aam-pane-je-libo-tichy-nebo-rychly-disk
Úložná zařízení Článek AAM: pane, je libo tichý nebo rychlý disk?

AAM: pane, je libo tichý nebo rychlý disk? | Kapitola 3

Jírů Marek

Jírů Marek

25. 6. 2003 00:00 36

Seznam kapitol

1. Co je to AAM? Testy 2. Nastavení AAM - Seagate 3. Nastavení AAM - Hitachi (IBM) 4. Nastavení AAM - Samsung 5. Nastavení AAM - Maxtor, WD, Závěr

AAM (Automatic Acoustic Management) je technologie, díky které je možné regulovat hlučnost a z toho odvozený výkon pevných disků. Pokud chcete snížit hlučnost nebo naopak poněkud zvýšit výkon vašeho pevného disku (a nevadí vám trochu hlasitější projev), určitě si přečtěte tento článek.

Reklama

Hitachi (dříve IBM) používá pro nastavení AAM (a jiných parametrů) u svých disků propracovanou utilitu s názvem Feature Tool, aktuální verze 1.80. AAM je možné nastavit u disků řady DLTA  (Deskstar 40GV a Deskstar 75GXP a novější) - z vlastní zkušenosti vím, že tento program umí nastavit AAM i u jiných disků než Hitachi a IBM (u obou mých disků Seagate program nastavil AAM jako nic).

Hitachi Feature Tool si můžete stáhnout ve verzích pro Windows (1,47 MB) a Linux (1,40 MB) - jedná se o image spouštěcí diskety, která obsahuje IBM PC DOS. Ve Windows verzi je třeba spustit soubor SETUP.EXE, který vytvoří spouštěcí disketu. Uživatel Linuxu si asi poradí sám (příkaz "DD if=hitachi-ftool-180-linux-image.bin of=/dev/fd0 bs=8k").

Program Feature Tool se sám spustí po nastartování systému IBM PC DOS z vytvořené diskety. Provede se detekce připojených zařízení a objeví se tato obrazovka:

AAM: pane, je libo tichý nebo rychlý disk?
i Zdroj: PCTuning.cz

Příjemným zjištěním pro mě bylo, že Feature Tool umí detekovat i disky, která jsou připojeny k RAID řadičům (Promise, HighPoint).

Kurzorovými klávesami (či myší) vybereme disk který chceme nastavit a stisknutím klávesové zkratky "Alt+F" se dostaneme do menu Features:

AAM: pane, je libo tichý nebo rychlý disk?
i Zdroj: PCTuning.cz

Vybereme položku "Change Acoustic Level" a stiskneme klávesu "Enter"

AAM: pane, je libo tichý nebo rychlý disk?
i Zdroj: PCTuning.cz

nyní můžeme vybírat z několika nastavení:

  • Disable - AAM vypnut
  • Enable (Recommended value) - AAM zapnut, nastaven na režim "Quiet"
  • Enable (User defined value) - AAM zapnut, můžeme si zvolit jakoukoliv hodnotu AAM v rozmezí 128 až 254

Stisknutím tlačítka OK ("Alt+O") se změny v AAM uloží.

Hitachi Feature Tool dále nabízí výbornou funkci "AAM Test", díky které je možno nastavit AAM opravdu na míru. Pokud stiskneme tlačítko Test ("Alt+T"), objeví se toto okno:

AAM: pane, je libo tichý nebo rychlý disk?
i Zdroj: PCTuning.cz

Program začne pohybovat hlavičkami pevného disku a přitom je možné plynule měnit nastavení AAM (pomocí kurzorových kláves vpravo a vlevo) - díky tomu je možné pozorovat změny intenzity hluku pohybujících se hlaviček. Pokud najdeme hodnotu, která odpovídá našim požadavkům vybereme OK ("Alt+O").

Nakonec opustíme program Feature Tool ("Alt+X") a restartujeme počítač a máme hotovo...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama