Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc

Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 11. 2012 03:00 27

Seznam kapitol

1. Brutální sériově vyráběný stroj 2. Osazené komponenty 3. Pohled na exteriér 4. Venkovní detaily 5. Pohled dovnitř 6. Pohled do systému
7. BIOS 8. Cena a rozpis použitých komponent 9. Testy výkonu 10. Teploty, hlučnost a spotřeba 11. Závěr

Hotové sestavy testujeme pouze pokud jsou opravdu výjimečné. Dnes testovaný počítač splňuje obě podmínky, je excelentně zpracován (včetně luxusní skříně) a nabízí ultimátní výkon. Uvnitř najdeme Core i7-3960X na 4,2 GHz, duální GeForce GTX 690 a systémové SSD pole RAID. Cena ale atakuje hranici sta tisíc.

Reklama
 Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatím jsem si řekli ceny pouze samostatně u některých konkrétních komponent, nyní si vše sečteme a podíváme se na cenu jako celek. Použil jsem ceník společnosti CZC s přehledným nakupováním a prohlížením "košíku". Všechny komponenty by se daly jistě sehnat v různých obchodech levněji což nepopírám, pokud byste si dali práci, dalo by se zde určitě ušetřit i něco kolem deseti tisíc na celé sestavě, možná i víc. Třeba jen na nákupu GeForce GTX 690 se dá ušetřit i 1500 Kč, pokud byste si ji koupili jinde. Nejvíce by se dalo ušetřit na procesoru, pokud bychom zvolili výhodnější Core i7-3930K. To platí i pro další komponenty, naše cena je tedy spíše orientační.

 Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak vidíte sami, cena s DPH se vyšplhala na téměř 93 000 korun. K ceně kompletní sestavy je nutné započíst složení, zahoření, otestování, budoucí servis, software a další náklady. Na druhou stranu ale velkovýrobci nekupují komponenty za ceny z obrázku nahoře ale výrazně levněji. Suma sumárum, Asus požaduje za vyladěný stroj se třemi lety záruky 95 000 Kč což je jen o dva tisíce více než kdybychom si koupili komponenty v CZC a počítač sestavili sami. Dá se tedy říci, že výrobce počítač nijak zásadně nepředražil vůči zvyklostem na trhu. Je ale jasné, že na něm vydělá více než ony dva tisíce, nákupní cena komponent je pro něj o desítky procent nižší, desku, grafiku a zvukovou kartu dodává sám zcela sám bez další marže obchodníkům.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama