biostar-nf4ul-a9-zaklad-ve-jmenu-nforce4-ultra-v-kombinaci-se-slotem-xgp-agp-karty
Hardware Článek Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty)

Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty) | Kapitola 8

Charles

Charles

12. 4. 2005 00:00 26

Seznam kapitol

1. Čipová sada nForce4 Ultra, slot XGR 2. Biostar NF4UL-A9 3. Biostar NF4UL-A9 - BIOS, softwarová výbava 4. Přetaktování, Softwarová výbava
5. Testy zaměřené na výkon procesoru 6. Grafické testy 7. Paměťový subsystém a diskový řadič 8. Závěr

Nejslibnější čipovou sadou pro desktopové procesory AMD je v současnosti zcela jistě nForce 4 a její variace. Již jsme se blíže podívali na základní desky postavené na nForce 4 SLI a minule na nForce4 - 4x v podání modelu MSI K8N Neo3 (PCIe pro socket 754, limitující možnost provozu grafické karty určené pro sběrnici AGP). Slot, který toto umožňoval, MSI označilo jako AGR. Na dnes představované základní desce od Biostaru naleznete opět rádoby AGP slot na stejném principu jako AGR, nyní však označený jako XGP. Navíc je to prvně, co se podíváme na základ postavený na čipové sadě nForce4 Ultra, která je kromě certifikace SLI identická s dražší variantou.

Reklama

První náhled na základní desku postavenou na čipové sadě nForce 4 Ultra nedopadl zrovna nejlépe. Nicméně na vině rozhodně není čipová sada, ale spíše tento konkrétní model od Biostaru. Slabiny této desky představují chudé možnosti nastavení v BIOSu (jak je již u Biostaru zvykem), malý přetaktovávací potenciál a z výkonnostních testů patrně neodladěný BIOS, jelikož pokud nešlo čistě o testy procesoru, tak v porovnání s deskou MSI K8N Neo4, která je postavená na čipové sadě nForce 4, se projevoval výkonnostní propad při jinak stejné konfiguraci. Navíc obě desky byly testovány s dvěma procesory (Athlon 64 3200+ a Athlon 64 3500+) a některé testy dopadly i tak, že výkon procesoru Athlon 3200+ na MSI K8N Neo4 se blížil výkonu rychleji taktovaného procesoru Athlon 3500+ na Biostaru. Ostatně grafy hovoří jasně za sebe, stačí do nich nahlédnout.

Pokud jde o exotický slot XGP suplující podporu sběrnice AGP (rodina nForce 4 sběrnici AGP nepodporuje), tak se jedná o stejnou záležitost, jako v minulém případě desky MSI K8N Neo3 a opět jej lze tedy využít pouze v případě nouze, jelikož výkonnostní propad je zde dost značný.

Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty)
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky čipové sadě z rodiny nForce4 je tato základní deska opět bezproblémovým řešením. Vybavení této desky je průměrné, vedle základních funkcí v podobě audio a LAN zde najdete ještě rozhraní FireWire (IEEE1394a - 400MBit). K tomuto výčtu nezapomeňte na disková rozhraní, jelikož díky čipové sadě nForce 4 Ultra se zde jedná o 2 kanály ATA133 (4 zařízení) a 4 porty SATA2 (což je rozdíl oproti základní verzi nForce4, kde jde o rozhraní SATA první generace).

Vady na kráse v podobě chudých možností nastavení BIOSu a menšího přetaktovávacího potenciálu může být pro mnohé dostatečně vyváženo poměrně příznivou cenou. Nicméně nevyladěnost BIOSu a hlučný chladič čipové sady jsou zápory, které by opravdu být nemusely, jelikož jde o nepříjemnosti, které se projeví i při provozu na standardních hodnotách (o něco nižší výkon systému v porovnání s jinými, vyšší hluk chladiče).

Biostar NF4UL-A9 (nVidia nForce4 Ultra)
Klady Zápory

+ Čipová sada nForce4 Ultra

- Rozmístění konektorů

+ V případě nouze možné použít AGP kartu

- Hlučný chladič chipsetu

+ Cena (s ohledem na to, že jde o nF4Ultra)

- Zajišťovací západka u slotu PCIe 16x

 

- Nižší výkon vůči MSI K8N Neo4

- Chudé možnosti nastavení BIOSu

Cena desky Biostar NF4UL-A9: 2990,- bez DPH (Abacus)

Základní desku Biostar zapůjčila firma Abacus, které tímto děkujeme

Biostar NF4UL-A9 - základ ve jménu nForce4 Ultra v kombinaci se slotem XGP (AGP karty)
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama