Acer vs. Asus –  srovnání tenoučkých ultrabooků na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Acer vs. Asus – srovnání tenoučkých ultrabooků na cesty

Acer vs. Asus – srovnání tenoučkých ultrabooků na cesty | Kapitola 7

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

21. 12. 2011 03:00 35

Seznam kapitol

1. Za vším hledej Apple! 2. Charakteristika soupeřů 3. Balení 4. Design 5. Konektivita
6. Ovládací prvky 7. LCD 8. Výbava a operační systém 9. Výdrž baterie a výkon 10. Suma sumárum

Ultrabook. Slovo skloňované v současnosti snad častěji než tablet. Jsou ale opravdu tak úžasné, jak se všude píše? Pro test jsme si vybrali zástupce z levnější a dražší kategorie, Acer Aspire S3 a Asus Zenbook UX31. Dva 13" borci z hliníku opravdu překvapili – přináší na trh kvalitu, dobrou výdrž a skvělý výkon. To, co tu dlouhou dobu chybělo.

Reklama

A dostáváme se k asi nejkontroverznějšímu aspektu obou kousků. A tím je displej. Oba výrobci na svých webových stránkách slibují, jak je jejich displej výjimečný, ne-li revoluční. Bohužel se ale v obou případech jedná o běžný LCD s TN maticí. Navíc na displej díky malé tloušťce zbývá dost málo místa, takže se nedá předpokládat nějaké profi řešení. 

Acer vs. Asus –  srovnání tenoučkých ultrabooků na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz

Acer S3

U modelu S3 je použito 13,3“ LCD displeje s rozlišením 1366 × 768 pixelů. To je velmi běžné, tzv. HDready rozlišení. Podobné displeje najdete u naprosté většiny dostupných 13" notebooku a nečekejte žádné zázraky. Pozorovací úhly jsou poměrně malé, takže pokud jste zvyklí pracovat s notebookem za pochodu nebo měnit pozice, budete si muset často hrát s vyklopením displeje, aby si barvy udržely kontrast.

Acer vs. Asus –  srovnání tenoučkých ultrabooků na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz

To nezachrání ani lesklý povrch, který by měl primárně zlepšovat podání barev a kontrastu. Barvy jsou hodně přesycené a bohužel je na tom podobně i kontrast, který se nejhůře projevuje na světlém zobrazení. Opak, tedy černá barva, je na tom o poznání lépe, takže tmavé scény nelze kritizovat (např. při přehrávání filmu).

Acer vs. Asus –  srovnání tenoučkých ultrabooků na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz

Pozitivně lze hodnotit možnosti nastavení jasu, který je možné ladit v jemných intervalech. Navíc podsvícení je velmi rovnoměrné díky technologii LED. Ani to ale nic nezmůže proti odleskům od světla za vámi, případně na plném slunci. Obraz je pak jednoznačně špatně čitelný a práce tak spíše nepříjemná. Displej lze tedy u Aceru označit jako za průměrný.

Asus UX31E

Ani u Asusu se ale nepředpokládají kdovíjaké rekordy. O stupínek výš však tento ultrabook staví díky rozlišení, které činí 1600 × 900 pixelů. To je na 13“ displej opravdu nadprůměr a je to znát. Zobrazení je extrémně jemné, což ale pro některé uživatele může být logicky problém. Já osobně bych si na to zvyknul velmi rychle a přijde mi, že Asus opět trochu předbíhá konkurenci a naznačuje, že Zenbook není jen tak něco obyčejného. Bohužel podobně jako u konkurenčního S3 jsou pozorovací úhly opět slabší stránkou displeje, pro jednoho člověka to při práci celkem stačí, ale zkuste ve dvou lidech sledovat film nebo prezentovat větší skupině něco na displeji. Z úhlu rychle padá kontrast.

Acer vs. Asus –  srovnání tenoučkých ultrabooků na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz

Zbylé parametry už ale z řady tolik nevystupují. Barevné podání je o něco lepší než u Aceru. Lesk displeje je navíc o něco méně výrazný a díky silnějšímu podsvícení je možné alespoň částečně odlesky degradovat. Znamená to nastavit podsvícení opravdu naplno, což zase snižuje výdrž baterie. Displej je pak ale příjemně čitelný. Trochu jsem měl problém s kontrastem, zde ale naopak v tmavších odstínech, kde se barvy dost slévají a v závislosti na úhlu pohledu mění barevné podání. 

Acer vs. Asus –  srovnání tenoučkých ultrabooků na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz

Mám tedy pocit, že si ani jeden z displejů nemá co vyčítat. Jde prostě o průměr a budeme se těšit, jestli někdy v budoucnu dokáže některý z výrobců integrovat do ultrabooku také IPS displej. Pak by to mohlo být ještě zajímavější. Asus vybočuje z průměru jen vyšším rozlišením, což je sice nezanedbatelným aspektem při výběru, ale nikoliv tím primárním.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama