arctic-cooling-nv-silencer-6-rev-2
Skříně, zdroje, chladiče Článek Arctic Cooling NV Silencer 6 (rev. 2)

Arctic Cooling NV Silencer 6 (rev. 2) | Kapitola 2

Štefek Petr

Štefek Petr

25. 3. 2005 00:00 45

Seznam kapitol

1. NV Silencer 6 - bližší pohled 2. Instalace 3. Naměřené teploty, Závěr

VGA Silencery společnosti Arctic Cooling mají již dávno své místo pod sluncem a těší se velké oblibě u majitelů karet s čipy ATi a nVidia, protože výrobci grafických karet často použijí jen průměrně účinné a zároveň dosti hlučné chlazení. Tento velmi očekávaný model je určen pro sérii GeForce 6600 společnosti nVidia. V recenzích často narazíte na výtku hlučnému chlazení, ale s tím můžete použitím tohoto chladiče jednou pro vždy skoncovat.

Reklama

Chladič jsem vyzkoušel na dvou následujících grafických kartách (Leadtek GeForce 6600GT a Leadtek GeForce 6600), které mají referenční design, což zajišťuje plnou kompatibilitu s tímto VGA Silencerem 6. Zjednodušeně řečeno instalaci nevadí žádný kondenzátor nebo jiná součást PCB karty.

Při instalaci je nutné dodržet tyto základní pravidla:

  1. Důkladně očistit jádro od předchozí pasty

  2. Nanést pastu novou v přiměřeném množství (příliš velké nebo malé množství není  ku prospěchu věci)

  3. VGA Silencer musíte po nasazení pořádně utáhnout, ale přespříliš síly může jádro poškodit, takže postupujte opět opatrně.

Arctic Cooling NV Silencer 6 (rev. 2)
i Zdroj: PCTuning.cz


Leadtek GeForce 6600GT - kliknutím zvětšíte

Model GeForce 6600GT se od GeForce 6600 liší v podstatě jen typem pamětí a základními takty. Chladiče obou karet jsou naprosto shodné. Dalším podstatným rozdílem je konektor pro zapojení SLI můstku, který na standardní verzi GeForce 6600 nenajdeme.

Arctic Cooling NV Silencer 6 (rev. 2)
i Zdroj: PCTuning.cz


Leadtek GeForce 6600 - kliknutím zvětšíte

Levnější model tedy má shodné grafické jádro (NV43 - 110nm) a má i podobný potenciál pro přetaktování. Oba modely si v této disciplíně srovnáme. Bohužel GeForce 6600 nemá senzor pro měření teploty, a tak se budeme muset spolehnout pouze na dosažené takty.

Arctic Cooling NV Silencer 6 (rev. 2)
i Zdroj: PCTuning.cz


- kliknutím zvětšíte -

Rozměrově tvoří karta GeForce 6600GT a NV Silencer 6 dokonalý pár. Pokud by někdo chtěl umístit maličké pasivy na paměti, může tak učinit i pod částí s větrákem, ale výšku použitelných pasivů je třeba změřit.

Na obrázku vidíte přítlačnou sponu, která má za úkol držet chladič v těsném kontaktu s jádrem. Gumová podložka izoluje kovovou sponu od PCB.


- kliknutím zvětšíte -

Karta s chladičem v izometrickém náhledu, který potvrzuje dokonalost této kombinace. V další kapitole si porovnáme tento NV Silencer s referenčním chlazením karty Leadtek GeForce 6600GT.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama