Co je to NAS a na co se hodí mít malý server
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Co je to NAS a na co se hodí mít malý server

Co je to NAS a na co se hodí mít malý server | Kapitola 6

Hynek Fiala

Hynek Fiala

26. 4. 2021 11:00 30

Seznam kapitol

1. Malý server pro každého 2. Ne každý disk je pro NAS vhodný 3. Jak se postarat o bezpečnost dat 4. Další volitelná rozšíření pro NAS 5. Zapojení kamer do NAS 6. Další užitečné funkce

Network Attached Storage nebo zkráceně NAS znamená datové úložiště v síti. Většina čtenářů našeho serveru asi tuší nebo rovnou dobře ví, k čemu takové zařízení slouží. Ale pokud ještě nemáte představu, k čemu všemu se dá takový malý server v síti využít, čtěte dále.

Reklama

Další užitečné funkce

Protože NAS je v podstatě malý počítač, který je neustále zapnutý a běží připojený k síti, dá se využít pro spoustu užitečných věcí. Navíc díky tomu, že minimálně u hlavních značek je to docela rozšířená platforma, tak se najde spousta vývojářů, kteří věnují své úsilí přípravě užitečných programů pro ně. Následuje taková všehochuť toho, co se dá dobře využít.

Co je to NAS a na co se hodí mít malý server
i Zdroj: PCTuning.cz

Přístup odkudkoliv

Velice užitečnou funkcí je možnost přistupovat na NAS odkudkoliv z internetu. V nastavení si zapnete funkci dynamického DNS a pak si stačí zapamatovat zvolenou doménu. Výsledkem je třeba mojenas.synology.me. Otevřete jí na jakémkoliv počítači v internetu a po přihlášení jste na stránce vlastního NAS serveru. Nemusíte řešit nějaký NAT a venkovní IP adresu vaší sítě, to všechno automaticky zjistí NAS sám a přes vaší doménu se tak vždy dostanete na správnou adresu. Máte přístup k souborům, funkcím i službám nakonfigurovaným ve vašem NAS serveru.

VPN server

Pokud se chcete bezpečně připojit do domácí sítě a nestačí vám jenom přístup k NAS serveru, je tu funkční VPN server. Opět si nemusíte zjišťovat měnící se IP adresy vašeho připojení, stačí zadat adresu vašeho NAS serveru a připojíte se. Pak už pracujete stejně, jako kdybyste byli připojeni v domácí nebo firemní síti. Stačí mít jen dostatečně rychlou linku.

Bittorrent klient

Velice užitečná a praktická funkce, pokud potřebujete stáhnou nějaké, samozřejmě plně legální, soubory. Dokonce je tu i praktické prohledávání torrentových trackerů, pokud byste úplně náhodou naprosto zapomněli, jak se jmenuje ona linuxová distribuce, kterou chcete stahovat. Pro připojení s nízkoou rychlostí uplinku lze snadno limitovat rychlost uploadu torrentu až na úplné minimum. Kdyby náhodou, že ano. Stahování torrentů je součástí nástroje Downloader, který zvládne i stahovat normálně z webu a dalších služeb. Jeho hlavní výhoda je, že běží díky NAS serveru pořád a nemusíte řešit vypínání počítače.

Co je to NAS a na co se hodí mít malý server
i Zdroj: PCTuning.cz

Jdownloader2

Pro stahování z dalších legálních zdrojů je k dispozici i populární nástroj Jdownloader2. Ten sice na oficiálních serverech nenajdete, ale je aktivně udržovaný a dostupný z komunitních serverů. Hodí se na stahování ze všech možných placených serverů a podporuje jak placené přístupy, tak i free stahování. Opět těží z toho, že NAS se nevypíná a když dáte stahovat něco i pomalou rychlostí, druhý den to zaručeně máte.

Plex a další multimediální servery

Máte zásobu vlastních legálně pořízených záloh filmů, nebo třeba archiv videa z dovolených? Nainstalujte si Plex server a můžete si video jednoduše přehrávat třeba jakékoliv chytré televizi, kterou máte doma připojenou. Totéž pak platí i pro jakýkoliv další multimediální obsah. Plex si poradí třeba s muzikou nebo obrázky. Nebo můžete nainstalovat iTunes server a pouštět si doma vlastní muziku z něj do jablečných zařízení. QNAP i Synology mají i vlastní Audio servery, které uspořádají váš samozřejmě legální archiv zálohovaných MP3 a zvládnou ho posílat třeba přes AirPlay, Chromecast nebo univerzální DLNA na bezdrátové reproduktory v síti.

Co je to NAS a na co se hodí mít malý server
i Zdroj: PCTuning.cz

Nástroje pro vývojáře

Na NAS serveru si můžete jednoduše spustit vlastní web, ať už na hraní pouze ve vnitřní síti, nebo i dostupný z internetu. K dispozici je webserver, PHP i databáze. Můžete pracovat s Dockerem, vyvíjet v Javě a využívat spousty dalších nástrojů, které se dají do NAS doinstalovat.

Pokud nevíte, jaký NAS server si pořídit, anebo jak ho vybavit a nakonfigurovat, můžete využít službu CZC.cz NAS Konfigurátor, ve kterém si vyberete a nastavíte svůj NAS na míru. 

 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama