chlazeni-gigabyte-pcu21-vg-3d-cooler-pro
Skříně, zdroje, chladiče Článek Chlazení: Gigabyte (PCU21-VG) 3D Cooler-PRO

Chlazení: Gigabyte (PCU21-VG) 3D Cooler-PRO | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

4. 2. 2004 00:00 76

Seznam kapitol

1. Gigabyte PCU21-VG, provedení 2. Heatpipe... Heat co? 3. Testy, závěr a minigalerie

Klasickým chladičům začíná u dnešních procesorů pomalu docházet dech, to je důvod proč je každá novinka v této oblasti tak vítána. Nevím ak se to stalo (nadaný inženýr který si po práci hrál s větráčky?), že do problematiky chlazení CPU se pustila i firma Gigabyte známá svými grafickými kartami a základními deskami. Ať je tomu jakkoliv, je dobře že měli odvahu dotáhnout svůj unikátní a účinný nápad do úspěšného konce. A v čem tkví originalita jejich řešení? Pojďme se podívat s námi...

Reklama

Podívejme se nejdříve konstrukci tělesa chladiče blíže:

Chlazení: Gigabyte (PCU21-VG) 3D Cooler-PRO
i Zdroj: PCTuning.cz

Teplo, které od procesoru přebírá základna je vedeno čtyřmi "vodiči tepla" / heatpipes do horní části s jemným (48ks), prstencovým žebrováním. Uvnitř je umístěný odstředivý větrák s regulovanými otáčkami...

Chlazení: Gigabyte (PCU21-VG) 3D Cooler-PRO
i Zdroj: PCTuning.cz

Ten čerpá vzduch středem a žene ho přes taká žebra do okolí. Tok vzduchu je lineární (nefouká se kolmo na základnu jak je tomu u klasického provedení) a tím i efektivní. Chladič vystačí s relativně malým objemem vzduchu (CFM) za minutu.

HeatPipe

Vodiče tepla typu "heat-pipe" jsou (v optimálním případě) až 1000x účinnějším vodičem tepla než měd. Využívají transportu tepla odpařující se kapalinou - ta pojme v průběhu svého odpařování velké množství tepla (utajené teplo) a to v chladné části "heatpipe" odevzdává, kondenzuje a vzlíná do horké části. Vše probíhá v neustálem cyklu.

Chlazení: Gigabyte (PCU21-VG) 3D Cooler-PRO
i Zdroj: PCTuning.cz

Aby se konstruktéři zbavili závislosti účinnosti heat-pipe na její orientaci je dnes vnitřní povrch opatřený speciální houbovitou vrstvou která umožňuje vzlínání kapaliny i proti gravitaci.

Spojením všech konstrukčních prvků vznikl chladič který je účinný, tichý (reg. otáček) který je stále, a to je velmi důležité, neobvykle kompaktní - jeho nároky na prostor jsou velmi nízké (tím se np. rapidně liší od chladičů Zalman řady 7000).

Díky heat-pipe které umožňují transport tepla "do vyššího patra", je možné 3D Cooler běžně instalovat i tam, kde jsou v blízkosti socketu (tento problém pálí zejména platformu Socket A) nějaké překážky. Výhodou je i to, že horký vzduch nefouká přímo na paměti ani na impulsní zdroje které jsou umístěné na základní desce. P.S. Tato konstrukce výborně spolupracuje s případným dodatečným větrákem který žene vzduch ven ze skříně.

Chlazení: Gigabyte (PCU21-VG) 3D Cooler-PRO
i Zdroj: PCTuning.cz

Regulace

Jak je již dnes dobrým zvykem lze ovladač otáček umístit do pozice pro FDD ale také do PCI slotu dozadu.

Chlazení: Gigabyte (PCU21-VG) 3D Cooler-PRO
i Zdroj: PCTuning.cz

Pří 2000ot/min chladič zvukově doslova zmizí. Jak uvidíte dále, tyto otáčky stačí uchladit klasická Pentia 4 Northwood do 3.2GHz.

V další části článku se podíváme jak si Gigabyte PCU21-VG povede proti nejúčinnějšímu chladiči současnosti - Zalmanu CNPS 7000A Cu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama