Co si zahrát pod linuxem (i Windows) zdarma?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Co si zahrát pod linuxem (i Windows) zdarma?

Co si zahrát pod linuxem (i Windows) zdarma? | Kapitola 2

Tomáš Němec

Tomáš Němec

13. 4. 2022 13:30 5

Seznam kapitol

1. OpenTTD 2. Simutrans 3. 0 A. D. 4. Battle of Wesnoth
5. Minetest 6. SuperTuxKart 7. Kategorie FPS a slovo závěrem

Zdálo by se, že hry, které jsou opravdu zdarma, skoro vymizely. Není to pravda. Kromě kategorie freeware, která je skutečně ve stavu zralém na resuscitaci existují i hry pod svobodnou licencí. Tento článek se zabývá ukázkou nabídky her z repozitářů linuxových distribucí. Ovšem tyto hry jsou v naprosté většině multiplatformní. Mají i verze pro Windows a často i pro Mac. Co jim chybí na grafice, dohánějí hratelností. Pojďme se podívat na tento zajímavý výběr.

Reklama

Se Simutrans mám již dřívější zkušenost. Můžu ji tedy popsat trochu detailněji. Hra funguje na podobném principu jako předchozí OpenTTD. Jde opět o simulátor dopravní společnosti. Má ovšem širší možnosti hry i konfigurace. Hra je k dispozici v repozitáři většiny běžných distribucí. Můžete ji stáhout také z jejích oficiálních stránek a je zde k dispozici i pro jiné platformy.

Co si zahrát pod linuxem (i Windows) zdarma?
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále si musíme vybrat preferovaný packset. Jde prakticky o verzi hry kterou preferujeme. Jsou k dispozici různé verze většinou zaměřené tematicky podle zemí. Pozor, neliší se jenom vzhledem a dopravními prostředky. Rozdílná je i ekonomika hry. Postup který vydělává v jednom, nemusí fungovat v druhém. Dobrou zprávou je existence českého packsetu.  Dalším rozdílem je úroveň možných detailů. To je řešeno rozlišením objektů. K dispozici je rozlišení objektu 64 bodů, 128 bodů a jeden má dokonce 192 bodů na objekt, bohužel je stylizovaný specificky do komiksové grafiky. Ale někomu to může vyhovovat. Packset nahrajeme do adresáře /usr/share/games/simutrans/. Jednotlivá rozlišení dále v obrázcích.

Pack64
i Zdroj: PCTuning.cz
Pack64
Pack128
i Zdroj: PCTuning.cz
Pack128
Pack192
i Zdroj: PCTuning.cz
Pack192

Další obrázky v této kapitole jsou pořízené z verze 128 a českého prostředí. Při zahájení máme možnost nastavit velikost mapy, počet měst, hustotu průmyslu, rok zahájení a další proměnné. V případě, že nebudeme měnit rok zahájení, v českém prostředí hra začíná v roce 1908. Tomu odpovídá omezený výběr dopravních prostředků podle skutečných typů. Jak postupují roky, dostáváme modernější vozidla. Zase jde o existující typy. A dostaneme se až do současnosti. Druhy nákladu jsou realistické, cisterny na kapaliny, sypký náklad, vagóny na palety apod.

Začít doporučuji kombinací železnice a silniční dopravy nákladu. Ovšem pozor, u železnice se pro začátek spokojte z horší kvalitou trati. pomalá rychlost je vykoupena nízkými náklady na údržbu. Později přestavujte na lepší.

Nyní k jednotlivým druhům dopravy. Začneme železnicí. Obecně platí, že začínáme již od prvních parních lokomotiv až po futuristické vlaky v budoucnosti. Pozor jednotlivé packy tohle upravují. Dvojkolejnou trať je nutno stavět ručně, aby se koleje nespojovaly, je třeba při stavění držet klávesu ctrl. Směr návěstidel nastavíte dalším kliknutím na již postavené návěstidlo. Pohlídat si musíte i to, aby byly koleje dostatečné vytížené, infrastruktura je poměrně nákladná.

Co si zahrát pod linuxem (i Windows) zdarma?
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším důležitým bodem dopravy je MHD. Zastávky zde mají malý dosah a při přepravě cestujících se bez ní neobejdete. Řeší se nejčastěji autobusy a tramvajemi. Tramvaje se ovládají podobně jako vlaky, hlavní rozdíl je možnost postavit tramvajové koleje přímo na silnici. Pokud netrváte na dodržení reality, lze do města na tramvajové koleje poslat i kratší vlak. Jak na to? Koleje tramvaje se dají napojit na železniční. Při umístění zastávek dbejte na pokrytí celého města.

Co si zahrát pod linuxem (i Windows) zdarma?
i Zdroj: PCTuning.cz

Silniční doprava se při využití veřejných cest ekonomickou formou dopravy. Ovšem zvláště ve starším období poměrně nízkokapacitní. V pozdějších letech se situace zlepšuje. Přeprava osob po silnici je vhodná především ke svozu k hromadnějším druhům dopravy. Pozor při budování vlastních cest – ty musíte udržovat a rostou náklady.

Co si zahrát pod linuxem (i Windows) zdarma?
i Zdroj: PCTuning.cz

Vodní doprava je velmi pomalá. V případě delších vzdáleností má tato pomalost vliv na ekonomiku provozu. 

Letecká doprava je rychlá, ale velmi nákladná. Velmi často se nevyplácí. Letiště se buduje ručně. Kdo se hrou začíná, s tím může mít problémy. Na přiloženém obrázku je funkční model.

Co si zahrát pod linuxem (i Windows) zdarma?
i Zdroj: PCTuning.cz

Stanice je možno budovat spojené. Pod jednou stanicí mohou zastavovat, vlaky, tramvaje a další druhy dopravních prostředků. V takovém případě zde automaticky probíhá přeložení nákladu a přestup cestujících. 

Co si zahrát pod linuxem (i Windows) zdarma?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se chcete pustit do rozsáhlé přestavby mapy a peníze nestačí, lze ve hře přepnout na hráče veřejné služby a budovat veřejný majetek za státní peníze.

Pokud člověku nestačí nabídka vozidel v konkrétním packsetu, na internetu je dostatek modu pro další vozidla i budovy. Módy mají koncovku pak. Nahrávají se přímo do adresáře packsetu.

Oproti OpenTTD zde oceňuji větší rozsah druhů vozidel, realističtější rozdělení nákladu a hlavně pomalejší běh času v základním režimu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama