bezdratova-technologie-wi-fi-zbavena-rousky-tajemstvi
Sítě a Internet Článek Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství | Kapitola 4

Kuchař Martin

Kuchař Martin

24. 3. 2005 00:00 124

Seznam kapitol

1. Popis vlastností a technologie 2. Technické parametry a vysvětlení pojmů 3. Pasivní hardware 4. Aktivní hardware
5. Bezpečnost 6. "Home-made" antény 7. Ukázky řešení spojů, Závěr

Kdo z Vás ještě nezaslechl něco o bezdrátových sítích Wi-Fi a nebo o ně jinak nezavadil? Myslím, že v době moderní bezdrátové komunikace to je již velice zažitý pojem. Avšak ne každý rozumí této záležitosti tolik, aby byl schopen pochopit princip a co jednotlivé pojmy znamenají. Pojďme si tedy Wi-Fi trochu přiblížit a vysvětlit, jak to celé funguje a co vše ke spojení potřebujeme.

Reklama

Nyní se podíváme na Wi-Fi prvky, jež mají na starost samotné vysílání a přijímání signálu - tudíž Wi-Fi adaptéry. Rozebereme si jejich jednotlivé vlastnosti, klady a zápory a ukážeme si kdy který použít a proč.

PCI

Tyto adaptéry se nejčastěji používají při připojení v budově a nebo pokud máme PC poblíž externí antény. Vzdálenost samotné antény po Wi-Fi adaptér by totiž měla být pokud možno co nejkratší, neboť právě v koaxiálním kabelu dochází k velkému útlumu a ztrátě signálu. Jejich nedostatkem je, že nedokáží pracovat v režimu AP (až na několik výjimek a nebo při použití systému LINUX).

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz

Tyto karty se jednoduše zasunou do volného slotu PCI a po instalaci driverů jsou zcela připravené k provozu. U většiny karet je však třeba zjistit, zda pro svou funkci potřebují PCI 2.2, neboť pokud by byla karta s takovým požadavkem dána do staršího typu sběrnice PCI, nemusela by fungovat.

Nejčastěji jsou vybaveny RSMA konektorem pro připojení externí antény. V balení je také většinou přibalená malá anténka, jež svými parametry a ziskem kolem 3dB vyhovuje připojení v jedné místnosti či bytě.

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz

Je potřeba také zvážit, zda si koupit kartu vyhovující 802.11b a nebo 802.11g. Avšak v dnešní době je cenový rozdíl prakticky zanedbatelný a tudíž by volba měla padnout na 802.11g, neboť vyšší přenosová rychlost není nikdy na škodu. Při volbě karty standardu G je potřeba uvažovat s lepší úrovní signálu - ta je dána přibližně na  -70dBm, zatímco u standardu B postačuje -85dBm.

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz

Karty svým rozsahem musí pokrývat 2,4 - 2,4835 GHz, aby byly schopny pracovat na všech kanálech. Dokáží pracovat s nejčastěji se vyskytujícími protokoly jako TCP/IP, IPX a NetBEUI.

Nároky na HW vybavení počítače bývají na dnešní dobu středně náročné. Je doporučeno mít procesor 500MHz a 128MB-RAM operační paměti pro zaručení spolehlivé funkčnosti. Jednotlivé karty se však svými detailními parametry mnohdy liší.

PCMCIA

Nyní bude řeč o kartách určených do slotu PCMCIA, jenž se nachází v noteboocích a některých PDA zařízeních. Svými parametry se rovnají kartám do PCI, avšak svými rozměry jsou sotva poloviční.

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpravidla mají přímo na svém konci připevněnou malou anténu s níž je možné získat při přímé viditelnosti signál až na 700m v závislosti na externím rušení, překážkách apod. Tyto antény mají vyzařovací výkon zhruba 15dB v závislosti na jednotlivých modelech. Bohužel jen na málo kartách se nachází i konektor pro připojení externí antény v případě potřeby.

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz

V dnešní době je však už možno i sehnat karty, jež podporují režim AP např. ASUS Wl-107b. Což může být pro mnoho uživatelů velice přínosné. Rychlostní parametry jsou opět stejné jako u PCI a tudíž je možné si koupit kartu jak 802.11b tak i 802.11g.

Hardwarové nároky u těchto adaptérů již nejsou natolik vysoké jako u PCI karet - běžně se pohybují kolem 200MHz a 64MB-RAM.

USB

Na trhu je Wi-Fi zařízení určených pro připojení do USB jako máku. Mnohdy jsou tyto adaptéry přidávány k základním deskám apod. Jejich široké nasazení je však vhodné pouze při připojení v bytě či firmě a nebo na velmi malou vzdálenost pokud se jedná o exteriér.

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz


Klíčenková verze USB Wi-Fi adaptéru.

Rychlosti jsou opět 11 či 54 Mbps, avšak zisk těchto adaptérů bývá přímo úměrný jejich velikosti a možnostem. Běžně se pohybuje v rozmezí od 3dB u malých "klíčenek" do 15dB u velkých USB prvků, které jsou tak velké, že již musí stát někde poblíž na stole apod. S těmito adaptéry je běžně možné se spojit na 10 - 100m v budově a 30 - 300m mimo budovu. Ovšem vždy záleží na rušení a okolních vlivech.

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz


Již trochu větší USB klient.

Neopomenutelnou výhodou však je to, že i přes to, že nejsou integrovány v PC, není třeba je externě napájet. Potřebný proud získávají skrze napájení přes USB. To umožňuje jejich velkou flexibilitu a použití i v externích podmínkách, například při práci s notebookem či PDA.

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz


Největší zařízení již opravdu zaberou nějaké místo.

Hardwarové Access Pointy

Tyto zařízení mají jednu nespornou výhodu a to, že nemusí být napojeny do PC ani USB kabelem ani zapojeny do žádné sběrnice, avšak postačí je pouze s PC spojit klasickým síťovým kabelem UTP, což umožňuje mít je vzdáleny až 100m od uživatelského PC (100m je limitní délka pro UTP kabel).

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz

Další neopomenutelnou výhodou je jejich jednoduché nastavování. Uživatel se pomocí internetového prohlížeče připojí na HWAP a po zadání jména a hesla již veškeré vlastnosti ovládá z pohodlí svého bytu. To umožňuje veliké možnosti, neboť v případě potřeby je možné provést opravu či změnit konfiguraci z kteréhokoli místa sítě.

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz

U moderních HWAP je možné nastavovat přidělování IP adres pomocí DHCP, sdílet internetovou konektivitu mezi všechny připojené uživatele apod.

Je však potřeba rozdělit tyto produkty na klasické HWAP, kdy pouze funguje jako Access Point a umožňuje propojit několik PC skrze bezdrátovou technologii, nebo na HWAP routery, jež umožňují výše zmíněné funkce jako například sdílení internetu. Ceny routerů jsou však zpravidla vyšší.

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož jsou HWAP určeny jako přístupové body do sítí, je potřeba nějakým způsobem zaručit, že se budou připojovat opravdu jen ti uživatelé, které chceme. K tomu nám slouží několik funkcí, jež jsou různě spolehlivé, avšak při jejich šikovné kombinaci lze dosáhnout opravdu vysoké hranice bezpečnosti. Mezi základní vlastnosti patří WEP šifrování, tabulka povolených IP a MAC adres apod. Veškeré tyto bezpečnostní vlastnosti jsou rozebrány v samostatné kapitole.

Pro připojení externí antény je k dispozici buď RSMA konektor a nebo u u několika málo je i TNC (především linksys).

U moderních HWAP routerů je možné nastavovat přidělování IP adres pomocí DHCP, sdílet internetovou konektivitu mezi všechny připojené uživatele, chránit vnitřní síť pomocí NAT firewallů, vybírat nejdostupnější AP apod. Výhodou také je, že mnohdy obsahují několik ethernet portů pro připojení PC i skrze UTP - plní funkcí switch.

Při použití jednoho HWAP routeru a dostupnosti ADSL můžeme router umístit do pokoje, zapojit do něj ADSL modem, do dalších portů své PC a nakonec napojit i například kamaráda přes ulici skrze Wi-Fi. Samozřejmě že internet bude sdílený pro všechny.


Názorné schéma možností u HWAP routeru.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama