2x-skenery-maly-srovnavaci-test
Hardware Článek 2x Skenery - malý srovnávací test

2x Skenery - malý srovnávací test | Kapitola 2

HADiCE

HADiCE

13. 12. 2002 00:00 10

Seznam kapitol

1. Základní vlastnosti a technologie 2. Instalace skenerů a testovací metody 3. Výstupy a závěr

K čemu lze použít stolní ploché skenery není v dnešní době potřeba vysvětlovat, neboť tato periferní zařízení jsou všeobecně známy, stejně jako klávesnice, myši nebo tiskárny. Ale už méně čtenářů zná rozdíly mezi technologiemi, či nejdůležitější parametry. Právě těm je určen jeden z prvních článků v této kategorii přinášející také srovnávací test dvou stolních skenerů do pěti tisíc.

Reklama

Pro naše testování jsme si vybrali skenery ve stejné cenové kategorii, jeden značky Mustek, druhý Plustek. Oba jsou formátu A4, vybaveny CCD snímačem, mají optické rozlišení 1200x2400DPI a připojují se pomocí USB portu.

První dojem

Plustek OpticPro U24

V balení je obsažen samostatný USB kabel dlouhý pouze 1,2m! Tato délka je nedostatečná i když máte skener velmi blízko PC. Dle mého názoru by bylo lepší, kdyby skener neobsahoval žádný kabel a uživatel by si jej koupil dle potřeby. Napájecí adaptér je poměrně těžký (transformátor). Přehledný návod je ve více jazycích, ovšem bez češtiny. Víka skenerů jsou od výroby běžně fixována lepící páskou, ovšem v mém případě šla beze stop sundat jen s pomocí benzinu a několika minut čištění. Krycí sklo bylo z vnitřní strany mírně zaprášené (drobné tečky), které byly při nejvyšší kvalitě skenování mírně patrné (zřejmě výrobní vada kusu).

2x Skenery - malý srovnávací test
i Zdroj: PCTuning.cz

Instalace ovladačů a níže uvedeného software proběhla bez problémů.

Dodaný software (v angličtně):

  • Micrografx picture publisher 8 (skenování a základní úpravy)
  • Micrografx media manager 8
  • OCR TextBridge classic (rozpoznávání textu)

Hardwarová hloubka barev: 42bitů (48sw), 14bitů pro stupně šedi (16sw)
Buffer: 2MB

Mustek BearPaw 2400

U tohoto skeneru byl USB kabel dlouhý 1,5m připojen napevno. Pokud by došlo k poškození kabelu, oprava by jistě nebyla levná. Napájecí adaptér je řešen lehkým spínaným zdrojem. Manuály jsou také v češtině. Nešťastnou volbou je částečně průhledný plast v okolí víka skeneru, protože ostré světlo výbojky velmi nepříjemně oslňuje.

2x Skenery - malý srovnávací test
i Zdroj: PCTuning.cz

Při instalaci ovladačů jsem narazil na podstatný problém. Ovladače pro Windows XP nejsou na dodaném CD! Naštěstí nebyl problém je stáhnout z internetu, poté již bylo vše bez problémů.

2x Skenery - malý srovnávací test
i Zdroj: PCTuning.cz

Dodaný software (v angličtně):

  • Bear Paw 2400 (skenování a základní úpravy)
  • OCR ABBYY FineReader Sprint 4 (rozpoznávání textu)

Hardwarová hloubka barev: 36bitů (48sw), 12bitů pro stupně šedi (16sw)
Buffer: 16kB

Jak jsme testovali

Nyní přišlo na řadu testování. Důležitým kritériem je doba skenování, protože každé sekundy navíc udělají při skenování několika desítek fotografií znatelný rozdíl. Časy uvedené v grafech znamenají dobu od stisknutí tlačítka "skenuj" po hotový obrázek. Zahřívání výbojky (přibližně 30s) bylo provedeno předem a stačí provést jen jednou - skenery ji zhasínají až po nastaveném čase (5,10,15 nebo více minut).

Doba náhledu je čas, který skener potřebuje na zobrazení celé plochy pro předlohy v nejnižší kvalitě (ale barevně), aby mohl uživatel zvolit, kterou část z chce skenovat (např. kam umístil fotografii).

Po výkonnostním testu přišlo na řadu porovnávání kvality výstupu, kterou můžete posoudit sami v poslední kapitole na dvou fotografiích, které jsme nijak neupravovali. Režim barevně(48bitů) je nejvyšší možné nastavení (částečně dopočítané), barevně znamená 24 bitů (klasický TrueColor), stupně šedi byly skenovány 8bitově.

Jako poslední byly zjišťovány schopnosti OCR software správně rozpoznat testovací odstavec textu. Rozpoznávaná stránka obsahovala odstavec textu o velikosti 9 bodů. Za účelem mírného zhoršení kvality byla okopírována na běžné analogové kopírce (okem však čitelné výborně).

Grafy

Totožné výsledky s generováním náhledu z důvodu malého rozlišení.
i Zdroj: PCTuning.cz
Totožné výsledky s generováním náhledu z důvodu malého rozlišení.


Přibližně polovinu doby náhledu skener provádí kalibraci hlavy, časy jsou vyrovnané

Podobné předchozímu případu, kalibrace hlavy nyní zabere z celkového času o něco více.
i Zdroj: PCTuning.cz
Podobné předchozímu případu, kalibrace hlavy nyní zabere z celkového času o něco více.


Mustek podává vyrovnané výsledky s různým nastavením, naopak rychlost Plusteku závisí na barevné hloubce.

2x Skenery - malý srovnávací test
i Zdroj: PCTuning.cz


Na fotografii v maximální kvalitě si počkáte několik minut...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama