Asus Crosshair III Formula - Luxus R.O.G. také pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Crosshair III Formula - Luxus R.O.G. také pro AMD

Asus Crosshair III Formula - Luxus R.O.G. také pro AMD | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

20. 7. 2009 03:00 11

Seznam kapitol

1. Úvod ... 2. Testovací sestava 3. Asus Crosshair III Formula - Balení 4. Asus Crosshair III Formula - Specifikace
5. Asus Crosshair III Formula - bližší pohled 6. BIOS 7. Přetaktování a výkon 8. Závěr a hodnocení

Po nespočtu testů desek platformy Intel se dnes podíváme na jeden vymazlený kousek pro AMD procesory. S příchodem nejvyšším modelů Phenomů II se vysoký herní výkon vrátil i do zeleného tábora a Asus uvádí desku ze série R.O.G. Vysoké možnosti taktování, výkon a speciální funkce dělají z této desky favorita s paticí AM3.

Reklama
Asus Crosshair III Formula - Luxus R.O.G. také pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování, výbava a BIOS: Zpracování je tradičně skvělé a na vysoké úrovni. Použitým součástkám, osazení komponent a výbavě se nedá téměř nic vytknout. Příslušenství by sice mohlo být lepší, ovšem ani takto vám nic podstatného chybět nebude (snad jen ta teplotní čidla). Omezeni budete pouze v případě osazení dvou grafických karet s dvouslotovým chlazením. Pak vám mnoho volných PCI slotů pro další periferie nezbude. BIOS je perfektní a nenašel jsem v něm jediný nedostatek, k masivnímu taktování neschází nic. Také možnost uložení profilů, nejenom přímo do paměti BIOSu se hodí.

Výkon: Měření ukazují, že tato deska podává stejný výkon, jako obdobné desky této kategorie. Vzhledem k vyšší ceně, by ale přeci jenom mohl být výkon vyšší. Uživatel, který si tuto drahou desku koupí, by za své peníze dostal i vyšší výkon než u levnějších desek, což bohužel nedostane. Pokud by to ale mělo vyznít, že deska nějak zaostává, není to pravda. Podívejte se do kapitoly s testy a uvidíte, že rozdíl mezi všemi deskami je v řádu procent.

Přetaktování: Zde je výsledek excelentní a dosažené hodnoty mluví samy za sebe. Pro všechny dostupné čipy rodiny Phenom II nebude problém se dostat s touto deskou na jejich maximální dosažitelnou frekvenci. Deska se také hodí i pro extrémní taktovací orgie, kdy napětí a schopnosti desky budou stačit naprosto ke všemu.

Zkušenosti: Během testování jsem neměl s deskou nejmenší potíže. Kvalitní zpracování a vysoký taktovací potenciál jsem ale očekával. Pokud jde o stabilitu, schopnost Postovat i se "šíleným" nastavením, i zde deska uspěla na výbornou. jedná se po všech stránkách o stabilní a podařenou desku.

Názor

Recenzi opět uzavírám subjektivním názorem. Před nedávnem jsem se v diskusi pod článkem setkal s nepochopením slova "subjektivní" názor. Objektivní zhodnocení produktu si čtenáři musí udělat sami, z dodaných výsledků a měření, přetaktování. V každém testu si ale na závěru dovoluji krátký osobní názor na věc, který je čistě subjektivní a vyjadřuje jen můj postoj.

V tomto případě jsem trochu zklamán, deska je bezesporu perfektní, ovšem svou vyšší cenu neobhájila. Ostatní produkty jdou taktovat stejně dobře (Gigabyte, Asus), mají někdy i lepší výbavu (MSI). Také výkonem jsou na tom desky s levnějšími cenami lépe. Osobně nevidím důvod proč připlácet za R.O.G. model, když Asus M4A79-T Deluxe poslouží naprosto stejně. Dobře, naprosto stejně ne, Crosshair III Formula vám dovolí vyšší napětí CPU i dalších komponent, což ale ocení jen extrémní taktovači Phenomů, kterých u nás mnoho není. Pokud chcete taktovat Phenomy pod dusíkem, a dnešní desky vás omezovaly v napětí CPU, volte Crosshair III Formula, žádná jiná vám taková napětí neumožní, na takovéto "domácí taktování" to je ale zbytečné.

Cena desky: 4500 Kč s DPH

Výhody:

  • Dobré rozmístění komponent a konektorů
  • Velké množství konektorů ventilátorů
  • Skvělé možnosti taktování a ladění BIOSu
  • Kvalitní součástky
  • CrossFire
  • R.O.G. výbava (displej)

Nevýhody:

  • Hůře osazené PCIe sloty - když osadíme dvě grafiky zbude jen PCI
  • Slabší příslušenství
  • Vyšší cena než jiné desky
  • Paměťové sloty blízko CPU
  • Nepatrně horší výkon než levnější desky

Asus Crosshair III Formula - Luxus R.O.G. také pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desky do testu děkujeme: Asus Computer Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama