bude-rok-2013-rokem-arm
Novinka Bude rok 2013 rokem ARM?

Bude rok 2013 rokem ARM?

Michal Kleman

Michal Kleman

27. 1. 2010 11:00 4

 90% ultramobilních zařízení bylo v minulém roce postaveno na procesorech architektury x86. Dominance těchto procesorů však nemá být věčná.

Reklama

Výkon procesorů je tak značný, že ve většině času své silné "mašiny" prostě nevyužijeme a většinu práce zvládnou i mnohem slabší a úspornější procesory. Zvýšení výkonu procesorů ARM spolu s tlakem trhu na menší a energeticky úspornější zařízení mají rychle zatlačit x86 procesory do defenzivy, prozatím alespoň v segmentu ultramobilních zařízení. Podle průzkumu vývoje trhu společnosti AIB Research, který se soustředil na prodeje netbooků, MID a UMPC má ARM "převzít nadvládu" už v roce 2013.

Bude rok 2013 rokem ARM?
i Zdroj: PCTuning.cz

Posledních několik let se snižují prodeje desktopových počítačů a zvyšují se prodeje laptopů. Nárůst poptávky je podobně citelný i u "zařízení na brouzdání po netu," analytik Jeff Orr dokonce tvrdí, že rok 2010 bude pro procesory ARM průlomový, pro běžného konečného zákazníka přestane být souboj Intel vs. AMD jediným řešením a objeví i další možnosti. Druhá generace UMD (Ultra-mobile Device) s procesory ARM se právě dostává na trh a své zákazníky si má získat nejen schopností stálého připojení, ale i různorodostí zařízení (netbooky, tablety atd.).

Další zbraní v rukou ARM je možnost prosazování zařízení mobilním operátorem, což se o jakémkoliv zařízení s procesorem x86 nedá říct. Zvyšující se poptávka po neustálém připojení je dlouhodobý trend, nikoliv pouze nárazová vlna, smartphony však nejsou přimárním cílem operátorů, notebooky a netbooky "spotřebují" mnohem víc dat, levná zařízení s procesory ARM jen zvýší tuto poptávku, takže se jistě dočkáme UMD dotovaných operátory.

Podle X-Bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama