arctic-cooling-super-silent-4-ultra
Skříně, zdroje, chladiče Článek Arctic Cooling - Super Silent 4 Ultra

Arctic Cooling - Super Silent 4 Ultra | Kapitola 3

Charles

Charles

9. 8. 2004 00:00 60

Seznam kapitol

1. Nově příchozí Super Silent 4 Ultra se představuje 2. Porovnání s předchozí generací 3. Měření účinnosti, závěr

Dnešní doba "žhavých" procesorů si kolikrát žádá svou oběť v podobě ne zrovna příliš tichého chlazení. Avšak jsou naštěstí i takoví výrobci chladičů, kteří naopak dbají na to, aby jejich produkty dosahovaly co nejnižší hladiny hluku se zachováním účinného chlazení - a typickým zástupcem je švýcarský Arctic Cooling. Jejich chladiče jsou pověstné svým tichým chodem, avšak na nějaké overclockerské kousky nikdy moc vhodné nebyly. Nyní však přichází zcela nový model... už na první pohled vypadá mnohem zajímavěji než jeho předchůdci... je na tom tedy lépe i s "efektivitou práce"?

Reklama

Metodika testování

K testování byla v redakci použita tato sestava:

  • Procesor Pentium 4 Northwood 2000@3320 MHz (napětí 1,6V)
  • Základní deska ASUS P4T533
  • 1 x 512MB RIMM
  • Zdroj Fortron 350W
  • Chladič Arctic Cooling Super Silent 4 Pro
  • Chladič Arctic Cooling Super Silent 4 Pro TC
  • Chladič Arctic Cooling Super Silent 4 Pro M
  • Chladič Arctic Cooling Super Silent 4 Ultra

Jako tepelně vodivou pastu jsme použili klasickou bílou s kysličníky kovů. Je levná, časem se neztrácí, dokáže dobře vyplnit mezery a dosahuje solidních výsledků. Testovalo se v místnosti se stabilní teplotou 25°C a se základní deskou v otevřené skříni. Program Motherboard Monitor 5 nám zajišťoval zaznamenání logů (záznamový interval 5sec). K "zatopení pod kotlem" se využíval program Prime95.

Po instalaci chladiče a spuštění počítače byl chladič několik minut temperován (zpravidla 10min). Následovala aktivace programu Motherboard Monitor 5, který začal zaznamenávat klidové teploty. Po 10 minutách už stačilo spustit program Prime95 (Torture test) na dobu 10 minut, MBM 5 průběžně zaznamenával výsledky. Pak už chybělo jen 10-ti minutové zchlazení a měření bylo ukončeno.

Měření účinnosti

Nejdříve se podívejme na výsledky jednotlivých chladičů pomocí průběhových grafů. Je v nich zaznamenán minutový klidový stav "před bouří", načež následovalo spuštění Prime95 po dobu 10 minut. Po uplynutí této doby byl systém opět zbaven veškerého zatížení a byl nechán sám sobě (a proudícímu vzduchu) na pospas :-). Do grafů byly zaneseny i hodnoty krátce po zátěži (6 minut), aby se vidělo, jak rychle dokáže který chladič srazit teplotu opět do patřičných "klidových" mezí.

Arctic Cooling - Super Silent 4 Ultra
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejprve proběhlo měření na silně přetaktované procesoru - proto tak vysoké teploty. Tady nelze porovnávat číselné údaje s jinými naměřenými při jiných podmínkách (to ostatně platí ve všech případech, že výsledky lze porovnávat jen v rámci stejné konfigurace). Jak je z průběhových grafů vidět, tak si nový přírůstek do rodiny chladičů Super Silent 4 vůbec nevede špatně v porovnání s ostatními ze své "stáje".

Arctic Cooling - Super Silent 4 Ultra
i Zdroj: PCTuning.cz

A jelikož minulé měření bylo na silně přetaktovaném procesoru, díky čemuž jsou teploty poměrně dost vysoké, tak jsem pro ilustraci provedl ještě měření se stejným procesorem, ale na standardní frekvenci - ovšem se zvýšeným napětím. A jak je vidět, tak se procesor měl za každé situace nejlépe právě pod tímto novým chladičem Super Silent 4 Ultra. Nepustil před sebe (nebo vlastně pod sebe?) žádného z kolegů ani na jedinou sekundu. Pro porovnání maximálních teplot jsem je uvedl ještě do samostatných grafů (pro obě měření).

Arctic Cooling - Super Silent 4 Ultra
i Zdroj: PCTuning.cz

Arctic Cooling - Super Silent 4 Ultra
i Zdroj: PCTuning.cz

Porovnání s jinými chladiči

Dnešní testování bylo koncipováno jako porovnání nového modelu s předchozí generací chladičů od stejného výrobce. Ale některým samozřejmě budou chybět výsledky i dalších chladičů od jiných výrobců pro vzájemné porovnání... a jelikož jsme použili naprosto stejnou sestavu, jako v dvou posledních případech, tak stačí jen nahlédnout do dřívějších článků. Pro usnadnění uvádím přehled již testovaných chladičů na stejné sestavě jako dnes a odkazy na tehdejší články:

PrimeCooler HyperCool I
PrimeCooler HyperCool II+
Zalman 7000A - Cu

KHC-V81-U1 Cooler Master Hyper 6

Závěr

Jak je vidět, tak nové zpracování opravdu zabralo a jako výsledek tu máme pokračovatele/následovníka hodného jít ve šlépějích svých předchůdců. Samozřejmě že vyšší chladící výkon je sice chvályhodná věc, nicméně jak je na tom nový přírůstek s cenou? No budete se možná divit, ale není nijak výrazně dražší, jak by se mohlo na právě příchozí chladič s novým typem ložisek (a šestiletou zárukou) na první pohled zdát.

Arctic Cooling - Super Silent 4 Ultra
i Zdroj: PCTuning.cz


Pro zvětšení klikněte myší

Samozřejmě procentuálně vzato je cena vyšší, ale když si uvědomíme, jak jsou nynější chladiče Arctic Cooling Super Silent 4 poměrně levné, tak se ani není čemu divit. Ve finále je ale jen o něco málo dražší než model Super Silent 4 Pro M, který disponuje regulátorem otáček a který je i přes svou vyšší rychlost otáček poražen nově příchozím, robustnějším a lépe vyřešeným modelem Super Silent 4 Ultra.

Závěrečné hodnocení

Klady

Zápory
Vyšší chladící výkon + tichý provoz Pozor na rotující lopatky - kabely
Větší ventilátor - nižší otáčky Přítlak na procesor mohl být větší
Nová ložiska - zvýšena životnost Upuštění od dosavadního rychloupínání
Nenáročná cena  
Záruka 6 let  

Orientační cena cca 400 Kč bez DPH

Super Silent 4 Ultra je jen první vlaštovkou s těmito novými keramickými ložisky, která je výhradně určena (stejně jako celá série Super Silent 4) pro socket 478 - procesory Pentium 4. Dále v repertoáru Arctic Coolingu můžete nalézt Silencer 64 Ultra - chladič stejné konstrukce určený však pro platformu K8 (koncipován až pro Athlon 64 4000+). A co nás čeká a nemine v blízké budoucnosti? Ještě do konce tohoto roku (vypadá to na podzim) bychom se měli dočkat zcela nových chladičů Freezer 64 a Freezer 4 (zdroje uvádějí, že by měly být schopné uchladit Athlon 64 5000+ a Pentium 4 5GHz), které budou využívat technologie Heat-Pipe, takže se máme zcela jistě na co těšit.

Za zapůjčení chladiče Arctic Cooling Super Silent 4 Ultra děkujeme společnosti Bostar

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama