České rozložení vrací úder: Tři české klávesnice zhotovené na přání
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Článek České rozložení vrací úder: Tři české klávesnice zhotovené na přání

České rozložení vrací úder: Tři české klávesnice zhotovené na přání

Vlastimil K.

Vlastimil K.

9. 6. 2023 10:00 26

Seznam kapitol

1. Koho tohle může zajímat 2. Unicomp New model M 3. Perixx PERIBOARD 106M 4. Perixx PERIBOARD 407B 5. K předchozímu článku 6. Závěr

Vracím se zpět po roce, jak jsem slíbil v předchozím článku. Byl tak trochu klopotný, a možná proto i často nepochopený. Zkusíme to tedy jinak a ukážu i menší recenzi na některé kousky, které se mi za ten rok povedlo domluvit.

Reklama

Před rokem se mi rozpadla stará membránová klávesnice z doby Windows 7. Nebylo na ní nic zvláštního, jen byla popsána českými legendami přesně tak, jak jsou. Nebyla to všudypřítomná směs CZ+EN, kdy máte na dvojnásobek znaků na tlačítkách, ale polovinu nepíšete. Proto máte například dvakrát „=“ vedle backspace, ale jen jeden je správný. To dokonale zmate méně zdatné uživatele, ti pak začnou s přehazováním rozložení což jejich odpor jen znásobí. Tento layout se nedal sehnat, tak jsem se vydal na víc jak roční cestu plnou frustrace a nezájmu, ale i částečného úspěchu.

CES CS 10.0.25290.1 - tak jak ji používá většina českých uživatelů Windows.
i Zdroj: PCTuning.cz
CES CS 10.0.25290.1 - tak jak ji používá většina českých uživatelů Windows.

Hned ze začátku připomenu, koho může tato problematika zajímat a koho se tato věc týká, abychom předešli případným zklamáním. Jde o článek pro obyčejné lidi, kteří používají českou klávesnici QWERTZ CES CS.

Nejpoužívanější rozložení v české kotlině
i Zdroj: PCTuning.cz
Nejpoužívanější rozložení v české kotlině

Dělají to proto, že jsou na ní od doby, kdy se poprvé dotkli PC. Nepřehazují anglické rozložení, používají obyčejné Windows, které jsou zrovna aktuální, a nastavili ji jako výchozí možnost, protože byla výchozí při instalaci. Nemají Linux nebo Mac, nepracují v editoru Vim a pochopili, že k tomu, aby mohli psát anglicky, nemusí mít rozložení EN. 

Mají ve svém okolí většinu lidí, kteří smýšlejí stejně a nechtějí na tom nic měnit. Nechtějí dělat misionáře* QWERTY všem kolegyním, rodičům a prarodičům. Nezajímá je, jaký je ALT+[kód] pro zavináč ani pro znak stupňů „°“ (ano, já vím, že 64/248). Nemají stavebnici klávesnice za 4600 korun, kterou doma pájeli. 

Neřeší mikrospínače, ani jak je mazat. Neladí svůj mezerník s ladičkou a pak o tom netočí ASMR videa. Jen zhruba tuší, že něco jako ghosting řeší hráči. Neodebírají na youtube kanál Chyrosran22 ani Switch and Click. 

Je pro vaše kolegyně, které dostanou nově vygenerovaná hesla obsahující i #, načež je máte u stolu asi za 3 minuty. Samozřejmě nečekám že budou číst na PC tuning několik stránek textu o něčem co je prakticky nezajímá, jde jen o to, aby jste jim mohli říct, že něco takového existuje.
Je prostě pro lidi, co to neřeší tak moc, ale zároveň je štve že něco prostě není tak, jak to má být. 

Loni jsem slíbil že pokud bude nějaký zájem a tu anketu alespoň někdo vyplní, tak seženu paletu prázdných klávesnic v Číně a nechám je popsat. Byl jsem už tak naštvaný, že jsem si říkal: to udělám i bez ohledu na to, zda se to má šanci aspoň trochu vrátit, a budu je rozdávat. Naštěstí to nebylo třeba a částečně se povedlo, i když úplně jinak, než jsem si to představoval.
 

Ze všech oslovených se toho ujaly jen dvě firmy a dají se tedy sehnat (omezeně) tři exempláře.
Unicomp New model M a Perixx 106M / Perixx 407B.


* Ano já vím, QWERTY je lepší a kompatibilní s okolním světem. Bohužel ale žijeme ve státě, kde má naprostá většina lidí klávesu „Z“ nahoře. Prakticky tedy nelze běhat mezi více počítači, které mají běžní uživatelé, co vám na to prostě nejsou zvědaví. Byl bych strašně rád, kdyby se při sestavování Windows 95 dala defaultní česká s Y nahoře, skončilo by tím dědictví z předchozích systémů i psacích strojů, to už ale bohužel nezměníme. 

Napadá mě jediný způsob, jak by se to dalo zlomit. Parlamentem a senátem by prošel zákon o přechodu na Y ve státní sféře. Samozřejmě po silném lobbingu ze strany Y korporátu.
Mnohamiliónová osvětová kampaň, barevný letáček s infografikou do každé schránky!
Ve firmách by to bylo povinné. Na titulní stránce Seznamu by byla hned na stažení DLL knihovna pro domácí uživatele. Všem ostatním by se to stáhlo s další aktualizací. Není úniku.
Na Václaváku by se vytvořil následující sobotu dav zetkařů. Vynesli by humorné transparenty – například „Nechceme překlepz“, „Y nahoře - vynález kapitalismu“, „mám právo nosit Z hrdě nahoře“ a jiná úderné hesla. K nim by se připojili odborové svazy uklízeček i důchodci bijící se za návrat starých dobrých časů, kdy je ještě nebolely klouby. 500 000 lidí, létají dýmovnice, slzný plyn i Molotovův koktejl. Nenápadní děkanové fakult, co se náhodně procházejí okolo demonstrace, se ujímají vedení a strhávají dav.
Vláda padá! Anarchie zachvátila české údolí…

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama