athlon-64-3200-msi-k8t-neo-prvni-testy
Hardware Článek Athlon 64 +3200 / MSI K8T Neo: první testy

Athlon 64 +3200 / MSI K8T Neo: první testy | Kapitola 8

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

23. 9. 2003 00:00 127

Seznam kapitol

1. Athlon 64 - ušli jsme dlouhou cestu, bejby 2. Athlon 64 / FX a Opteron - bratři v triku 3. AMD Athlon 64 - vylepšení 4. Early Bird: MSI K8T Neo + Athlon 64 3200+ 5. MSI K8T Neo
6. BIOS - pro otrlé 7. Testy - grafické programy 8. Praktické testy 9. Syntetické testy a závěr

Athlon 64 byl právě dnes oficiálně uveden na trh a v několika příštích dnech si ho už dokonce budete moci koupit ve vašem hardwarovém obchůdku. Ano, dlouho očekávaná K8 nebo chcete-li ClawHammmer je konečně tady. Fandové AMD mohou slavit, poněvadž jejich oblíbená firma má konečně v ruce pořádné karty. Dnes jsme za Vás nakoukli na sílu dvou dnes vynesených trumfů - na "spotřebního" Athlona 64 i na jeho hi-end bratrance, Athlona 64 FX.

Reklama

Konečně jsme se dostali k testům, kde se dá předpokládat, že se projeví (nebo nikoliv) výpočetní síla nových procesorů. Samozřejmě musíme počítat i s 3.2GHz Pentiem 4 od Intelu - na internetu se objevovaly spousty testů ještě před oficiálním uvedením ze kterých Intel vycházel jako vítěz.

Začnu testy, které nám mohou alespoň trochu ukázat, co bychom mohli od procesorů očekávat v běžném "provozu" - tam, kde je výkon skutečně potřeba. Konverze DVD nebo Audio CD spolu s zpracováním videa patří mezi jedny z nejnáročnějších činností u domácích počítačů - rychlost zpracování videa a audia je docela zásadní pro mnoho uživatelů.

Jako jeden z lidí vlastnících slušnou hudební sbírku Audio CD Vám asi nemusím příliš vysvětlovat, jaké to je když se rozhodnete si alespoň část Vašich skvostů převést do mp3 souborů. Kdo by to neznal,že?

Lame Encoder 3.93 pro konverzi "wav" do formátu mp3 zná asi většina čtenářů, takže není nutné se rozepisovat. Jako benchmarkovací soubor jsme zvolili wav o délce 10:58. Datový tok byl vbr (128-256).

Athlon 64 +3200 / MSI K8T Neo: první testy
i Zdroj: PCTuning.cz

V tomto testu zvítězilo Pentium4 i když jen o vlásek. Podobné testy jsou hodně závislé na samotné frekvenci procesoru, což Vám může potvrdit přetaktovaný Athlon 64. Pouhých 200MHz k normálnímu taktu a dostává se na přibližně stejnou úroveň jako ostatní bojovníci.

Video

Patříte mezi ty co často využívají svůj PC ke kódování a dekódování videa nebo DVD. Následující dva testy Vám mohou odpovědět na otázku, který procesor by v nejbližší době mohl být tím pravým pro případný upgrade.

První z nich, ReMPEG 2 1.5.3 slouží především k rekompresi / zmenšování MPEG2 souborů. Program pracuje tak, že zmenšuje datový tok, avšak ponechává původní strukturu záznamu. K testování jsme použili mpeg2 soubor o velikosti 241MB, který jsem nechávali zmenšit na polovinu a rozlišení bylo ponecháno v na původních 720x480.

Athlon 64 +3200 / MSI K8T Neo: první testy
i Zdroj: PCTuning.cz

Pentiu se tady mnoho nevede, jeho výsledky jsou horší přesně o 43 % - ve srovnání s Athlonem FX 51. Slušný výkon ukázal i slabší bráška Athlon 64.

Další lahůdkou pro procesory je Xmpeg. Stejný MPEG2 soubor jsme převáděli do formátu DivX 5.0.3 (používali jsme jednoprůchodový režim a ponechali jsme defaultní nastavení).

Athlon 64 +3200 / MSI K8T Neo: první testy
i Zdroj: PCTuning.cz


čím kratší je čas, tím lépe

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama