benq-fp92w-klasickych-19-palcu-s-pomerem-16-10
Monitory Článek BenQ FP92W - klasických 19 palců s poměrem 16:10

BenQ FP92W - klasických 19 palců s poměrem 16:10 | Kapitola 3

Kuchař Martin

Kuchař Martin

14. 3. 2007 01:00 3

Seznam kapitol

1. Seznámení a technické parametry. 2. Ovládání a OSD 3. Odezva, kontrast a podsvícení 4. Podání barev a pozorovací úhly 5. Hodnocení

Dnešní recenzi si doplníme řadu posledních testů, ve kterých jsme se orientovali na menší LCD. Po tomto článku se již po delším čase podíváme na poněkud jinou kategorii. Abychom ale příliš neodbíhali od tohoto článku, pojďme se nyní blíže podívat na parametry LCD BenQ FP92Wa, který se svými kvalitami a cenou řadí spíše na low-end pole.

Reklama

Dle technických parametrů udaných výrobcem, máme dnes na stole panel disponující reakční dobou pouhých 5ms. Bohužel všichni dobře víme, že tyto hodnoty se velmi často od těch praktických zcela zásadně liší - pojďme se tedy podívat na praktické testy založené na metodice optické sondy.

BenQ FP92W - klasických 19 palců s poměrem 16:10
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf nám jasně ukazuje, že máme na test jeden z rychlejších kousků, který by zcela jistě mnoha konkurentům ukázal záda. Naměřili jsme nejkratší odezvu 5,5ms, nejdelší 7,7ms a průměrnou 6,8ms. Tyto výsledky jsou jak jistě uznáte opravdu velmi dobré a LCD se jimi může směle chlubit.

Homogenita podsvícení

Další ze sady našich testů je u čtenářů již zcela jistě dobře známý. Homogenitu podsvícení jsme opět prověřili optickou sondou a naměřené výsledky vynesly do dvou grafů, které svými výpovědními hodnotami každému jasně ukáží, jak si panel vede v tomto náročném testu.

BenQ FP92W - klasických 19 palců s poměrem 16:10
i Zdroj: PCTuning.cz
BenQ FP92W - klasických 19 palců s poměrem 16:10
i Zdroj: PCTuning.cz




LCD lehce prosvítá podél spodní a horní hrany na úkor prostřední a hlavně bočních stran. Tento jev je ale u panelů s technologií TN velice běžný a není se opravdu čemu divit. Je ale také potřeba podotknout, že tyto výsledky jsou v mezích přijatelnosti a při běžné práci si jich ani nevšimnete.

Stabilita kontrastu při změně jasu

Troufáme si říci, že tento test snad ani nepotřebuje komentář. Kontrast je nastaven na 100% a pomocí OSD menu se postupně snižuje jas vždy o 10%. Pomocí sondy pak můžeme velice snadno porovnat rozdíl mezi černou a bílou barvou a naměřené výsledky pak jednoduše vložit do následujícího grafu.

BenQ FP92W - klasických 19 palců s poměrem 16:10
i Zdroj: PCTuning.cz

I přes počáteční pochybení - hodnota pod 50% není příliš chvályhodná - bychom mohli celé LCD posoudit jako průměrné. Ve středních a hlavně konečných částech je průběh slušný a neklesá příliš rychle.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama