746f-ultra-sis-pro-athlony-z-kuchyne-msi
Hardware Článek 746F Ultra - SiS pro Athlony z kuchyně MSI

746F Ultra - SiS pro Athlony z kuchyně MSI | Kapitola 3

Wisman Pavel

Wisman Pavel

22. 4. 2003 00:00 25

Seznam kapitol

1. Od teorie k praxi... 2. Jak si vyhrála MSI ... 3. Rozvržení a zajímavosti 4. BIOS 5. Testy 6. Testy a závěr

SiS746FX - novinka posledních týdnů pro Socket A. Podíváme se jak nám tuto novinku servíruje MSI, jako jedna z prvních firem. Bude to bomba pohřbívající současné leadery v podobě nForce2 a KT400 nebo jde jen o plácnutí do vody, které ani nezčeří hladinu?

Reklama
746F Ultra - SiS pro Athlony z kuchyně MSI
i Zdroj: PCTuning.cz


MSI 746F Ultra

Rozvržení desky se jeví v celku dobře až na jednu podstatnou „maličkost“. Moje velká výtka bude směřovat k umístění konektorů napájení větráčků. Na desce jsou dva, což není mnoho, zvláště v dnešní době tisíce a jednoho chladiče, ale co je horší, jejich absolutně nevhodné umístění do rohů desky. Při recenzi jsem používal celkem běžný chladič Titan D5TB, ovšem měl jsem co dělat, abych ho dostal do konektoru.

746F Ultra - SiS pro Athlony z kuchyně MSI
i Zdroj: PCTuning.cz


Připojení větráčku ke konektoru

Další – drobnější výhrada by směřovala k umístění patice procesoru. Poslední dobou ji totiž MSI umisťuje na svých deskách svisle a ne horizontálně, a tak si výměna chladiče CPU vynutí i demontáž zdroje. V tomto případě je patice sice o něco níže od kraje desky, ovšem ani to moc nepomůže – snad v případě menších chladičů.

Co se samotného nasazovaní týká, tak chladiči „nestálo“ nic v cestě a jeho nasazování proběhlo bez problémů. Bohužel socket má umělohmotnou páčku, která se pohybuje velice ztuha, což jí činí potenciálně zranitelnou. A navíc vydává dost podezřele skřípající zvuky...

Poslední výtka by směřovala ke kvalitě pasivního chladiče severního mostu. Jde o jakýsi skoro až umělohmotný výlisek, který je velice rychle dost žhavý. Možná by si i tato součástka zasloužila o něco větší pozornost – například jako chladič na desce s čipsetem nForce2.

Osazení

Celkem pochopitelně na desce najdeme severní most SiS746FX a jižního mostu SiS963L (revize C1), jejichž funkce jsem zmínil již na předchozích stranách.

Další důležitou součástí je generátor frekvencí (a to jak FSB, tak PCI, AGP, USB a dalších) - PLL (Phase Locked Loop) ICS 93735AF, který je schopen generovat frekvence v rozsahu 66 MHz až do 267 MHz od firmy Intersil (datasheet), podpora desky však končí na frekvenci 200 MHz, ale o tom později.

Již nezbytnou součástí vybavení každé desky je i hardwarový monitor, tedy měřič teploty a otáček větráčků, zde od firmy Winbond, 83697HF (datasheet).

Posledním zajímavějším čipem, je standardní AC´97 zvukový kodek ALC650 v revizi "F" firmy RealTek (datasheet). Jeden z nejpoužívanějších kodeků, který zajišťuje možnost poslechu až 6kanálového audia a podporuje EAX verze 1.0.

Sloty a konektory

Při pohledu na obrázek desky nahoře je viditelný AGP slot, ten je ve verzi 3.0 a tudíž podporuje AGP 8x přenos. Díky tomu již není možné desku osadit starší grafickou kartou jejíž napájecí napětí je 3,3V, ale pouze tou, která má 1,5V resp. nově 0,8V. Podporované přenosy na AGP jsou 1x, 2x, 4x a 8x. Pod AGP nalezneme pět PCI slotů ve verzi 2.2.

Od nich napravo se nachází dva žluté IDE konektory pro pro připojení HDD, CDROM atd. a pod nimi jeden černý Floppy konektor pro FDD mechaniku. Pod ním se nachází barevně odlišené konektory na připojení tlačítek a LEDek z krabice počítače.

Na již zmíněném přídavném konektoru nazvaném D-Bracket 2 jsou přítomny jak čtyři LED diody - 16 kombinací indikujících stav desky, tak i jeden přídavný USB 2.0 port.

746F Ultra - SiS pro Athlony z kuchyně MSI
i Zdroj: PCTuning.cz



D-Bracket 2

Pro připojení výstupních zařízení se nám nabízí konektory:

  • PS2 pro klávesnici a myš
  • 4x USB 2.0 + jeden další dostupný na konektoru do záslepky 1x COM
  • 1x LPT s podporou SPP/ECP/EPP
  • 2x COM port
  • vstupní/výstupní konektory pro zvuk - Line In / Mic / Line Out
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama