asus-f7z-mobilni-puma-od-amd-prichazi
Mobilní zařízení Článek Asus F7Z - Mobilní Puma od AMD přichází

Asus F7Z - Mobilní Puma od AMD přichází | Kapitola 6

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

1. 7. 2008 07:00 23

Seznam kapitol

1. AMD Puma - představení 2. AMD Puma - komponenty 3. Asus F7Z 4. Design, klávesnice, dálkové ovládání... 5. Vstupy/výstupy, TV Tuner, webkamera, příslušenství 6. Zvuk, chlazení, záruka 7. Testy TFT displeje
8. Testy procesoru 9. Testy operační paměti 10. Testy grafické karty 11. Testy pevného disku 12. Test výdrže baterie 13. Vyhodnocení a závěr

Platforma Intel Centrino. Nachází se v drtivé většině dnes prodávaných notebooků a brzy se dočká nástupce Centrina 2. AMD na tuto platformu dlouhou dobu neměla odpověď a konkurovala pouze v lowendu a nižší střední třídě svými Turiony. Nyní je zpět v mobilním segmentu se spoustou novinek. Přivítejte AMD Pumu!

Reklama

Kvalita zvuku a reproduktorů

Notebook má klasickou dvojici stereo reproduktorů, které jsou ukryté nad klávesnicí. Celý notebook hraje jako horší průměr. Při smysluplně nastavené hlasitosti je zvuk sice čistý, bez praskání a šumu, ale díky absenci subwooferu je cítit absence slušných basů a ani výšky nejsou ideální (jsou nevýrazné). Pro nouzové použití reproduktory postačí bez problémů, ale pro poslech hudby či sledování filmů jsou pro větší zážitek sluchátka nutností (reproduktory z důvody mobility a přítomnosti pouze výstupu na sluchátka nepřipadají v úvahu).

Chlazení - provedení

Asus F7Z - Mobilní Puma od AMD přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus F7Z - Mobilní Puma od AMD přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

Systém chlazení komponent je poměrně standardní. Teplo od procesoru a čispetu je pomocí heatpipe odváděné na kovový radiátor, který profukuje malý ventilátor a tím je zadní částí notebooku odváděno teplo ven ze šasi. Tento systém chlazení používá většina notebooků a je asi nejúčinnější.

Naopak operační paměti a pevný disk jsou v šasi uzavřené a nijak chlazené nejsou (kromě těch několika otvorů v šasi). Kriticky se dívám pouze na otvory pro nasávání vzduchu pro ventilátor. Na to slouží ona miniaturní šestice otvorů, viz. horní fotografie. To není nejideálnější řešení a více otvorů by rozhodně neškodilo. Dejte proto v praxi pozor, aby se otvory neucpaly, mohli byste tím notebooku pěkně zatopit.

 V kliduV zátěži
Procesor48°C73°C
Pevný disk46°C50°C

Teploty komponent, když byl notebook postaven na stole, nejsou neideálnější, ale nijak kritické. Pokud notebooku neudusíte přívod vzduchu, neměl by být v praxi žádný problém.

Chlazení - hlučnost

Kancelářská práce ve Windows/Sledování filmů

Při nenáročné práci ve Windows notebook více než příjemně překvapil. Téměř není slyšet. Ventilátor se sice pomalu točí, ale naštěstí potichu, takže při práci vás nic neruší. Pro někoho může být problémem zahřívání šasi napravo od touchpadu. To je způsobené rozvodem tepla od pevného disku, který není nijak aktivně chlazen. Šasi se ale zahřívá málo, cítit to je pokud se na to zrovna soustředíte a není problém si na to zvyknout.

Hraní 3D počítačových her

I při nejvyšší zátěži je notebook stále dost tichý (v porovnání s většinou konkurence), ale už jej uslyšíte. Hrát se však dají i sealth akce bez použití sluchátek, ventilátor opravdu není nijak hlučný. Menší nevýhodou je opět mírné zahřívání šasi vpravo od touchpadu, což je způsobené pevným diskem.

Záruka

Stejně jako v případě minule testovaného Asus Eee 900 dává Asus i na tento notebook (až bude na trhu) standardní dva roky záruky. Žádná možnost připojištění, rozšíření záruky, garance rychlé opravy. Pouze vše v míře vymezené zákonem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama