ASUS ROG Strix G16 v testu: Core i7-13650HX a RTX 4060
i Zdroj: asus.com
Mobilní zařízení Recenze ASUS ROG Strix G16 v testu: Core i7-13650HX a RTX 4060

ASUS ROG Strix G16 v testu: Core i7-13650HX a RTX 4060 | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 6. 2023 06:00 21

Seznam kapitol

1. ASUS ROG Strix G16 (16") 2023 2. Představení, balení a specifikace 3. ASUS ROG Strix G16 – hardware I. (CPU, GPU) 4. ASUS ROG Strix G16 – Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software
6. Zpracování, konektory, repro a klávesnice 7. Chlazení, teploty, baterie a spotřeba 8. Procesorový a herní výkon (1080p) 9. Závěr

Po dlouhé řadě žhavých a hlučných notebooků s highendovou grafikou i procesorem od Intelu se dnes podíváme na nižší konfiguraci s RTX 4060 a méně žravým procesorem Core i7. Nepočítejte ale s tím, že bude o mnoho levnější, dáte za něj pořád kolem 45 000 korun a víc.

Reklama
ASUS ROG Strix G16 v testu: Core i7-13650HX a RTX 4060
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovaná varianta ROG Strix G16 je vybavená konfigurací spadající spíše do střední či nižší střední třídy. Grafika je druhý nejnižší model mobilní architektury Ada Lovelace. Také procesor je spodní model kategorie HX s omezeným počtem „velkých“ jader na šest. Přesto je výkon velice dobrý, spíše velmi nadprůměrný. Ve všech aspektech totiž dosahuje výkonu absolutního mobilního highendu předchozí generace. To vše ale s o třetinu nižší spotřebou.

Výbava, spotřeba, baterie

Tělo je kompletně plastové, vypadá ale bytelně. Hmotnost kolem 3 kg je víceméně standard. Klávesnice je stejně jako u jiných dnešních notebooků hodně dobrá, stejně tak touchpad a podsvícení. Reproduktory jsou v novém šasí solidní a hodně hlasité. Spotřeba v klidu je velmi dobrá. Výdrž baterie je víc než solidní. Pro práci a video (kolem šesti hodin) dobré, hodina plného hraní na baterie je také dnes obvyklá. Baterii lze snadno vyměnit, což je bezesporu výhoda. Zde jen upozorním, že při hraní na baterii jde výkon všeho radikálně dolů, je nutné snížit detaily her.

Komponenty

Už roky kritizuji osazování nejvýkonnějších procesorů a grafik do notebooků s omezeným TDP a chlazením. Silně omezené TDP nedokáží ani jedna z komponent ukázat svůj maximální potenciál a platíte za ně zbytečně. Tentokrát je počítač vyladěn dobře. Úspornější CPU i GPU je pro notebook jediná, rozumná cesta. Výkon je stále vysoký, ale příkon do maximálně 160 W je super. Zahřívání, teploty i hlučnost se tím radikálně snižují. 

Šasí je navíc navržené i pro nejvýkonnější komponenty, u tohoto stroje má tedy značnou rezervu v chlazení. Počítač je hodně tichý i při dlouhém hraní. Zde si můžete i trochu zaexperimentovat s ručním nastavením TDP. Ukázalo se totiž, že nastavení TDP pro GPU na cca 110 W (ze 140 W) sníží spotřebu, ale na výkon nemá významný dopad. Můžete mít ještě o 30 W úspornější chod.

Osobní názor

I když mám rád maximální výkon spolu s highendovými komponenty, v noteboocích je vždy rozumnější brát kousek nižší modely. Procesor Core i7-13650HX má maximální příkon 160 W. To se prostě počítá. Také grafika RTX 4060 je naprostá novinka, kterou dosud jen málokdo testoval. Její výkon je díky frekvencím kolem 2,5 GHz na úrovni highendu minulé generace RTX 3080, i když má výrazně méně CUDA jader. To vše spolu dělá vysoký výkon na úrovni vlajkových notebooků roku 2022. To vše klidně s poloviční spotřebou, nízkým hlukem a zahříváním. Za mě je zvolená konfigurace naprosto ideální pro displej s rozlišením 1920×1200 bodů. Škoda jen té vysoké ceny, podobně výkonné stroje u konkurence seženete o 10 000 levněji.

ASUS ROG Strix G16 v testu: Core i7-13650HX a RTX 4060
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení notebooku děkujeme společnosti ASUS Czech republic

Verdikt

Povedený notebook s výkonem loňského highendu, ale s poloviční spotřebou. Jen cena je na podobnou konfiguraci vysoká.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Zcela dostačující výkon CPU i GPU pro solidní hraní v 1080p
Nízká spotřeba, hlučnost a zahřívání.
Snížením TDP pro GPU o 30W klesne spotřeba, výkon ale zůstává nezměněn.
Široké možnosti ladění chodu ventilátorů, úsporných režimů a TDP
G-sync, DLSS 3, AI GPU akcelerace
Významně vyšší cena než za podobné konfigurace chce konkurence
Displej s 1440p mohl být lepší volbou
Výkonově dost podprůměrný disk (na dnešní poměry)
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama