Apple MacBook Pro — 15" s Core i7 a GeForce GT 330M
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Apple MacBook Pro — 15" s Core i7 a GeForce GT 330M

Apple MacBook Pro — 15" s Core i7 a GeForce GT 330M | Kapitola 11

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

20. 8. 2010 01:00 81

Seznam kapitol

1. Apple MacBook Pro — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže akumulátoru 11. Vyhodnocení a závěr

V první polovině letošního roku Intel uvedl na trh své mobilní procesory Core i3/i5/i7, NVIDIA zase ukázala novou řadu mobilních grafických karet GeForce 300M. Pozadu tak nemohl zůstat ani Apple, který používá hardware obou těchto výrobců a uvedl na trh novou řadu MacBooků, mezi nimi i inovovaný MacBook Pro.

Reklama

Apple MacBook Pro

Apple MacBook Pro — 15" s Core i7 a GeForce GT 330M
i Zdroj: PCTuning.cz

V poslední kapitole začnu tím, co se mi na testovaném 15" MacBooku Pro líbilo a co naopak nikoliv. Mezi plusy počítače patří výkonný procesor, slušně výkonná grafická karta a zejména kvalitní šasi. Ta je kompletně celá vyrobena z hliníku a to dílenské zpracování je jednoduše perfektní. Stejně tak jsem si oblíbil TrackPad (pod Windows však není příliš praktický) a podsvícenou klávesnici. U té je však škoda, že nemá numerický blok, snadno by se vešel. Dále se mi líbila vysoká výdrž na akumulátor pod Mac OS X a v klidu naprosto tiché chlazení.

Bohužel se ale našlo mnoho věcí, které mi vadily. Sem patří v první řadě cena. Chtít za testovanou konfiguraci bez pár stokorun šedesát tisíc včetně daně mi přijde přinejmenším hodně drsné. Osobně bych jako přijatelnou cenu odhadl tak čtyřicet tisíc a i tak bych dodal, že si u Apple připlácíte za kvalitu. Za 50 tisíc totiž můžete mít třeba luxusní ručně vyráběné 13" Sony VAIO řady Z, které za nižší cenu nabízí dva 64GB SSD disky zapojené do RAID 0, o kilogram nižší hmotnost a ještě vyšší rozlišení displeje. Ostatně 1440 × 900 px u mé konfigurace mi v této cenové kategorii přijde také jako špatný vtip. Nabízí se však i verze s 1680 × 1050 px, byť vás to bude stát další peníze. S cenou úzce souvisí také 4 GB RAM a 500GB pomalý disk, v této kategorii bych čekal spíše 6-8 GB RAM a SSD podobně jako to nabízí zmiňované Sony VAIO. Stejně tak nepotěší v zátěži hlučné chlazení, které navíc hřeje.

Shrnutí

Koupit či nekoupit nový 15" MacBook Pro? Vše se točí okolo jediné věci, kterou je samozřejmě operační systém Mac OS X. Pokud jste si jej už zamilovali natolik, že bez něj nemůžete svůj notebook mít, nemáte tak jako tak na výběr a MacBook Pro si kupte, pokud na něj máte dostatek peněz. Je to vydařený stroj, který se mi osobně při testování i líbil a třeba kvalitu šasi a dílenské zpracování jako Apple nabízí málokdo. Naprosto mimo realitu mi však přijde jeho česká cena. Podobně výkonný stroj lze u Aceru koupit okolo dvaceti tisíc, tedy za třetinu! A výrazně ušetříte i za konkurenci s prestiží na úrovni Apple, třeba za Lenovo ThinkPad T510 dáte necelých 40 a za HP EliteBook 8540p okolo 35 tisíc korun. Oba notebooky přitom mají stejný procesor, stejně RAM, grafickou kartu NVIDIA Quadro na úrovni GeForce GT 330M, nabízí však vyšší rozlišení displeje 1600 × 900 px.

No a jak se rozhodnout v případě, že jste si na svůj MacBook Pro chtěli stejně nainstalovat Windows 7 a pokukovali jste po něm jen proto, že se vám líbí design a kvalita dílenského zpracování? Pak máte o pár řádků výše napsané srovnatelné či lepší kandidáty, za které dáte o několik desítek tisíc korun méně...

Mimochodem pokud se náhodou dostanete do USA či tam pojede nějaký váš kolega či kamarád, je daleko výhodnější koupit si produkty Apple právě tam. V USA lze totiž testovaný MacBook Pro koupit v přepočtu za nějakých 40 tisíc včetně daně. I to je samozřejmě poměrně dost, ale jak píši o pár řádků výše, už je to cena, kterou bych byl ochoten za takto vybavený a kvalitní stroj dát.

Apple MacBook Pro — 15" s Core i7 a GeForce GT 330M
i Zdroj: PCTuning.cz

Poděkování

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval zastoupení společnosti Apple, které do testu notebook zapůjčilo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama