computex-2006-asus-cast-druha-desktopove-desky
Novinka Computex 2006: ASUS, část druhá: desktopové desky

Computex 2006: ASUS, část druhá: desktopové desky

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

6. 6. 2006 00:00 8

Druhá část aktuality věnovaná stánku ASUSu na letošním Computexu je věnována desktopovým deskám, konkrétně jedné high-endové s čipsetem Intel P965 a jednomu unikátnímu konceptu desky.

Reklama

ASUS P5B Deluxe zní název high-endového motherboardu pro procesory Intel do LGA775. Northbridge Intel P965, který narozdíl od i955X a i975X podporuje paměti DDR2 s taktem 800MHz, je doplněn southbridgem ICH8.
Až na nemožnost zprovoznění CrossFire má deska vše, co by měla mít - přídavný diskový řadič zvyšuje počet SATA portů ze 4 na 6 a přidává také jeden IDE port. Ze zadního panelu stojí za zmínku FireWire konektor a eSATA port. Vedle zadního panelu se krčí WiFi adaptér ve formě riser karty. Ten je nasazen na chytře umístěných 8 pinů USB headeru, ze kterého by po odejmutí WiFi karty bylo možno vyvést 2 USB porty na bracketu.

Čipset je podobně jako u Gigabyte chlazen pomocí heatpipes. Neodpustím si jeden drb: P965 totiž topí více, než i945P i i975X, stejně tak ICH8 si oproti ICH7 o něco pohoršil, takže součet TDP severního a jižního můstku činí 23W. Přetvořit Broadwater na mobilní čipset Crestline tedy zřejmě nebude tak snadné...

Jako příslušenství k desce bude dodáván také speciální směrový mikrofon. Princip jeho fungování spočívá v tom, že jsou to vlastně mikrofony dva, díky čemuž je možno porovat signály z obou dvou a umazat všechny zvuky, které evidentně nepřišly z čelního směru. Díky tomu bude možno kvalitně snímat hlas i v hlučném prostředí.

Na koncepty jsme zvyklí spíše od automobilek, ale ASUS dokázal, že i výrobci desek mohou předvést koncept. Konkrétně tento nese krycí název Pluto a má demonstrovat, jak budou vypadat desky budoucnosti.

Prvním nápadem, který ale DFI a Abit uplatňují už nějaký ten pátek, je umístit zvukový kodek na riser kartu. Má to samozřejmě své opodstatnění v lepší kvalitě zvuku - na riser kartě totiž na obvody nepůsobí rušení ze základní desky.

Nyní již k těm originálním nápadům. Zadní krytka konektorů měla dosud spíše funkci ucpávky. ASUS ale dokázal, že i tak obyčejný kousek zohýbaného plechu může být něčím neobyčejný: popisky konektorů jsou totiž podsvícené, takže už se vám nikdy nestane, že byste ve tmě nenašli správný port.

U dražších desek je zavedeným standardem tzv. debug display, tedy jakýsi informační prvek, který v případě chyby při bootování ukáže chybový kód usvědčující jednu z komponent. Jenže - jednak ne každý má skříň s prosklenou nebo chybějící bočnicí a i kdyby, kdo si má pamatovat, co ty údaje znamenají, když manuál od desky ne a ne najít? Oba tyto problémy ASUS vyřešil. Jeho diagnostický displej bude umístěn na zadním panelu a jím podávané informace nebude nunto dešifrovat za pomoci manuálu.
Řeč byla také o vodním chlazení procesoru; o něm se snad ještě brzy dozvíme více.

Zdroj: Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama