ati-catalyst-control-center
Hardware Článek ATI Catalyst Control Center

ATI Catalyst Control Center | Kapitola 2

Kovač Pavel

Kovač Pavel

15. 9. 2004 00:00 40

Seznam kapitol

1. Seznámení a možnosti nastavení 2. HotKeys, Profiles, Závěr

Po velmi dlouhé době se rozhodla ATI kompletně změnit vzhled svého ovládacího panelu. Přináší vůbec něco nového kromě atraktivního vzhledu? Určitě. Především to je 3D náhled, možnost tvorby profilů a spousta dalších "vychytávek". Je nový panel použitelný v praxi, nebo jde o nepoužitelný kus softwaru? Na všechny tyto otázky se pokusíme odpovědět. Čtěte dál a uvidíte.

Reklama

HotKeys

Klávesové zkratky jsou základem pro rychlou konfiguraci obrazu aniž by byl uživatel nucen navštěvovat CCC. Pro uživatele starších monitorů je základem gamma korekce ve 3D. Pokud touto funkcí není obdařena přímo hra, tak uživatel jednoduše použije klávesovou zkratku. Mým snem bylo například "CTRL" + "+" resp. "-" pro zvyšování/snižování gammy. Bohužel CCC neumožňuje přiřadit speciální znaky jako jsou +,-, číslice, veškeré české znaky, no abych to zkrátil, jediné co můžete přiřadit jsou písmena. A to je docela škoda.

ATI Catalyst Control Center
i Zdroj: PCTuning.cz

Profiles

Profily jsou velkou novinkou v CCC. Umožňují volit si pro každou aplikaci vlastní nastavení celé grafické karty. Správa profilů je ovšem celkem neefektivní. Vytvoření profilu probíhá ve dvou krocích. Prvním je nastavení karty v CCC a druhý je uložení do daného profilu. Pokud ovšem stisknete tlačítko "Details", tak se sice zobrazí podrobnosti o profilu, ty ovšem již nelze měnit. člověk tak musí zavřít okno s profily a změnit nastavení. Znovu otevřít okno "Profiles" a uložit pod stejné jméno. Uznejte sami, že je to cesta trnitá a krkolomná.

ATI Catalyst Control Center
i Zdroj: PCTuning.cz
ATI Catalyst Control Center
i Zdroj: PCTuning.cz


-správa profilů-

ATI Catalyst Control Center
i Zdroj: PCTuning.cz


-zde je ono okno s podrobnostmi-

Profily je možné aktivovat ikonkou v system tray. Pokud jste určili aplikaci pro jakou je profil určen, tak ta je po jeho aktivování automaticky spuštěna.

Information Center

Pokud se chcete dozvědět něco o vaší grafické kartě, verzi ovladačů či počítači jako takovém, tak zavítejte do části "Help" a Information Center.

ATI Catalyst Control Center
i Zdroj: PCTuning.cz
ATI Catalyst Control Center
i Zdroj: PCTuning.cz
ATI Catalyst Control Center
i Zdroj: PCTuning.cz
ATI Catalyst Control Center
i Zdroj: PCTuning.cz

Skiny

Skiny jsem si nechal záměrně až na konec. Jde totiž o méně důležitou součást CCC, která nemá na jeho funkce žádný vliv. Jak už jsem psal na začátku tak je možnost volit mezi čtyřmi skiny. První je "ATI Classic" (ten vidíte všude kolem), druhý je "ATI Crimson", třetí "Catalyst QuickSilver" a poslední "Catalyst SteelBlue".

ATI Catalyst Control Center
i Zdroj: PCTuning.cz

Změna skinů náleží nabídce "Preferences". Pod ní také naleznete například položku Always On Top (vždy nahoře), výběr jazyka či obnovení výchozího nastavení.

Závěr

Nový ovládací panel přinesl mnoho změn. Většinu uživatelů láká nový vzhled, profesionálové ovšem vidí velký potenciál v možnosti rozšiřování o přídavné funkce díky platformě .NET FrameWork. Díky 3D náhledu přináší velkou kontrolu nad kvalitou obrazu. Možná by se slušelo zobrazování FPS, tím by uživatel získal přehled o dopadu na výkon dané funkce ( v tom případě by ale musel být model auta a terénu složitější aby byl rozdíl vůbec znatelný).

Download a popis instalace

Po přečtení pár diskusních fór jsem zjistil, že dost uživatelů má problémy se samotnou instalací CCC. V první řadě musíte mít řádně nainstalovaný .NET FrameWork 1.1 (PCT doporučuje také ServicePack 1), teprve pak (nejlépe po restartu) můžete instalovat CCC. Pokud Vás trápí nutnost přihlašování do systému i když máte jen jeden účet a bez hesla, tak nezoufejte, neboť řešení je velmi jednoduché. Ve správě účtů zjistíte, že .NET FrameWork nastavil nový účet. Ten je potřeba smazat a už nebudete dotazování na přihlášení. Já osobně jsem se s tímto problémem nesetkal. Ale podle mích informací je to chyba jen .NET FrameWorku bez SP1. Pokud má ještě někdo jiné problémy, které jsem zde neuvedl, nechť je uvede v diskuzi a určitě se najde řešení. Pokud chcete slyšet zda máte či nemáte instalovat nový panel. Tak osobně doporučuji vyzkoušet, ale na druhou stranu velká část z Vás se určitě vrátí ke starému ovládání (stejně jako já).

link velikost
.NETFrameWork 1.1 www.pctuning.cz 23MB
SP1 pro .NETFrameWork 1.1 www.pctuning.cz 10MB
Catalyst Control Center www.pctuning.cz 19MB
ATI Radeon Driver 4.9 www.pctuning.cz 26MB
První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama