746f-ultra-sis-pro-athlony-z-kuchyne-msi
Hardware Článek 746F Ultra - SiS pro Athlony z kuchyně MSI

746F Ultra - SiS pro Athlony z kuchyně MSI | Kapitola 4

Wisman Pavel

Wisman Pavel

22. 4. 2003 00:00 25

Seznam kapitol

1. Od teorie k praxi... 2. Jak si vyhrála MSI ... 3. Rozvržení a zajímavosti 4. BIOS 5. Testy 6. Testy a závěr

SiS746FX - novinka posledních týdnů pro Socket A. Podíváme se jak nám tuto novinku servíruje MSI, jako jedna z prvních firem. Bude to bomba pohřbívající současné leadery v podobě nForce2 a KT400 nebo jde jen o plácnutí do vody, které ani nezčeří hladinu?

Reklama

Desky MSI lze obecně považovat za jakousi střední třídu u které nalezneme nejlepší poměr mezi vlastnostmi, nastaveními, výkonem a cenou. Co se BIOSu týče, tak MSI ve většině svých desek používala a používá BIOS firmy AMI a ani tato deska není výjimkou (použitá verze je 3.31a). A teď se podívejme na to, jak bohaté možnosti "pohrát" si s různými nastaveními nám připravila.

746F Ultra - SiS pro Athlony z kuchyně MSI
i Zdroj: PCTuning.cz



Základní obrazovka BIOSu

Už z uvedené fotky je patrné, že menu obvykle nazvané "Frekvency/Voltage Control" (nebo podobně) zde jaksi chybí. A ten, který by si myslel, že položky v něm obsažené byly tedy přesunuty jinam, tak by se (až na vyjímky) mýlil...

746F Ultra - SiS pro Athlony z kuchyně MSI
i Zdroj: PCTuning.cz



Položky v submenu BIOSu - Advanced Chipset Features

Bohužel, zde mě čekalo velice nemilé překvapení - jediné menu, kde se dá něco nastavit je "Advanced Chipset Features", a že toho není mnoho napovídá obrázek výše. Je až s podivem, že v dnešní době, kdy i neznačkoví výrobci nabízí různé možnosti pro přetaktování a ladění, si MSI dovolila (a zde bych skutečně trval na oné tvrdosti slov) představit desku postavenou na jednom z nejnovějších čipsetů a přitom neumožnit ani takovou základní věc jako například změnu násobiče.

Co všechno lze tedy měnit:

frekvence FSB: od 100 až po 200 MHz po 1 MHz

frekvence pamětí: 9 možností
(by SPD a nebo od 5:4 až po 1:2 v poměru FSB:DRAM)

změna časování RAM: 2T, 2,5T a 3TV

nastavení napětí RAM: 2,5V až 2,8V po 0,1V

hodnotu AGP/PCI: od 66/33 po 80/40 po 2/1 MHz kroku

Co se vykazovaného napětí procesoru týče, tak deska dodávala správnou hodnotu, vykazovaný rozdíl v programu CPU-Z byl od 1,644V až po 1,662V pro procesor AthlonXP, který běží na voltáži 1,65V. Bohužel s tímto parametrem se jaksi v nastavení také nepočítá, takže na nějaké přetaktovávací pokusy se dá rychle zapomenout.

Naměřené teploty v dodávaném monitorovacím programu PCAlert 4 v podstatě odpovídaly těm, co ukazoval BIOS.

Přetaktování

No, myslím, že každému, kdo si přečetl předchozí řádky a nebo se alespoň podíval na obrázky, musí být naprosto jasné jak to asi bude s přetaktováním na této desce. Frekvence FSB jde měnit po 1 MHz až do 200 MHz, ovšem bez možnosti měnit násobič procesoru to v podstatě nemá většího smyslu (snad v případě kvalitních kusů Thoroughbredů na nižších nominálních frekvencích).

Přesto jsem vyzkoušel jak vysoko dostanu svůj procesor. Na desce Asus A7V8X, kterou používám, jde procesor AthlonXP 2400+ na původní frekvenci 2 GHz bez zvýšení voltáže přetaktovat až na 2220 MHz, tj. FSB 148 MHz. V tomto ohledu testovaná deska mírně zaostala, protože procesor nepracoval stabilně na vyšší frekvenci než 2160 MHz, tedy 144 MHz FSB. Nutno však podotknout, že deska Asus i při správném nastavení voltáže (1,65V) dodává do procesoru o něco víc - kolem 1,68V, což může být onou příčinou vyššího výsledku.

746F Ultra - SiS pro Athlony z kuchyně MSI
i Zdroj: PCTuning.cz



Dodávaný program pro přetaktování

Čistě ze zajímavosti jsem se podíval, jaké to je taktovat pomocí dodávaného programu Fuzzy Logic 4. A i zde jsem nebyl moc příjemně překvapen. Pokud jsem totiž v programy nastavil již odzkoušenou frekvenci 144 MHz, tak se sice bez problémů provedl "test" nastavení v programu, ale jakmile jsem chtěl otevřít jinou aplikaci spadl celý operační systém... Dosažená frekvence při které byl počítač stabilní byla o 45 MHz nižší, tedy 2115 MHz. Řekl bych, že je to vhodný program pro svátečního přetaktovávače nebo čistě na vyzkoušení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama