Asus ROG Strix RX 7600 O8G:  Strix jako vždy – špičková výbava za cenu, která netěší
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Recenze Asus ROG Strix RX 7600 O8G: Strix jako vždy – špičková výbava za cenu, která netěší

Asus ROG Strix RX 7600 O8G: Strix jako vždy – špičková výbava za cenu, která netěší | Kapitola 18

Adam Vágner

Adam Vágner

25. 5. 2023 18:30 351

Seznam kapitol

1. Asus ROG Strix RX 7600 O8G: představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. Crysis 3 Remastered, Cyberpunk 2077 5. F1 22 6. Far Cry 6, GTA V 7. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 8. Witcher 3, World of Tanks 9. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark
10. Boost v F1 22 (Quiet) 11. Boost v Metro Exodus (Quiet) 12. Boost v Metro Exodus (Performance) 13. Boost ve World of Tanks (Quiet) 14. Boost ve World of Tanks (Performance) 15. Spotřeba, teploty 16. Otáčky ventilátorů, hlučnost 17. Průměrný výkon a poměr cena/výkon 18. Závěr

Dnes končí informační embargo na testy zbytku modelů Radeonů RX 7600. Podíváme se na to nejlepší, co v modelové řadě AMD Radeon RX 7600 nabízí Asus.

Reklama

Závěr

Vypadá to, jako by se v AMD tak moc soustředili na to, jak nastavit ceny proti starým GeForce řady RTX 30, až se zapomněli podívat, kam mezitím spadla cena Radeonů 6000 v nižší střední třídě. Kdybychom srovnávali jenom s GeForce, čistě z hlediska poměru cena/výkon by na tom byla RX 7600 lépe než levné modely Nvidie. Jenže v nabídce je i obdobně výkonná RX 6650 XT a pár modelů už v předstihu zlevnilo hluboko pod doporučenou cenu RX 7600 a i ty dražší modely RX 6650 XT jsou na tom s cenou obvykle lépe než jen obdoba z řady RX 7600. Právě RX 6650 XT zatím bohužel nemám přeměřenou, ale snad se mi ji podaří doplnit před testy dalších RX 7600.

Nejlevnější modely RX 7600 u nás začínají na 7 299 Kč s daní. Doporučená cena ROG Strix RX 7600 O8G je 8 999 korun s daní. Kdybychom se na to dívali tak, že jde o nadstandardně vybavený prémiový model s výrazně předimenzovaným a tichým chladičem a továrním přetaktováním, nebyl by příplatek nějakých sedmnáct stovek zase tak extrémní. Jenže na současném trhu už se s touto cenou dostává na úroveň nejlevnějších GeForce RTX 3060 Ti anebo RX 6700 XT, které jsou podstatně výkonnější.

Za co už Asus nemůže, je vyšší spotřeba na ploše Windows při atypických konfiguracích monitorů. Po uvedení RX 7900 AMD přislíbilo nápravu, ale problém v ovladačích uvedený jako „High idle power has situationally been observed when using select high-resolution and high refresh rate displays on Radeon™ RX 7000 series GPUs.“, tedy „vysoká spotřeba bez zátěže pozorovaná v některých případech u vybraných monitorů a rozlišení na GPU Radeon řady RX 7000“ přetrvává i na této kartě.

Jsou monitory, na nichž vyšší rozlišení při frekvenci nad 60 Hz nedělají problémy a karta běží na 2D taktech, ale jsou i monitory, na nichž paměti nepřecházejí do hlubších úsporných režimů a drží si vysoké, někdy i maximální takty. U RX 7600 už to není taková hrůza jako u RX 7900, kde karta v extrémním případě brala přes 90 W (kolem 100 W při započtení účinnosti zdroje), tady je dle monitoringu nárůst ze 7 W jen na 22 W nebo 39 W v závislosti na tom, jak velký problém má karta s domluvou s monitorem.

 

Asus ROG Strix RX 7600 O8G:  Strix jako vždy – špičková výbava za cenu, která netěší
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus ROG Strix RX 7600 O8G:  Strix jako vždy – špičková výbava za cenu, která netěší
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus ROG Strix RX 7600 O8G:  Strix jako vždy – špičková výbava za cenu, která netěší
i Zdroj: PCTuning.cz

U AMD jsem se o víkendu ptal, zda jde o obdobný problém jako u RX 7900, prozatím jsem se odpovědi nedočkal. Pokud to bude i váš případ, dá se to obejít tím, že na ploše nastavíte běžných 60 Hz a ve hrách zvolíte vyšší obnovovací frekvenci nebo FreeSync, pokud ale chcete mít kvůli plynulejšímu pohybu kurzoru, nižšímu input lagu a čitelnějšímu skrolujícímu textu a plynulejšímu posouvání obrazu i v desktopu 120 nebo 144 Hz, můžete se s vyšší spotřebou potýkat (ani RX 6000 ale nedrží za všech okolností nejnižší 2D takty).

K provozním vlastostem ještě jednu drobnost – AMD informovalo, že novinářské ovladače obsahují bug u regulace ventilátorů, které mají po skončení zátěže snižovat otáčky pomaleji, než by měly. Nezdá se, že by se to projevovalo i u Strixe. Všechny testy jsou ještě dělané na neveřejné novinářské betě, jen provozní vlastnosti v režimu performance už jsou změřené s novými veřejnými ovladači. Musím ale ještě doměřit F1 22 v režimu performance a u režimu quiet ještě pro jistotu projet všechna měření a nahradit stávající výsledky, takže je možné, že se po aktualizaci mírně změní.

Co mě u ROG Strix nemile překvapilo, byly cívky napájecí kaskády. U 180W karty jsem nečekal, že je vůbec uslyším, ale po spuštění zátěže se ozvalo známé bzučení. Není tak intenzivní jako u výkonnějších karet, ale v této výkonnostní kategorii už často bývá problém rozlišit je po sluchu od motorků ventilátorů a zaslechnout je s uchem kousek od karty. U testovaného kusu za ticha bezpečně poznáte, kdy na kartě něco běží. Na otevřené sestavě i na dvoumetrovou vzdálenost, uzavřená skříň to pochopitelně utlumí.

Vidět je to i na spektrogramu z mikrofonu Blue Yeti – šum na úvodu a na konci jsou ventilátory na minimálních 800 ot./min, napříč se ještě táhne čára kolem 8 kHz, kterou má na svědomí nejspíš mikrofon, ale další namodralé čáry už jsou cívky a dobře je vidět i to, jak se změnou zátěže kolísá frekvence bzučení.

Asus ROG Strix RX 7600 O8G:  Strix jako vždy – špičková výbava za cenu, která netěší
i Zdroj: PCTuning.cz

Ale opět musím zdůraznit, že jsem mohl mít jen smůlu, jde o kusovou záležitost a vliv na to může mít i napájecí zdroj (v tomto případě Corsair RM850x, o kterém už se nedá říct, že by šlo o levný krám).

Abych to shrnul, ani tento model se neodchýlil od běžné praxe Asusu u prémiových řad grafických karet. Nabízí extrémně výkonný chladič a špičkovou výbavu v kombinaci s továrním přetaktováním. Příplatek je však tak výrazný, že atakuje spodní hranici cen o třídu výkonnějších karet, v tomto případě 12GB Radeonů RX 6700 XT. Provozní vlastnosti jsou přitom natolik dobré, že mohly být klidně i horší a ve většině sestav byste nepoznali rozdíl. Téměř o dva tisíce levněji můžete aktuálně pořídit ROG Strix RX 6650 XT V2 OC Edition, který bude výkonem zaostávat jen o jednotky procent (u něj ale nedokážu říct, zda je i se zkráceným chladičem stejně tichý jako ROG Strix RX 7600).

Asus ROG Strix RX 7600 O8G:  Strix jako vždy – špičková výbava za cenu, která netěší
i Zdroj: PCTuning.cz

Uvidíme, jaká bude reálná částka, za níž půjde karty pořídit v obchodech, až si ceny trochu sednou. Doporučené ceny bývají nadsazené, je v nich započtená i adekvátní marže pro prodejce, takže je prostor na to, aby byla cena na pultech nižší, na druhou stranu se nejspíš objeví i za částky vyšší, protože ji prodejci často berou jako základ, na nějž si ještě mohou dle libovůle přihodit dalších pár stovek. Je možné, že až se RX 6650 XT doprodají, RX 7600 půjde s cenou dolů a na jejich pozici nahradí. Zejména pokud do nabídky přibude během pár týdnů ještě RTX 4060, která bude na ceny RX 7600 tlačit shora. Při aktuální situaci na trhu ale ROG Strix RX 7600 při ceně 9000 korun výrazně přeplatíte a pokud chcete kartu podobného ražení, určitě bych radil sáhnout spíše po zlevněných ROG Strix RX 6650 XT.

Asus ROG Strix RX 7600, 8 GB
KLADYZÁPORY
Vysoký výkon pro hraní v rozlišení 1920 × 1080 bodůpoměr cena/výkon proti RX 6650 XT po slevách
Chladič má extrémní rezervuVýrazný příplatek proti základním modelům
Bez zátěže pasivní chlazení, chladič je tichý s oběma BIOSyObdobná spotřeba jako výkonnější RTX 4060 Ti
Oproti RX 6650 XT navíc jednotky AI, rychlejší ray tracing a podpora AV1U atypických konfigurací monitorů a některých displejů s s vyšší obnovovací frekvencí vysoká spotřeba bez zátěže (může vyřešit aktualizace ovladačů či BIOSu)
duální BIOS, ARGB LEDcívky nejsou tiché (do jisté míry kusová záležitost)
Klasický osmpin, nevyžaduje napájecí redukciDisplayPort pouze ve verzi 1.4a
Doporučená cena s DPH: 8 999 Kč
Asus ROG Strix RX 7600 O8G

Verdikt

ROG Strix RX 7600 nabízí extrémně výkonný chladič a špičkovou výbavu v kombinaci s továrním přetaktováním. Příplatek je však tak výrazný, že atakuje spodní hranici cen o třídu výkonnějších karet, v tomto případě 12GB Radeonů RX 6700 XT a při ceně kolem 9000 korun je výrazně nevýhodný jak proti výkonnějším modelům, tak proti jen mírně pomalejší ROG Strix RX 6650 XT V2.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama