Odklon od x86 jako zbraň proti Apple: Čeká nás nástup laptopů s Windows ARM?
i Zdroj: Microsoft
Hardware Článek Odklon od x86 jako zbraň proti Apple: Čeká nás nástup laptopů s Windows ARM?

Odklon od x86 jako zbraň proti Apple: Čeká nás nástup laptopů s Windows ARM? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 1. 2024 07:00 28

Seznam kapitol

1. Výkon už není problém 2. Proti Apple s ARMem? 3. x86: ještě je co zlepšovat 4. Windows kvůli aplikacím 5. Lekce z mobilního computingu

Je mimo jakoukoliv diskusi, že se Applu jejich M3 čipy povedly – a nabízí unikátní kombinaci nízkých nároků na energii a masivního výkonu. Objevují se hlasy, že můžeme čekat nástup notebooků s Windows ARM s novými procesory založenými na ARMu, ale podle mě to je značně přehnané.

Reklama

Idea, že postavíme běžné osobní počítače na architektuře ARM, je zcela jiná. Apple to udělal, protože tím získal kontrolu nad vlastním křemíkem a může si dělat svoje procesory tak, jak sám uzná za vhodné. Apple o svých plánech moc nemluví, ale pokud vás to zajímá, tak neváhejte a podívejte se na video od člověka, který dělá analýzy Apple čipů na základě jejich litografie.

Na litografii identifikuje hlavní jednotky, počítá jejich počty – a z plochy, kterou zabírají struktury, a taky z počtu tranzistorů, které uvádí Apple, odhaduje, co vývojáři Apple považují za podstatné a co je podle nich naopak nedůležité. Apple vám svoje plány neřekne, ale trend v litografii ano – a tak lze z analýzy čipů M1, M2 a M3 odhadnout, že i když všechny obsahují procesory AI s postupně rostoucím výkonem, tak jejich podíl na ploše křemíku klesá, a naopak roste podíl GPU. Nové procesory jsou tedy mnohem víc GPU dominantní, což by naznačovalo, že minimálně v počítačových produktech není pro Apple AI až tak důležitá, respektive že to, co tam je teď, jim víceméně stačí.

To je docela zajímavé, protože letos můžeme čekat AI támhle, AI tady a AI třeba i v troubě, ale přinejmenším Apple nevidí její vliv tak zásadní, aby na nových čipech alokovalo více a více prostoru. Ba co víc, ukazuje se, že rozdíl mezi M2 a M3 není ani tak v prostém nárůstu výkonu, ale v tom, že si Apple vytváří jasně oddělené výkonové segmenty v podobě čipů M3, M3 Pro a M3 Max. Zatímco ještě M2 měl v zásadě dva procesorové designy M2 a M2 Max, které se u procesorů M2 Pro a M2 Ultra duplikovaly, u nové řady už jsou tři zjevně odlišné architektury.

Vraťme se ale k otázce, kterou už naznačili optimisté: Znamená vylepšování architektur ARM to, že se Windows změní platformy s dominancí x86 na kombinovanou platformu, případně že přichází konec architektury x86? 

Nesázel bych na to. 

Tak za prvé v architektuře x86 je spousta prostoru pro to, aby byla efektivnější – a tím nemyslím jenom přechod z 10 nm, na kterých uvízl Intel, na něco pokročilejšího. Jak ukazuje AMD, je možné udělat i velmi úsporné a cenově dostupné laptopové procesory, které vykouzlí taky 15 a více hodin na baterku – a při jejich pořízení nebudete muset prodat ledviny a játra. Ne, velmi solidní stroj s procesorem x86 můžete mít prakticky za tu samou cenu jako stroj s procesorem ARM, protože v celkovém součtu cen za komponenty nehraje procesor až tak velkou roli, přinejmenším ne ten z levnější části spektra. Plus – divil bych se, kdyby na konkurenci jak Intel, tak AMD nereagovalo za prvé zlepšením úspornosti a za druhé sražením ceny dolů.

Potom tu máme otázky samotných Windows a jejich kompatibility. Žádný z laptopů ARM s Windows, který jsem měl v prackách, nebyl nijak excelentní po stránce výkonu – a nemyslím, že by za tím byla jen nevýkonnost SoC anebopomalejší SSD, co do toho osazují. Osobně mám podezření, že problém bude i v tom, že Windows nejsou psané pro ARM, respektive že to, že je jenom přeložíte pro ARM, neznamená, že na něm pojedou optimálně. 

Ono je vždycky dobré zohlednit architekturu a psát systém přímo na ni, což je luxus, který si může dovolit Apple s jejich vlastním silikonem a vlastním OS s vlastním casinem a vlastním blackjackem, ale Microsoft tenhle luxus nemá. Systém nelze psát pro celou rodinu různorodých čipů, proto byly Windows RT psané pro ARMv7 – a ten standard znamená, že nemůžete překládat pro nějakou vyšší anebona míru upravenou verzi procesoru. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama