste to moc nepřehnali (po křupnutí končí zábava).

        montážní systém zblízka
        i Zdroj: PCTuning.cz
        montážní systém zblízka


        Akasa Evo 120 ve skříni

        Výhodou chladiče je, že se dá díky svým rozměrům připevnit takřka jakkoliv. Já jsem zvolit nejsprávnější variantu, a to vyfukování teplého vzduchu přímo k 120mm "outtake" větráku. Dále by se dalo uvažovat o vyfukování k větráku ve zdroji, účinností by se minulo vyfukování ke grafické kartě či k oblasti 5,25" zařízení. Vyfukování ke zdroji příliš nedoporučuji, protože se oba větráky stoprocentně nekryjí.

        Čtvero univerzálních chladičů v testu
        i Zdroj: PCTuning.cz


        výfuk přesně na outtake větrák

        Kvalita heatsinku a větráku

        Heatsink zepředu

        Při pohledu na heatsink zepředu vám přijde líto, že výrobce nepřidal více žeber. Žeber je málo a mají zbytečně malé rozestupy, což ústí v potřebu silnějšího větráku. Místa na spodu heatpipes jsou nevyužita, přestože je větrák bez problémů pokryje. Žebra jsou upevněna k heatpipes poměrně pevně, ale stále to není letování. Několik z nich bylo na testovaném modelu velmi nerovnoměrně ohnuto. Z tohoto úhlu pohledu je vidět, že dodávaný kousek neměl příliš dobře usazenou prostřední heatpipe v základně, což nebezpečně sníží plochu dotyku potřebnou pro odvod tepla.

        bez větráku
        i Zdroj: PCTuning.cz
        bez větráku


        v celé své kráse

        bez větráku
        i Zdroj: PCTuning.cz
        bez větráku


        heatsink zeazdu

        Heatsink shora

        Shora je naopak vidět masivnost heatpipes a celé základny. Pěkně působí loga akasa na základně i nápis Evo 120 na rámečku kolem žebroví. Předinstalovaný kovový klip pro instalaci na platformu Intel je opravdu masivní.

        detail na upevnění heatpipes
        i Zdroj: PCTuning.cz
        detail na upevnění heatpipes


        chladič shora

        Heatsink zespod

        Zde je nejlépe vidět kam jednotlivé heatpipes směřují. Princip je co nejvíce oddálit v žebroví jednotlivé heatpipes od sebe, aby se co nejméně tepelně ovlivňovaly. Základna je opracována téměř dokonale, navíc na ní nejsou žádné kazy. Plocha pro odvod tepla je dostatečná, zamrzí nepřítomnost pasivu na základně, který by ale výrazněji pomáhal pouze ve velmi dobře větrané skříni, protože by ho neofukoval samotný větrák, který je na heatsinku umístěn velmi těsně na žebrech.

        plocha základny
        i Zdroj: PCTuning.cz
        plocha základny


        heatsink zespod

        Větrák

        Dodávaný průhledný větrák s oranžovými lopatkami má několik předností. Lopatky jsou krásně opracovány, při pokusném otočení neuslyšíte žádný zvuk. Lopatky mají výtečnou stavbu s co největší možnou plochou. Motorek větráku je velmi malý, je zde tedy více prostoru pro lopatky a vyšší průtok vzduchu ve středové části heatsinku, kterou má na starost prostřední heatpipe. Otáčení není úplně dokonalé, je cítit malý odpor a tím i ve výsledku sníženou setrvačnost.

        Čtvero univerzálních chladičů v testu
        i Zdroj: PCTuning.cz


        větrák z intake strany

        Čtvero univerzálních chladičů v testu
        i Zdroj: PCTuning.cz


        větrák z outtake strany

        Cena: 1400 Kč

        Oficiální stránky: Akasa

        Předchozí
        Další
        Reklama
        Reklama

        Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

        Reklama
        Reklama