BeReal zažívá raketový růst. O co jde? A může to vydržet?
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Novinka BeReal zažívá raketový růst. O co jde? A může to vydržet?

BeReal zažívá raketový růst. O co jde? A může to vydržet?

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

20. 7. 2022 12:40

Vyzkoušejte si novou sociální síť, ať víte jestli jste beznadějně staří, nebo se beznadějně nudíte a tahle aplikace možná vaši nudu zažene. Možná jen ale na pár dní.

Reklama

Francouzská sociální fotoaplikace BeReal se v USA dostala na první pozici v App Store a objevují se úvahy o tom, jestli raketový růst je chvilkový (něco jako  nedávno Clubhouse), nebo zda se rodí nová hvězda. 

BeReal je tak trochu anti-sociální síť. Uživatele jednou denně vyzve ke zveřejnění aktuální fotografie - aplikace fotí “selfie” současně oběma kamerami, přední i zadní. 

Tvůrci slibují, že jeden příspěvek denně, náhodnost výzvy a časové omezení bude posilovat autenticitu a na síti nedojde ke klasickému nahánění sledujících, růstu influencerů a vůbec všemu špatnému, co můžete vidět na Instagramu, tedy sítí, která je BeReal asi nejblíže. Případně TikToku, který je ale trochu jinde a navíc už i tam si BeReal všimli a Tiktokeři využívají obsah z BeReal. 

BeReal těží ze stoupajícího rozčarování (a můžeme napsat i vzteku) z Instagramu. Ten své uživatele dlouhodobě odrazuje. Záplavou reklamy a videí z TikToku, přehrávání s nevypnutelným zvukem, změnou algoritmu co skoro neukazuje příspěvky od těch co sledujete. A drastickým omezením dosahu. 

Omezení obsahu navíc může, teoreticky, vést k splnění toho co je obsaženo v názvu sítě, tedy “být reálný, autentický”. Autoři navíc tak trochu chytře přidali pocit urgentnosti, po výzvě na příspěvek máte dvě minuty na to, abyste ho vyfotili a odeslali. Něco, co se ale zároveň může stát začátkem konce, obsah na BeReal je převážně stejný, dalo by se říci, že se lidé fotí převážně doma a brzy nebudou mít co ukazovat. Pokud tedy nezačnou být extrémně kreativní. 

Roli hraje originalita, ale  i novost, BeReal vzniklo v roce 2020. Abyste mohli vidět příspěvky od vašich “přátel”, tak je skutečně nutné přispět, nestihnete-li či neuděláte-li to, máte smůlu. Výzvy navíc vedou k tomu, že velká skupina uživatelů zveřejní své příspěvky v ten samý moment. 

Sensor Tower odhaduje, že BeReal má aktuálně zhruba 20 milionů instalací, Apptopia dokonce 29.5 milionu. Aktuálnímu růst navíc prospívá i to, že na Twitteru (i jinde) se o BeReal mluví, stačí se podívat na vyhledávání “⚠BeReal⚠” či “⚠Time to BeReal⚠”(nutno hledat bez emoji, které ve viditelnosti nicméně hraje podstatnou roli). 

Poslední otázkou k budoucnosti BeReal je ta klasická, kdy funkčnost okopíruje TikTok, Snapchat a Instagram. Pokud se to komukoliv z nich povede lépe, tak BeReal prohraje.


 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama