apple-se-zavazal-ze-doplati-ve-francii-dane
Apple Novinka Apple se zavázal, že doplatí ve Francii daně

Apple se zavázal, že doplatí ve Francii daně

Mirek Kočí

Mirek Kočí

6. 2. 2019 14:30

Americký technologický gigant Apple oznámil, že dosáhl dohody s Francií na zpětném doplacení daně za minulých deset let. Francouzská média odhadují tuto částku na přibližně 500 milionů eur, v přepočtu asi 12,8 miliardy korun.

Reklama

„Apple jako nadnárodní společnost je pravidelně kontrolována finančními úřady na celém světě. Francouzská daňová správa nedávno uzavřela víceletý audit francouzských účtů společnosti a tyto údaje budou zveřejněny na našich veřejných účtech,“ uvedl v prohlášení americký výrobce.

Úřadům ve Francii se nelíbilo, že Apple v uplynulých deseti letech zaplatil v zemi pouze velmi nízké daně, přestože prodeje skupiny v Evropě prudce rostly, zejména díky přístrojům iPhone. Před rokem se francouzský daňový úřad dohodl na doplacení daní s obchodem Amazon, který souhlasil, že za roky 2006 až 2010 doplatí 202 milionů eur.

Francouzská vláda tlačí na zavedení tzv. digitální daně pro nejvýznamnější světové digitální a softwarové společnosti v celé Evropské unii. Velcí technologičtí giganti totiž často obcházejí daňové zákony tím, že si zaregistrují své sídlo v zemi s nejnižšími daněmi a odvádějí tam i daně z jiných států, kde generují tržby.

Apple se zavázal, že doplatí ve Francii daně
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama