Bezdrátové audioradosti s utrženými sluchátky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Bezdrátové audioradosti s utrženými sluchátky

Bezdrátové audioradosti s utrženými sluchátky | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

24. 3. 2018 03:00 38

Seznam kapitol

1. Bez Jacka 2. RF zarušení okolí 3. (Ne)odolnost proti počasí 4. Bacha na elektriku 5. Životnost akumulátorů 6. Radost pro výrobce

Současná móda telefonů bez drátového jacku přináší řadu komplikací. A nejde jenom o to, že bezdrátová sluchátka jsou prostě dražší. Musíte je krmit, musíte je opatrovat, musíte kvůli myslet i na to, kudy chodíte a kdy s nimi chodíte. Většina z nich jsou totiž křehoučké květinky, které nemají rády používání venku. Vážně.

Reklama

RF zarušení okolí

Při testování sluchátek mám vymyšlenou trasu, která vede od Staroměstského náměstí přes Václavák, Národní třídu, Vyšehrad a Pankrác, přičemž pokaždé počítám výpadky při přehrávání. Obecně jde o místa s velkou zátěží sítě a množstvím lidí i zařízení, takže se sluchátka musí s problémem popasovat, ideálně bez přerušení spojení či přehrávání.

Výpadky klasifikuji do tří stupňů podle závažnosti: První je krátkodobý výpadek, který nenaruší dynamiku skladby, druhý znamená problém, který buď přehrávání zcela zastaví, způsobí rozsáhlou sérii drobných výpadků anebo způsobí výpadek, který rozbije dynamiku přehrávání. Třetí stupeň problému způsobí totální rozpad propojení mezi telefonem a sluchátky, který vyžaduje přepárování. Ten naštěstí nastává jen vzácně a to u levnějších modelů, i když jsem zažil už i takový rozpad, který vyžadoval reboot jak sluchátek, tak telefonu.

Většina výpadků je prvního typu – a u moderních sluchátek jich moc nenastává. Mám ale místo, kde do dnešního dne vypadla úplně všechna – Náměstí Hrdinů na Pankráci. Když jsem si ho proskenoval, ukázalo se, že prakticky v každém směru jsou detekovatelné doslova stovky wifi sítí. Je to jediné místo, kde wifi scanner není v pásmu 2,4 GHz schopen doporučit žádný kanál – ten nejméně obsazený měl „pouze“ čtyři sítě, ten nejvíce obsazený (kanál 1) měl hrubým odhadem 25 sítí. Situaci na náměstí vylepšují navíc autobusy, které co chvíli přivezou a zase odvezou další access point – a v jednom okamžiku tam můžou být klidně i tři extra wifi sítě v pohybu.

By ŠJů, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, Link
i Zdroj: PCTuning.cz
By ŠJů, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, Link

Moje otázka „proč na Náměstí Hrdinů vypadávají bezdrátová sluchátka“ se změnila v otázku „jak je sakra možné, že tam bezdrátová sluchátka vůbec fungují“. Pokud je budoucnost bezdrátová, je tohle náměstí takové postapokalyptické RF demo světa, který má všechna pásma vyžraná – a ano, tam jsou zaplněná i 5 GHz pásma. Situaci vůbec nepomáhá fakt, že asi polovina sítí je označena jako UPC, kde jejich modemy vytváří jednu 5 GHz síť a jednu až dvě 2,4 GHz (pokud je aktivní UPC Free). Rovněž řada firem mimo svých korporátních sítí nabízí klidně i dvě free sítě pro návštěvy, takže to je fakt paráda. Na takovém místě máte vlastně jen dvě možnosti a to 1) drátová sluchátka a 2) projít je dřív, než vám ve sluchátkách dojde nacachovaná hudba. Experimentálně jsem lokalizoval místo, kde když se zastavíte na zhruba dvě minuty, vypadnou prostě úplně všechna.

Aby to bylo alespoň trochu fér, tak s každými sluchátky pouze obejdu náměstí, čímž simuluji reálnější případ, že takto promořeným místem jen procházíte. Ukazuje se, že si sluchátka absolutně nejsou rovna ve schopnosti nějak se poprat s tak extrémním zarušením, některé modely fungují i v takové situaci poměrně dobře, zatímco jiné značky to absolutně nezvládají. Dobře fungovala sluchátka od Apple, překvapivě i Bowers&Wilkins a byl jsem příjemně překvapen mlaými BOSE SoundSport, naopak nemile mě překvapila sluchátka Sennheiser, která vypadávala celkem snadno a pravidelně. Rozdíly jsou tam skutečně značné a schopnost nevypadnout v podobných lokacích je u outdoorových sluchátek důležitá, některé modely vypadají, že jsou určené spíš pro domácí použití, kde rezistence vůči zarušení nebývá až tak fatální problém.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama