ASUS ExpertBook B5 Flip B5302FE: parádní vercajk pro manažery
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek ASUS ExpertBook B5 Flip B5302FE: parádní vercajk pro manažery

ASUS ExpertBook B5 Flip B5302FE: parádní vercajk pro manažery | Kapitola 5

Jan Preclík

Jan Preclík

2. 12. 2021 09:00 7

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Unboxing, prohlídka šasi a vnitřností 3. Parametry střev notebooku 4. Testy výkonu a kamery 5. Dojmy z používání a závěr

Tentokrát se lehce odkloníme od standardních recenzí nejvýkonnějšího herního železa a podíváme se na hardware z jiného soudku. Protože se mezi námi pohybují nejen pařící nerdi, ale i lidé, kteří by si svůj pracovní den bez počítače nedovedli představit. Nový Expertbook od Asusu se snaží zaujmout hlavně manažery novými technologiemi, nízkou spotřebou a vysokou výdrží. Tak se podíváme, jestli Asus dokáže zaujmout více než trojice zavedených leaderů na poli výrobců zařízení pro byznys.

Reklama

Bohužel jsem notebook nemohl otestovat v ostrém korporátním provozu, jelikož nám politika firmy zakazuje přidávat soukromá zařízení do domény. Korporátní záhul tedy nedostal, pár dní jsem si s ním ale i přesto pohrál. Samotné tělo notebooku považuji za téměř dokonalé. Celkový dojem mi zkazila pouze jedna věc, a to je displej. Konkrétně jeho poměr stran 16:9 zasazený do vyššího víka. V době, kdy se výrobci všemožně snaží o absolutní minimalizaci rámečků kolem displejů působí zhruba dvoucentimetrový černý pruh ve spodní části displeje s nápisem expertbook uprostřed dost zbytečně. Skutečně bylo třeba zachovat rozlišení 16:9? V režimu notebooku se to se skřípáním zubů dá ještě pochopit, ale v momentě, kdy jej překlopíte na tabletový režim, je černý pruh v levé části dost rušivý. Třeba takový surface od Microsoftu využívá celou plochu displeje na maximum. Je to škoda. 

ASUS ExpertBook B5 Flip B5302FE: parádní vercajk pro manažery
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá věc, za kterou spíše než Asus může Microsoft a jeho předinstalované Windows 10, je zasekávání notebooku při přepínání režimu z tabletu na notebook. Záseky se projevují totálním zamrznutím systému na zhruba půl minuty. Lze jen hýbat myší. Jako kdyby byl procesor notebooku vytížený na maximum nebo systém narazil na vadný sektor na disku. Správce úloh však žádnou zátěž nevykazoval. Jakmile jsem ale provedl bezplatný upgrade na Windows 11 pomocí upgrade utility, který trval všehovšudy pouhých 15 minut, záseky se přestaly projevovat. Viděl bych to spíš na chybu v tabletovém režimu desítek, která byla v jedenáctých oknech odstraněna. 

ASUS ExpertBook B5 Flip B5302FE: parádní vercajk pro manažery
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě těchto dvou mínusů mi ale notebook dělal velikou radost. Jak z hlediska výdrže baterky, tak z hlediska svižného pohybu v systému a aplikacích. Při běžném používání se nemusíte obávat, že by vám notebook nevydržel celý den na schůzkách bez nutnosti krmení adaptérem. Vzhledem k malé úhlopříčce je taky parádně skladný. Být ještě o dva, tři palce menší, skoro by se vešel do zadní kapsy kalhot. Jednoduše řečeno, dámy nebudou mít problém s malými batůžky či kabelkami a pánové jej v klidu schovají v příruční tašce. 

ASUS ExpertBook B5 Flip B5302FE: parádní vercajk pro manažery
i Zdroj: PCTuning.cz

Notebook se prodává ve dvou variantách. Testovaná varianta se na czc.cz prodává za 31 990 korun, varianta s 512 GB SSD a 8 GB RAM k mání je pak k mání o čtyři tisíce levněji. Když to ovšem porovnám s cenově srovnatelným modelem HP Elitebook 840 G8, který na firmě používáme ve velkém, je řešení od Asusu o několik mílových kroků dál. 

Pokud jste tedy manažerem menší firmy, která nedosáhne na zajímavější ceny přímo od výrobců, nebo si prostě chcete udělat radost víceúčelovým zařízením, který zastoupí jak funkčnost tabletu, pracovního počítače a přenosného multimediálního centra se spoustou zajímavých funkcí a vychytávek, pak stojí ASUS ExpertBook B5 Flip rozhodně za úvahu. I kdyby se mělo jednat o slabší 8GB verzi. 

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama