Antec P-183 V3 – nenápadná legenda pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Antec P-183 V3 – nenápadná legenda pro náročné

Antec P-183 V3 – nenápadná legenda pro náročné | Kapitola 5

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

20. 7. 2011 03:00 15

Seznam kapitol

1. Antec 2. Balení a specifikace 3. Pod povrchem 4. Stará dobrá konstrukce 5. Vrchní a spodní část
6. Šasi 7. Promyšlený interiér 8. Instalace hardware a teplotní testy 9. Závěrečné zhodnocení

Antec a jeho řada P-1xx je dnes už legendární a upřímně musím říci, že zaslouženě. Právě tento výrobce totiž přišel s vnitřní konstrukcí, kterou ze začátku každý odsuzoval a teď ji kopírují i nejlevnější taiwanští výrobci. Před časem Antec nabídl nový model middle-toweru P-183 s označením V3. Jak se facelift povedl?

Reklama

Nutno poznamenat, že neméně zajímavé jsou i zbylé dvě části, kterým se budeme věnovat nyní. Začnu u stropního dílu. Zde je Antec opět tak trochu unikátní, protože použitou konstrukci si nevybavuji u žádné jiné case. Většina výrobců totiž vrchní díl příliš neřeší a v podstatě jen vyrobí krycí plech, který se nýtuje k šasi. U P-183, potažmo i u většího P-193, je to řešení tak, že vrchní plech je součástí šasi. Což má za následek především rapidní zvýšení pevností celé konstrukce.

Antec P-183 V3 – nenápadná legenda pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

Perforace horního ventilátoru, který je regulovatelný společně s tím zadním

Pokud se ptáte, jak tento plech vypadá z venku, tak odpověď je jednoduchá. Přes plech je totiž ještě upevněn plastový díl, který koresponduje s okolním designem, ale slouží opravdu jen jako krytí. Jeho demontáž je o něco složitější, protože je zajištěn několika plastovými pojistkami, dvojící šroubků a ještě oboustrannou lepící páskou, což zajišťuje opravdu 100% pevnost spoje a opět je redukována možnost vzniku hluku.

Antec P-183 V3 – nenápadná legenda pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

Součástí case je však v tomto případě i jeden horní ventilátor (u P-193 jsou to dva ventilátory). Ten je umístěn v zadní částí a má sloužit k odvodu vzduchu od chladiče procesoru. Sekunduje tak standardně umístěnému zadnímu ventilátoru, který je taktéž součástí základního příslušenství case.

Oba tyto ventilátory jsou navíc regulovatelné, ale o tom později. Upevnění je realizováno za pomoci dvojice šroubků – ano, opravdu jen dvojice. Zbylé dva úchyty jsou totiž zajištěny v ocelových pacičkách horního plechu. Přes ventilátor je pak ještě umístěna mřížka s perforací ve tvaru včelích pláství v designu jakési šipky. Díky faktu, že se jedná o outtake ventilátor, není třeba zde mít prachový filtr.

Antec P-183 V3 – nenápadná legenda pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

Tří-rychlostní přepínač pro ventilátory

Musím však říct, že mě možná trochu zklamala absence hliníkového překrytu na vrchní straně case. I když nemohu říci, že by matný plast vypadal nějak odpudivě, přeci jen kartáčovaný hliník působí o poznání luxusněji a horní část case je velmi často vidět. Jak na stole, tak pod stolem.

Spodní a zadní část case

Teď pěkně přeskočíme hned na spodní část case. U ní už toho moc k popisu není, opět je zde vidět zachování původní koncepce staré několik let. Nenajdeme zde tedy žádnou perforací, ani speciální sání pro zdroj. A to i přes fakt, že case je vnitřně uspořádána ve stylu full-tower case a zdroj je umístěn právě ve spodní části.

Za zmínku tedy stojí snad jen gumové nožky, které mají za úkol redukovat přenos vibrací. Antec si na nich dal opravdu záležet, takže jsou měkčí, než u levnějších case, což zaručuje opravdu ideální stabilitu a kontakt s podložkou. Nemohu jim tedy v podstatě nic vytknout.

Antec P-183 V3 – nenápadná legenda pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

Rámeček pro zdroj umožňuje montáž jak standardního ATX, tak i speciální zdroje Antec

Čímž to můžeme plynule přejít i na zadní část case, kde se už naplno odkrývá šasi. Jak už bylo řečeno, tak zdroj se montuje do spodní části case, ale jistě mnohé zaujme podivně velký otvor pro zdroj. Ten je sice opatřen redukcí pro standardní velikost ATX zdroje, ale větší rámeček dovoluje montáž speciální série od Antecu. Tu si výrobce nazval jako „Exclusive CP series“ a k dispozici jsou v tuto chvíli dva modely této série. Ten slabší nabídne 850 W s účinností 80+, silnější verze pak celých 1000 W a účinnost taktéž 80+. Samozřejmostí jsou pak např. čtyři 12V větve a SLI napájení. Výhodou tohoto zdroje je ale hlavně 120mm ventilátor z přední strany, díky čemuž je zdroj o poznání lépe chlazen.

Antec P-183 V3 – nenápadná legenda pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento obr je 1000W Exclusive CP zdroj Antec

Kdo ale raději použije standardní ATX zdroj, tak pouze nechá namontovanou redukci, nic víc. Na fotografii výše můžete vidět variantu s Antec zdrojem, v dalších kapitolách už bude standardní ATX zdroj.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama