ASUS Rog Ally RC71L: Výkonem našlapaný PC handheld, který jde po Steam Decku
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Recenze ASUS Rog Ally RC71L: Výkonem našlapaný PC handheld, který jde po Steam Decku

ASUS Rog Ally RC71L: Výkonem našlapaný PC handheld, který jde po Steam Decku | Kapitola 7

Jan Preclík

Jan Preclík

13. 6. 2023 08:00 56

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Parametry 3. Unboxing 4. Software
5. Benchmarky – Cinebench, 3D Mark, Cyberpunk 6. Benchmarky – Red Dead Redemption 2, Diablo IV 7. Závěr

Fandové Asusu, mějte se na pozoru! Dnes najdete na stránkách e-shopů snad jedinou herní serepetičku, kterou Asus ve svém portfoliu dosud neměl. Nebezpečný vyzyvatel průkopnického handheldu od Valve jde totiž do prodeje. Asus ROG Ally, nová počítačová konzole do ruky, je odpovědí na konkurenční Steam Deck. ROG Ally přichází a má veliký potenciál zadupat svého staršího soupeře do země.

Reklama

ASUS ROG Ally je nepochybně po hardwarové stránce lepší než průkopník mobilního PC hraní od Valve. Je menší, displej má lepší rozlišení, svítivost a obnovovací frekvenci. Díky duálnímu chlazení konzole není tak hlučná jako její konkurence. Když vezmeme v potaz cenu nejdražšího modelu Steam Decku, který má stejně velké úložiště, není prakticky co řešit. Cena stejná, hmotnost menší, rozměry menší, parametry hardwaru úplně někde jinde.

ASUS Rog Ally RC71L: Výkonem našlapaný PC handheld, který jde po Steam Decku
i Zdroj: PCTuning.cz

Operační systém Windows 11 běží na pozadí a ve své podstatě s ním nemusíte přijít do styku. Armoury Crate SE se spouští hned po startu a je podobná Steam OS. Armoury Crate již obsahuje širokou škálu herních klientů, mezi kterými nenajdete snad jen Rockstar Games Launcher či Battle net od Blizzardu. V tom tkví další výhoda ROG Ally, její univerzálnost. Neváže se pouze na Steam. Když už je řeč o Steamu, ten se spouští defaultně v big picture módu, po jeho spuštění je to ve své podstatě Steam Deck přes kopírák. 

Co však úplně nechcete, je ovládat myšku ve Windows 11 pomocí joysticku. Trefit se na ikonu je opravdu bolest a vyžaduje jemnou motoriku. Displej konzole je naštěstí dotykový, což vám ušetří dost trápení. Tabletový režim na zařízení funguje perfektně. A když se občas klávesnice nevyvolá automaticky, můžete si ji snadno vyvolat přes tlačítko řídícího centra. Ve finále žádný problém, i když v prostředí windows musím říct, že zlatá klávesnice s myší. Během testů, kdy jsem potřeboval instalovat softy na benchmark, jsem používal dokovací stanici od steam decku. Tu jsem napájel 65W adaptérem pro Rog Ally (Steam Deck používá 45W nabíječku). Windows tedy můžete používat pouze za pomocí konzole, pokud ale přesto preferujete klávesnici s myší, doporučuji pořídit nějaký hub USB-C, který vám umožní zařízení připojit. Případně nějaký bezdrátový set s bluetooth. S tímto typem připojení nemá ROG Ally absolutně žádný problém.

Do útrob konzole jsme se podívat nemohli, a vlastně ani příliš nechtěli. Předváděcích vzorků má Asus dost omezené množství a i když se zdá, že by měl stačit křížový šroubovák na šest šroubů a trsátko na odcvakání, nechtěl jsem se při riziku poškození pouštět do větších akcí. Díky obrázku z propagačních materiálů se ale můžeme aspoň mrknout na to, jak je konzole složena. 

ASUS Rog Ally RC71L: Výkonem našlapaný PC handheld, který jde po Steam Decku
i Zdroj: PCTuning.cz

Mimochodem, tady se údaj o hmotnosti Asus Rog Ally mírně liší od mé kuchyňské váhy, která ukazuje 612 gramů. Je tedy o nějakých 70 gramů lehčí než Steam Deck. 

Jednoznačně musím vychválit zvukové podání ROG Ally. Zvuk působí krásně čistě i na plné pecky. A že konzole opravdu umí slušně „řvát“. Krom toho simulace virtuálního surroundu je naprosto perfektní. Nečekal jsem, že emulovaný zvuk, který vychází z reproduktorů přede mnou, může tak věrně simulovat dění za mnou.

ASUS Rog Ally RC71L: Výkonem našlapaný PC handheld, který jde po Steam Decku
i Zdroj: PCTuning.cz

Vlastnost, kterou u mě ROG Ally jednoznačně vyhrává, je ale možnost rozšiřitelnosti. Za předpokladu, že bych doma neměl stolní herní počítač, by bylo tohle moje ideální gamingové zařízení. Je to svým způsobem základ slušné herní mašiny do dvaceti tisíc. Podobně použitelné herní PC s příslušenstvím byste za takové peníze horko těžko skládali.  

Navíc jej lze snadno připojit k monitoru nebo televizi i přes HDMI pomocí nabíječky all-in-one ROG Gaming Charger dock

ASUS Rog Ally RC71L: Výkonem našlapaný PC handheld, který jde po Steam Decku
i Zdroj: PCTuning.cz

A výkon můžete posunout ještě mnohem dál – k Ally stačí dokoupit speciální grafiku od Asusu ROG XG Mobile. Cena aktuálně nabízené verze s mobilní RTX 3080 bohužel zůstala na úrovni akceptovatelné dlouho před uvedením GeForce RTX 40, dnes už za čtyřicet tisíc pořídíte celé herní PC s RTX 4070. Při kombinaci ROG XG Mobile s handheldem ale získáváte za šedesát tisíc herní mašinu, na které rozjedete cokoli (ano, otázkou je bottleneck procesoru zařízení). V tu chvíli máte mobilní zařízení s externí grafikou, která je zabudovaná v dokovací stanici, tudíž je spolu s konzolí perfektně přenositelná. V materiálech ROG Ally se ale už mluví i o připravovaném ROG XG Mobilie s mobilní RTX 4090

ASUS Rog Ally RC71L: Výkonem našlapaný PC handheld, který jde po Steam Decku
i Zdroj: PCTuning.cz

Steam Deck má přesto oproti ASUS ROG Ally tři výhody. První je pouzdro, které je pro takové zařízení prostě nutnost. Konzoli si nechcete bez jakékoli ochrany hodit do tašky nebo batohu. Druhou výhodou Steam Decku jsou trackpady. Ty umožňují mnohem přesnější pohyb kurzorem ve Windows než s joysticky. Díky trackpadům se dají na Steam Decku zahrát i realtime strategie – jako třeba můj oblíbený, nostalgií opředený Command and Conquer: Remastered. Třetí výhodou je přeci jen o něco lepší ergonomie. Díky kulatějšímu gripu po stranách mi přeci jen Deck padne do rukou lépe než Rog Ally. I když to je spíš otázkou zvyku. Konzolka od Asusu se taky vůbec nedrží špatně. Ve srovnání všeho ostatního ovšem nechává ROG Ally mazlíka od Valve hodně daleko za sebou. Je to perfektně vymyšlená konzole, která nabízí mnohem více, než konkurence.

Za poskytnutí testovacího kousku téhle bílé krasavice děkujeme českému zastoupení společnosti Asus. 

ASUS Rog Ally RC71L: Výkonem našlapaný PC handheld, který jde po Steam Decku
i Zdroj: PCTuning.cz
ASUS ROG Ally

Verdikt

Zákazníky a své příznivce si ASUS ROG Ally rozhodně najde. Na handheld má slušné parametry sama o sobě, našlapaný procesor, důmyslně udělané chlazení, displej s nadstandardní obnovovací frekvencí a opravdu parádní zvukový výstup. Jednoduše splňuje standard kvality, na jaký jsme u tohoto výrobce zvyklí. Pozitiva Asus ROG Ally jednoznačně převažují nad negativy. Mezi handheldy s 512 GB úložným prostorem prakticky nemá konkurenci. Kromě výkonnějšího hardwaru ti movitější z nás uvítají možnost rozšíření o grafickou kartu v důmyslné dokovací stanici. Na škodu je kratší výdrž na baterie, což se dá vyřešit silnější powerbankou s 65W power delivery.

Co se nám líbí a nelíbí?

Nejvýkonnější handheldová konzole
Dobře zmáknutá Armoury Crate SE aplikace
Podpora široké škály klientů kromě Steamu
Rozšiřitelnost o grafickou kartu (výkon plnohodnotného gamingového laptopu)
Funkční tlačítka kolem displeje
Windows detekuje ovladač automaticky jako Xbox gamepad
Lepší svítivost displeje než Steam Deck, frekvence 120 Hz
Skvěle vymyšlené chlazení
standard ROG – vysoká kvalita zpracování
Zvuk je na mobilní zařízení naprosto luxusní
Konzole dodávaná bez pouzdra
Nemá trackpady jako Steam Deck
Horší pohyb po windows s joystickem
120Hz displej kvůli výkonu na nové hry příliš nevyužijete
Cena připojitelné grafiky příliš vysoká (exkluzivní zboží)
Slabší výdrž baterie, než udává výrobce

Udělené ocenění

PCTuning silver
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama