asus-a7v880-kt880-vyzyva-nforce-2-ultra-400
Hardware Článek Asus A7V880 - KT880 vyzývá nForce 2 Ultra 400

Asus A7V880 - KT880 vyzývá nForce 2 Ultra 400 | Kapitola 4

Bury

Bury

24. 5. 2004 00:00 83

Seznam kapitol

1. Čipset VIA KT880 2. Asus A7V880 3. A7V880 - rozmístnění a popis komponent 4. Specialitky ASUSu
5. Zvukový kodek AD1888 6. Nastavení BIOSu 7. Overclocking, testy a závěr

V jedné písničce se zpívá "Nebudeme si lhát..." a ani já Vám dnes nebudu nasazovat růžové brýle: u nás tolik populární Socket A (a Athlony XP) přes svůj stále vysoký výkon nedávno prakticky dokráčel k mezi svých možností - tedy alespoň co se týče základních desek. Testovali jsme nový, akceleracemi a "urychlovači" napěchovaný čipset VIA KT880 a... žádná revoluce se nekonala. Neviděli jsme ani 4000 MB/s v Sandra Memory benchmarku, ani nForce 2 Ultra 400 neodtáhlo s ostudou z boje.

Reklama

Základní desky ASUS používají některé "speciální" funkce, které se chlubí speciálními názvy. Většinu těchto features mají desky od Hi-End konkurence také, jen pod jiným názvem. Ale ASUS je v těchto technologiích nejdál, vždy samozřejmě záleží na konkrétním osazení desky součástkami. Většina čtenářů tyto funkce zná, tak jen pro ty co ještě nevědí:

ASUS WiFi slot - Umožňuje připojení speciální (a poměrně levné) firemní WiFi@home karty s externí magnetickou anténou (lze pochopitelně připojit i pig-tail a podobně). Karty podle provedení podporují standardy 802.11b nebo 802.11g.

Asus A7V880 - KT880 vyzývá nForce 2 Ultra 400
i Zdroj: PCTuning.cz

CrashFree BIOS2 – Jedná se o funkci, která umožní obnovu poškozeného BIOSu z diskety nebo z originálního ASUS CD. Ale nemyslete si, že v takovém případě se vám, tedy vašemu počítači nemůže nic stát a budete si vesele flashovat bez rizika. Tato funkce nenahrazuje funkci Dual BIOS známou u desek Gigabyte, kde je na desce přítomný kromě běžného BIOSu ještě jeden záložní (bohužel oba BIOSy u Gigabyte desek nejsou většinou v patici, ale napevno). CrashFree BIOS 2 je jakousi komfortní versí Award Boot Block, pokud se tedy při flashi poškodí BootBlock, tak vám to není nic platné.

Asus A7V880 - KT880 vyzývá nForce 2 Ultra 400
i Zdroj: PCTuning.cz

Q-FAN – Jedná se o inteligentní řízení otáček větráků připojených k desce na základě teploty a otáček větráků, chování regulace lze nastavit v BIOSu. Konkrétní specifika záleží na použitém HW sensoru, v případě ASUS AS99127F nebo ASUS ASB 100 Bach funguje regulace otáček plynule, při použitých jiných HW sensorů jako integrovaného v ITE8712F-A je regulace většinou po 10% otáček.

Asus A7V880 - KT880 vyzývá nForce 2 Ultra 400
i Zdroj: PCTuning.cz

ASUS C.P.R. – Pod touto tajemnou zkratkou se schovává velice užitečná funkce hlavně pro overclockery. Pokud se při přetaktování změnou konfigurace v BIOSu (změna FSB, násobitele, napětí CPU) stane, že čipset nebo procesor nezvládne novou konfiguraci, stačí restartovat počítač a díky C.P.R. funkci se obnoví předchozí nastavení BIOSu. Při nastavování pamětí C.P.R. nepomůže a při nevhodném nastavení časování nebo jiných parametrů northbridge je nutný Clear CMOS. Přesto má tato funkce svůj význam.

Asus A7V880 - KT880 vyzývá nForce 2 Ultra 400
i Zdroj: PCTuning.cz

ASUS C.O.P. – Další z užitečných funkcí hlavně pro overclockery :-) Slouží k ochraně procesorů AMD Duron / Athlon XP (Palomino, Thoroughbred, Thorton, Barton) proti přehřátí. Pokud dojde k překročení teploty jádra procesoru 85-95°C (záleží na nastavení BIOSu) dojde k automatickému vypnutí napájení desky. Občas dochází k špatnému nasazení chladiče na procesor a právě C.O.P. na to dokáže upozornit. Tuhle funkci jsem úspěšně odzkoušel na deskách ASUS A7V8X, A7N8X, A7V600, nejedná se tedy jen o „papírovou“ věc. Vzhledem k tomu, že teplotní čidlo integrované v uvedených procesorech nestačí reagovat na skokové změny teploty, tak bych nezkoušel například sundat chladič z běžícího zatíženého procesoru.

Asus A7V880 - KT880 vyzývá nForce 2 Ultra 400
i Zdroj: PCTuning.cz

ASUS EZ Flash BIOS – Jedná se o flashovací program integrovaný do BIOSu, který umožňuje provádět update BIOSu přímo v průběhu POST při startu počítače. V případě ASUS A7V600 se jedná o upravený program Aflash, který nepotřebuje pro svůj běh INT 21 a přistupuje na disketu přes INT 13 (nepotřebuje pro svůj běh DOS), což je potěšující pro ty, kteří běží pod Win2K/XP a nechtějí využívat flashování z Windows pomocí LiveUpdate.

Asus A7V880 - KT880 vyzývá nForce 2 Ultra 400
i Zdroj: PCTuning.cz

Další funkce jen zmíním, jedná se o ASUS MyLogo – umožnuje si vytvořit vlastní logo, které se objevuje během POST. ASUS Instant Music Lite – umožnuje pomocí nastavení BIOSu přiřadit funkčním klávesám Esc-F8 speciální funkce při přehrávání audioCD i s běžnou PS2 klávesnicí.

Nakonec jsem si nechal funkci AI NET – slouží k testování zapojení a kvality sítě, spolu s utilitou VCT – virtual cable tester, umožnuje diagnostiku zapojení kabeláže až do 100m.

Speciality

100 %

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama