Apple, Android, Microsoft. Rok 2011 očima Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Apple, Android, Microsoft. Rok 2011 očima Michala Rybky

Apple, Android, Microsoft. Rok 2011 očima Michala Rybky | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 1. 2012 03:00 23

Seznam kapitol

1. Rok úmrtí 2. Konec mobilního flashe a RIMu 3. HP a Nokia se nadechují 4. Velký rok Androidu a sociálních sítí
5. Prodeje PC rostly méně, přišly ultrabooky 6. Microsoft odplaval Intelu, nám odplavaly disky 7. Kyberválky, patentové války 8. A co nás čeká příští rok?

Dámy a pánové, přichází rok 2012, slavný to rok, kdy podle Mayů skončí svět. (Jiné hlasy však říkají, že jim jenom došlo místo na kameni.) Tento rok, rok dvou tisící jedenáctý po narození Krista či čtyřiapůlmiliardtý a něco po narození Země, byl v mnohém zajímavý a poučný. Události v IT odvětví měly tentokrát větší přesah do našich životů než kdy dříve.

Reklama

Kyberválka!

Velmi pikantním úlovkem se pochlubil Irán, který tvrdí, že hacknul a donutil k přistání americký robotický drone. Není to poprvé, kdy se špičkové americké technologie ukázaly jako překvapivě zranitelné: už před rokem se ukázalo, že Iráčané dokážou dekódovat video přenosy z průzkumných dronů a sledovat tak to, na co Američané koukají, v reálném čase.

Lehkost, s jakou vojín Bradley Manning získal přístup k utajovaným dokumentům, je také zarážející. K řadě tajných údajů se navíc čínští hackeři údajně dostali využitím známých exploitů v Adobe Readeru a Internet Exploreru, což vede k pochybnostem o kompetenci Američanů, kteří mají zajišťovat zabezpečení.

Apple, Android, Microsoft. Rok 2011 očima Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco před lety se zdálo, že jenom Američané jsou schopni vést kyberválku, dnes je více než jasné, že kyberválka může vyhovovat i „slabšímu, ale chytřejšímu“. Číňané úspěšně pronikli do řady vojenských a hospodářských systémů, Sony bylo opakovaně hacknuto, rovněž tak Apple, zkrátka stav mírné kybernetické války dnes panuje kam se podíváte.

Něco by se s tím mělo začít dělat. Kdo ví, možná je národní bezpečnost státu důležitější, než zajištění příjemného zisku pro různé autorské organizace. Zatím to totiž vypadá, že jenom tohle je problém, který se opravdu seriózně řeší. A možná, že by se s tím mělo začít něco dělat i u nás. Jak se již v historii opakovaně ukázalo, je poměrně hloupé prostě ignorovat protivníka, který vyvíjí intenzivní technologický vývoj i v tak nenápadné oblasti, jako je kyberválka a kyberšpionáž.

Patentové války v plném proudu

Kdyby patentové válčení nebylo v roce 2011 tak masivní a poměrně strašidelné, bylo by to docela vtipné. Apple a Samsung se do sebe pustily ve velkém stylu a soudí se doslova všude, dávky patentů přelétají bojiště v soudních síních jako dělostřelecká kanonáda za Velké války – a to doslova po celém světě. Mapa patentové války tak stále více připomíná válku světovou, jak ji můžeme vidět na historických mapách – a bitvy na různých bojištích mají různé vítěze.

Apple, Android, Microsoft. Rok 2011 očima Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz

Stále více se ukazuje, že patentové právo dávno přežilo idealistický koncept ochrany chudého vynálezce, který obětoval polovinu života tvorbě vynálezu, před hamižnými korporacemi, jenž mu chtějí ten nápad ukrást. Nyní se právě tyto korporace mlátí balíky patentů navzájem po hlavách a vyhrává ten, kdo má tlustší a těžší šanon. Do toho se přidávají do bitvy patentoví trollové, ti moderní korzáři plující na vlnách patentových spisů. A taky Google, který se po letech ignorování duševního vlastnictví rozhodl koupit mobilní divizi Motoroly převážně kvůli patentům, „aby mohl hájit zájmy Androidu“. Nakonec se ale ukazuje, že jim to asi nebude až tak platné, jak předpokládali – a to je ta legrace stála 12 miliard dolarů a teď musí pořešit, co si počnou s výrobní firmou, která jim tak trochu nepasuje do portfolia internetových služeb.

Je to docela neuvěřitelné, taková tragikomická fraška, která nepřináší prospěch ani vynálezcům, ani zákazníkům. Člověk má skoro chuť celou tuhle patentovou šílenost zrušit en bloc.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama