aerocool-cool-panel-integrace-na-maximum
Návody Článek Aerocool cool-panel: integrace na maximum

Aerocool cool-panel: integrace na maximum | Kapitola 2

Petr Válek

Petr Válek

5. 7. 2005 00:00 15

Seznam kapitol

1. Balení, design a specifikace 2. Instalace 3. Testy a závěr

S výrobky firmy Aerocool jste se už na našich stránkách jednou setkali, tehdy šlo o chladicí systém pro pevné disky a v případě druhém o monitorovací panel. Dnes jsme si vzali na paškál další z výrobků tohoto zajímavého výrobce. Jde o multifunkční panel, který kromě možnosti monitorovat a ovládat větráčky zvládne přečíst lecjakou paměťovou kartu, připojíte k němu sluchátka nebo mikrofon, dokonce i Serial ATA disky a samozřejmě nechybí rozhraní USB a FireWire.

Reklama
Vlastní instalace panelu je poněkud problematičtější a hned na začátku ukáže první z neduhů testovaného panelu. Problém je jak Vám už asi z pohledu na obrázek kabeláže došlo v koncovkách, kterými připojujete jednotlivé porty.

Aerocool cool-panel: integrace na maximum
i Zdroj: PCTuning.cz

Klikněte pro zvětšení.

Z obrázku vnitřního uspořádání panelu je patrné, že k připojení portů do panelu využijete konektory, které by se spíše hodily k připojení do základní desky. Na straně druhé Vás čekají klasické USB konektory, Video konektor, 3,5 m jacky pro připojení do zvukové karty a FireWire konektor. Obrovskou nevýhodou tohoto řešení je to, že si tím zaberete konektory na zadním panelu a musíte je tak jako tak vyvést ven ze skříně, což nevypadá nejlépe. Navíc množství kabelů je třeba rozumně umístit ve skříni.
Považuji to za docela nešťastné, vždyť většina dnes prodávaných základních desek nese konektory (audio I/O, USB a FireWire) přímo na sobě a není nutné je vyvést vně skříně. Ti zručnější samozřejmě podotknou, že není problém si tyto kabely vyrobit. Pokud si ale koupím auto, nepředpokládám, že budu nucen natahovat řemeny a obouvat pneumatiky.

Po zapojení kabeláže a montáže do skříně není nutné pro systémy Windows XP/2000/Me instalovat žádný ovladač, jednoduše proklikáte přidání HW, v tomto případě "velkokapacitní paměťové zařízení" a vše je hotovo. Můžete začít ihned pracovat.

Aerocool cool-panel: integrace na maximum
i Zdroj: PCTuning.cz

Displej a jeho ovládací prvky

Dalším krokem je nastavení teplot a otáček větráčků, při kterých bude panel upozorňovat, že něco není v pořádku. Nastavení se provede tak, že na 3 s zamáčknete tlačítko "mode" (slouží také pro přepínání mezi temp 1 a 2) a rozbliká se Vám nejprve teplota, kterou je možné nastavit v rozsahu od 50 do 90 °C (přirozeně tlačítkem "set"). Jakmile ji nastavíte, stačí jednou zmáčknout opět "mode" a přejít tak na nastavení otáček, které začínají na 800 a podle rozsahu použitého větráčku končí na 8000. Potvrzení se provede delším zamáčknutím tlačítka "mode" a pro jeden z větráčků máte hotovo.

Aerocool cool-panel: integrace na maximum
i Zdroj: PCTuning.cz

Indikace na displeji.

Výhodnou vlastností panelu je možnost přímo ovládat rychlost otáčení větráčků, samozřejmě existují softwarové možnosti (Speedfan aj.), mně osobně však podobný způsob vyhovuje více. Co mi trošičku vadilo byla větší svítivost LED diod pod potenciometry v porovnání s decentní modrou u displeje, na fotografii displeje je rozdíl jasně vidět.
V případě havárie větráčku nebo příliš vysoké teploty začne pípat a svítit červeně, pípání je docela hlasité, nejlepší cestou jak Vám to předvést je video ke stažení zde. Jeho velikost je cca 250kB.

Další porty jako je USB, FireWire, audio a TV-out jsou umístěny perfektně! Zvláštností panelu je integrace dvojice Serial ATA portů. Což o to, nápad to není špatný, na druhou stranu mu opět jak tomu bylo u kabeláže chybí dotaženost!! Když už tam ty porty jsou, kdepak najdu napájení? A přitom je to tak jednoduché, stačilo přidat konektor s kabelovou redukcí podobný těm, co se používají u nabíječek a bylo by to perfektní. O praktičnosti těchto portů, byť by tam byl i napájecí konektor by se dalo polemizovat.

Čtečka karet je podle výrobce 8-in-1, podporuje paměťové karty SM / SD / MMC / MS / MS-Pro / MS-Pro Duo / CF / MD. Je trochu škoda, že chybí podpora xD karet, které patří mezi docela rozšířené. Po zapnutí počítače je zapojení čtečky indikováno zelenou diodou. Pokud do čtečky dáte kartu a začnete s ní pracovat, její přítomnost indikuje dioda červená. Čtečka se Vám v systému ukazuje jako "velkokapacitní paměťové zařízení" se čtyřmi větvemi pro jednotlivé sloty. Sama využívá jeden z portů USB a je možné ji připojit i na starší USB 1.1. Pro optimální využití je však vhodnější rychlé USB 2.0.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama