Asus ROG GTX 980 Ti Matrix Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus ROG GTX 980 Ti Matrix Platinum v testu

Asus ROG GTX 980 Ti Matrix Platinum v testu | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 11. 2015 03:00 47

Seznam kapitol

1. Matrix jako čtvrtý v řadě 2. Představení karty – Vlastnosti a funkce 3. Představení karty - Balení karty, detaily, chlazení 4. Pohled do nitra karty 5. Specifikace a Testovací sestava
6. Výkon ve 4K (3840x2160) 7. Shrnutí výkonu 8. Spotřeba a teploty 9. Přetaktování 10. Závěr

Na nejvyšší model řady GeForce 900 od Asus jsme si museli tentokrát počkat trochu déle. Nejprve vyšly model Strix a Poseidon, nyní přichází řada na vlajkovou loď - Matrix. Dokáže zaujmout ve velké konkurenci na trhu, a může vůbec ještě nabídnout něco navíc? Karta je to skvělá, na trhu to bude mít ale těžké. 

Reklama

Pohled do nitra karty

Asus ROG GTX 980 Ti Matrix Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Po kompletní demontáži chlazení karty spatříme vlastní PCB. S referenční GeForce GTX 980 Ti má karta pramálo společného. PCB, velikost a rozložení součástek je sice podobné, napájecí kaskáda je ovšem zcela jiná - silnější. PCB jasně vychází z karty Matrix s čipem GeForce GTX 980. Je téměř totožné. Asus si hodně zakládá na novém způsobu osazení komponent, kdy vše už probíhá automaticky strojem. Lidé byli nahrazení stroji.

Asus ROG GTX 980 Ti Matrix Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

PCB samotné je klasický spoj nejvyšší třídy, mnohavrstvý spoj osazený běžnými součástkami, jež Asus používá. Pro náročný GM200 je zcela dostačující, napájení je pro relativně úsporný Maxwell extrémně naddimenzované, což je jasným signálem kam karta míří – k extrémistům.

Osazené čipy a detaily

Asus ROG GTX 980 Ti Matrix Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jádro GM200 je zatím osazené pouze ve třech produktech v desktopu. Podle označení víme, že tohle bylo vyrobené poslední týden srpna 2015. Karty byly uvedené v květnu. Jde o revizi A1, ta je s námi dodnes a tak to asi i zůstane.

Další fotografie zobrazuje osazené paměťové čipy. Karta využívá čipy snů SK Hynix H5GQ4H4MFR-R2C, kompletní datasheet najdete zde. Specifikace pamětí hovoří jasně, moduly mají udanou maximální frekvenci 1750 MHz (7000 MHz). Jde o běžné modely s napětím 1,6V.

Dvanáct cívek, dvanáct napájecích fází

Napájení je u Asus tradiční, jako už na mnoha kartách v minulosti. Jádro ve 3D režimu napájí dvanáct mosfetů. 2D režim napájí dvě fáze, paměti si musí vystačit také s jednou fází. Celá karta má dva samostatné napájecích okruhy. 3D a 2D režim zabezpečuje čtrnáct fází, paměti mají jednu.

Osmifázový kontrolér GPU, pravděpodobně jde o přeznačený CHL 8318

Mosfety DrMOS od IR (PowerStage)

Mosfety pro 2D režim a paměti, také je vidět LN2 přepínač

Zadní část PCB si prohlédněme důkladněji. Na levé straně jsou dva konektory sloužící k připojení ventilátoru a svítícího monitorovacího displeje. Poté následuje napájení odmrazovače pamětí a přepínač aktivující tuto funkci. Tlačítko pro „Safe Mode“ je nepřehlédnutelné. Šest otvorů napravo patří funkci Hotwire. Tentokrát je neoznačená, pozice kontaktů si musíte zjistit z manuálu. Výrobce se asi poučil z minulosti a možná i reklamací kvůli nevhodnému použití Hotwire.

Správné připojení napájení hlídají dvě LED diody

Bod pro aktivaci LN2 a odmrazovače pamětí se musí spojit pájkou

Asus ROG GTX 980 Ti Matrix v systému

GPUz ukazuje frekvence karty, základní takt je 1216 MHz. Nám karta běžela většinou bez snižování taktu na frekvenci 1443 MHz místo udávaných 1317 MHz. Konečně se také Asus pokusil přetaktovat i paměti, tohle je možná první karta GeForce s přetaktovanými také pamětmi za hodně dlouhou dobu. Paměti pracují na základních 7,2 GHz místo referenčních 7,0 GHz.

Teploty a klidové frekvence

Kvalita 76 procent osazeného čipu je dle GPUz spíše slabší, nejsem si zcela jist, zdali utilita měří tento údaj zcela korektně. Ale pravděpodobně ano, vzhledem k variabilitě výsledků v našich recenzích i těch světových. Pokud tedy budeme číslu věřit, máme zde jedno z lepších, ale ne nejlepších jader Maxwell.

Co je to ASIC Quality: Výroba složitých čipů jako jsou GPU není jednoduchá a každý čip je jiný, dva naprosto stejné snad ani není možné vyrobit. Každý vyrobený čip je tedy otestován a je změřen jeho odběr a úniky proudu. Podle toho je přímo do čipu vyražena informace o jeho kvalitě. Touto informací se řídí pak linka jež čipy osazuje na substrát a podle této informace se osadí pasivní prvky kolem čipu - ty korigují napájecí napětí. Jde pravděpodobně o rezistory. Tato informace o kvalitě je navždy uložená v čipu, GPUz se nyní naučilo tuto informaci přečíst. Jak důvěryhodná interpretace je nechám na vás, zajímavý tento údaj ale jistě je.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama