Asus Eee PC 1215N a Lamborghini VX6 — výkonné netbooky
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Asus Eee PC 1215N a Lamborghini VX6 — výkonné netbooky

Asus Eee PC 1215N a Lamborghini VX6 — výkonné netbooky | Kapitola 5

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

26. 11. 2010 03:00 13

Seznam kapitol

1. Asus Eee PC 1215N — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže akumulátoru 11. Vyhodnocení a závěr

Musí být netbook za každou cenu zařízení, jehož výkon stěží stačí na základní kancelářskou práci pod Windows XP? V poslední době už ne. Dvoujádrový Intel Atom v kombinaci s NVIDIA ION grafikou nabídnou už docela slušný výkon. Asus proto spojil oba produkty dohromady vytvořil dva poměrně slušně výkonné prcky.

Reklama

Kvalita zvuku a reproduktorů

Z kvality reproduktorů obou testovaných strojů se na zadek rozhodně neposadíte. Oba dva mají jen dva malé reproduktory umístěné zespodu pod přední hranou notebooku a jejich kvalita postačí jen na základní ozvučení. O něco lépe jsou na tom v přímém srovnání reproduktory notebooku Lamborghini, ale ani v tomto případě nepočítejte s žádnou vysokou kvalitou zvuku, reproduktory postačí jen k ozvučení internetového videa při rozumné hlasitosti.

Chlazení - provedení

 -pro zvětšení klikněte-
i Zdroj: PCTuning.cz
-pro zvětšení klikněte-


-pro zvětšení klikněte-

Systém chlazení mají oba stroje také téměř identický. Teplo od procesoru a dedikovaného grafického čipu se odvádí pomocí měděných heatpipe na pasivní chladič, který profukuje ventilátor a teplo u obou netbooků odchází ven ze šasi skrz ventilaci na levé hraně notebooku.

 Teploty Asus Lamborghini VX6
i Zdroj: PCTuning.cz
Teploty Asus Lamborghini VX6


Teploty Asus Eee PC 1215N

Teploty komponent jsou u obou strojů velmi podobné a ačkoliv v zátěži atakují 70-80°C hranici, nejde o nic, čeho byste se měli obávat a komponenty by měly zvládnout teploty i okolo 100 °C. O něco slabší je to s kvalitou odvodu tepla. Při nenáročné práci ve Windows bylo vše v pořádku a netbooky se téměř  vůbec nezahřívaly. Horší to ale bylo v zátěži. Šasi Asusu Eee PC se při dlouhodobém plném zatížení zahřívala zespodu a vlevo od touchpadu, Lamborghini VX6 pak topilo také zespodu a na celé levé polovině klávesnice, což třeba při hraní her není úplně příjemné.

Chlazení - hlučnost

Kancelářská práce ve Windows

Pokud se bavíme o hlučnosti při méně náročné práci, zaslouží si oba počítače velkou pochvalu. Ventilátory byly totiž v obou případech stěží slyšitelné, hluku jsem si všimnul až s uchem nalepeným přímo na šasi.

Hraní počítačových her

Ani po dlouhém zatížení se hlučnost ventilátorů příliš nezvedla, byť jejich otáčky šly samozřejmě o něco směrem vzhůru. Při provozu v průměrně hlučné místnosti přes den o noteboocích nebudete vůbec vědět a tiché byly oba stroje také v noci. Za zvukový projev si tedy netbooky odnáší z testování plus.

Záruka

Jako obvykle Asus dává pouze záruku stanovenou zákonem, tedy standardní dva roky, notebook posíláte do servisu, který má na vyřízení 30 dní. Žádnou možnost připojištění Asus nenabízí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama