Co dělat, když se něco pokazí v Linuxu
i Zdroj: Bing AI
Návody Článek Co dělat, když se něco pokazí v Linuxu

Co dělat, když se něco pokazí v Linuxu | Kapitola 4

Tomáš Němec

Tomáš Němec

9. 11. 2023 09:00 22

Seznam kapitol

1. Připojené zařízení se neobjevuje 2. Problém se síti, jak postupoval při diagnostice 3. Procesor, teploty – Jak zjistit údaje senzorů? 4. Problémy s diskem – příkazový řádek. 5. Problémy s diskem – grafické prostředí 6. Dependency hell, závěr

Tento článek je určen lidem, kteří mají přehled v oblasti počítačů, vyznají se ve Windows, umí řešit běžné problémy. A potřebovali by základní návod, jak řešit běžnější problémy i v prostředí Linuxu.

Reklama

Následující dvě kapitoly přijdou vhod, když nemůžeme otevřít nějaký soubor, soubor se otevírá poškozený, nejde připojit diskový oddíl a podobně. Týká se to jak pevných disků, tak přípojných záznamových zařízení.

FSCK – kontrola souborového systému

Prvním krokem, pokud máme problém s otevřením nějakého souboru, nemůžeme se dostat na diskový oddíl, nebo něco podobného, je ověření jeho konzistence. Pro Linuxové souborové systémy zde je k dispozici příkaz fsck. Postup pro základní použití vypadá nějak takto. Nejdříve je nutno mít kontrolovaný systém odpojen, to zkontrolujeme a případně jej odpojíme.

umount /dev/sda1
fsck /dev/sda1

V případě, že nemůže oddíl pro kontrolu odpojit, provedeme kontrolu ze systému, který zavedeme z flash disku pro USB, takzvaného live systému. Toto se týká především potřeby zkontrolovat kořenový souborový systém. Příkaz má k dispozici celou řadu volitelných parametrů, které se dávají za příkaz a před označením zařízení. Vybrané parametry, které by se mohly hodit, předkládám zde:

  • -C - Provede kontrolu bloků pomocí nástroje badblock. Ukazuje průběh.
  • -f - Provede důkladnější kontrolu souborového systému i pokud je systém označen jako čistý - vynucení kontroly.
  • -l - Uzamkne zařízení, aby bylo zaručeno, že se žádný jiný program nepokusí použít oddíl během kontroly. Lze použít pouze pro jedno kontrolované zařízení.
  • -M - Nekontrolovat připojené souborové systémy. Vhodný bezpečnostní parametrů.
  • -N - Zobrazí přesný popis toho, co by bylo provedeno – žádné skutečné změny se neprovedou. Vhodné pro informaci.
  • -r - Zobrazí statistiky pro kontrolovaná zařízení.
  • -t - Umožňuje specifikovat souborové systémy, které se mají zkontrolovat. Typy mohou být seznamy oddělené čárkami.
  • -V - Zobrazí se přesný popis, toho, co se právě provádí.

Více v nápovědě po zadání příkazu

man fsck

Pozor, postupujte s rozmyslem. Nevhodná kombinace parametrů může souborový systém poškodit. Zkoušení provádějte na testovacím disku. Pro experimentování můžete využít i flash disk pro USB.

Badblocks

Příkaz badblocks slouží ke kontrole disku vadné bloky. Něco jako kontrola povrchu disku. Má velké množství volitelných parametrů. Pro základní použití je zajímavé použít tyto dva.

  • -v - Verbose mode. Vypíše více informací. Pozor, nezaměňujte jej s parametrem -w. Jde o parametr, který nastaví kontrolu bloku i zápisem. Při neuváženém použití dochází k nechtěnému přepsání dat. 
  • -s - Zobrazí procenta postupu kontroly. Toto je důležité kontrola může trvat u větších disků až několik hodin.

Více parametrů získáte v nápovědě. Vyvoláte jí příkazem

man badblocks

Tvar příkazu pro základní použití potom vypadá takto

badblocks -vs /dev/sda

Smartmontools

Každý disk má svoji vnitřní diagnostiku , takzvané údaje S.M.A.R.T. Navíc je možné použít tuto diagnostiku i pro test stavu našeho disku. 

Tento program se skládá se dvou částí smartctl a smartd. Smartd slouží jako rezidentní kontrola disku na pozadí – následné reporty kontrol jsou posílány emailem. Použití se očekává spíše u serverů. My si ukážeme základní použití smartctl k výpisu diagnostických informací a ke spuštění rychlého testu. Tento příkaz vypíše smart údaje disku.

smartctl -a /dev/sda

Parametr -a způsobí výpis veškerých smart informací pro dané médium.

Další příkaz provede základní krátký test média.

smartctl --test=short /dev/sda

Je možné provést i rozšířený test a test po přepravě. Místo short potom použijte long pro rozšířený a conveyance pro test po přepravě. Výsledky testu najdete ve výpisu smart informací.
 

NVME-cli

Prográmek určený pro údržbu moderních pevných disku s rozhraním NVME. Je potřeba nainstalovat balíček nvme-cli. základní použití potom vypadá takto.

nvme list

Provede výpis nainstalovaných zařízení s rozhraním nvme.

nvme smart-log /dev/nvme0n1

 Zobrazí Smart log daného zařízení.

Zajímavý příkaz v souvislosti s tímto prográmkem je i použití programu Watch. Tento program ukazuje stav daného zařízení průběžně. Příkaz může vypadat přibližně takto.

watch -n 1 nvme smart-log /dev/nvme0n1p6

Trochu si ho rozebereme:

  • -n - Parametr určuje frekvenci obnovení zobrazení, zde  sekunda.
  • nvme - Řídící utilita pro NVME zařízení.
  • smart-log - Druh výpisu. Zde výpis smart informací záznamového zařízení. 
  • /dev/nvme0n1p6 - Konkrétní zobrazené zařízení.

Testdisk 

Pokud situace dojde tak daleko, že pohřešujeme na disku některé soubory, nebo celou partions a nemáme zálohu, pořád není úplně vše ztraceno. Lze použít známý prográmek testdisk. Pozor, nebývá v základní instalaci, musí se doinstalovat. Spouští se v terminálu zadáním příkazu. 

Příkaz testdisk slouží pro pokus o obnovu partions. Obsahuje i příkaz photorec pro obnovu ztracených souborů. Ovládání je řešeno pomocí textových nabídek. Prosím používejte opatrně. Při testování si musíte být jisti, co děláte. Minimum je dobrá orientace ve struktuře a označování vašich oddílů pevného disku.

Co dělat, když se něco pokazí v Linuxu
i Zdroj: PCTuning.cz
Co dělat, když se něco pokazí v Linuxu
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama