17-lcd-prestigio-p171
Monitory Článek 17" LCD: Prestigio P171

17" LCD: Prestigio P171 | Kapitola 3

Petr Válek

Petr Válek

19. 11. 2003 00:00 60

Seznam kapitol

1. CRT monitory vs. LCD monitory (pro a proti) 2. Prestigio P171 - design a ovládání 3. Kvalita obrazu, závěr

Monitory LCD se v poslední době zvláště díky stále příznivějším cenám a také zlepšujícím se výkonům stávají velice úspěšným obchodním artiklem. Doby, kdy jste za LCD s hroznou odezvou a dalšími ne příliš přesvědčivými obrazovými parametry zaplatili desetitisíce jsou naštěstí dávno pryč. Dnes se dá kvalitní LCD s úhlopříčkou 17" pořídit za cenu lehce převyšující 10.000,- Kč bez DPH. Mnohdy se dokonce dostanete i pod tuto hranici. Do redakce se nám tentokráte dostal 17-ti palcový monitor firmy Prestigio. LCD vypadalo na první pohled velice dobře i po stránce obrazové, takže jsme byli zvědavi, jak monitor obstojí v našich testech.

Reklama

Jako první jsem zvolil náš testovací obrazec. Jedná se o snímek, který je uložen ve vysoké kvalitě a velmi dobře jsou patrné jak barevné podání tak i černobílé lišty či posuvníky.

17" LCD: Prestigio P171
i Zdroj: PCTuning.cz

Na obrázku je vidět, že světlé tóny zvládá panel téměř na jedničku, podání barev je přesné a s minimálním zkreslením. Tmavší tóny jsou pro panel částečně oříškem, je třeba si však uvědomit, že se jedná o přeexponovanou fotku, která lehce podání barev v tmavších sférách částečně potlačuje. Věrnost barev je stejně jako u světlých tónů docela v pořádku. Lidskou kůži, která bývá pro monitory největším oříškem zobrazuje LCD velice dobře a bez zkreslení. Jedinou výtku bych směřoval k ve svém oboru menšímu podsvětlení panelu.

Zabarvení složitějších odstínů s přechody je u tohoto panelu nad očekávání dobré. Částečně se přechody rozpíjejí, je to však únosné.

přechody jsou hladké, bez posterizace(obrazec bývá po nafocení vzdy poněkud bledší)
i Zdroj: PCTuning.cz
přechody jsou hladké, bez posterizace(obrazec bývá po nafocení vzdy poněkud bledší)


Originál

Stupnice šedi

17" LCD: Prestigio P171
i Zdroj: PCTuning.cz

Stupně šedi zobrazuje monitor na výbornou, jako jeden z mála LCD panelů dokáže zobrazovat v horní řadě sloupce ještě na 5%, reálný pohled Vám ukáže ještě dostatečně viditelný sloupec 4%. Na fotografiích obrazovek monitorů se zpracování i samotné faktory fotoaparátu svým způsobem projeví.

Doba odezvy a úhly pohledu

Jako pokaždé i dnes jsme pro testování doby odezvy zvolili náš pohybující se testovací obrazec. Fotografie byla pořízena s obnovovací frekvencí 75Hz a exponováno bylo s časem 1/50.

17" LCD: Prestigio P171
i Zdroj: PCTuning.cz

Způsob, který používáme je víceméně unikátní. Fotografie by při ideálních podmínkách měla být bez znatelných stínů. Doba odezvy tohoto panelu je podle výrobce 16ms. Podle obrazce se doba odezvy pohybuje okolo 22-20ms, což je o kousíček horší než uvádí výrobce (dovozce uvádí 20ms, datasheet 16ms).

Dalším "benchmarkem" byly dvě hry, Vietcong a Need for Speed: Hot pursuit 2. Obě jsem hrál docela dlouhou dobu a musím říci, že jediným rozdílem mezi hraním na normálním CRT a na tomto panelu bylo poněkud teplejší a měkčí podání barev. Obecně lze říci, že odezva panelu nečiní v praxi velké problémy ani u videa a her, ani u "skrolování" textu.

Pozorovací úhly

Výrobce uvádí ve specifikaci tyto hodnoty: +75/-75 (150° horizontálně), +55/-70 (125° vertikálně).

17" LCD: Prestigio P171
i Zdroj: PCTuning.cz
17" LCD: Prestigio P171
i Zdroj: PCTuning.cz

17" LCD: Prestigio P171
i Zdroj: PCTuning.cz

Zobrazování při pohledu z úhlu je problémem pro každý TFT panel. 150° horizontálně i 125° vertikálně je pro LCD monitor dostačující hodnotou a Prestigio uvedená čísla zvládá. Mohlo by to být ještě o něco lepší, pokud ale chcete monitor s lepšími úhly, budete ho muset hledat v dražší kategorii.

Závěr

Vzhledově hezký a decentní LCD firmy Prestigio je dobrým kandidátem na koupi do kanceláře či domácnosti pro běžné uživatele. Celkový dojem z panelu je velice dobrý, všechny aspekty zobrazování jsou na solidní úrovni, zvláště v této cenové kategorii. Jedinou věcí, kterou by bylo dobré zlepšit je response time, která nám připadala vyšší než uváděná (cca 22-20ms, na druhou stranu se metodika měření u různých výrobců liší - viz. poznámka). Ovládání panelu je velice snadné a za plus se dá považovat i integrované audio a výstup na sluchátka.

S panelem jsem pár dní pracoval a musím říct, že šlo o velice příjemné období. Návrat k monitoru CRT bude těžký. Velice dobře se s ním pracovalo (diky poměrně dobrému podání barev) i v takových programech jako je Photoshop či Corel. Panel v testu neměl žádný vadný pixel.

Poznámka k měření response time: Metodika měření této veličiny není dosud jednotná (v redakci ji zjišťujeme z vyfotografovaného pohybujícího se obrazce). Když se objevily první panely, které uváděly hodnotu response time 16ms, mnoho uživatelů bylo překvapeno tím, že některé byly rozmazáváním (afterglow) postiženy stejně, ne li více než 20ms modely. Původní konstrukce umožňuje často dosáhnout rychlého přechodu mezi vypnutým a zapnutým stavem, zatímco pružnost v zobrazení barev je nízká. Viz. Extremetech - hloubkové testy jednoho panelu potvrdily, že typu, který přechod mezi bílou a černou zvládl za 17ms, trval přechod mezi šedou a bílou celých 57ms.

Podle údajů uváděných výrobci není za současného stavu možné zcela přesně odhadnout chování panelu v praxi. Z toho pak vyplývají "papírové" bitvy mezi různými tábory. Pravdou je, že asi nezbývá nic jiného než response time posoudit z druhotných znaků (zkuste kroužit oknem z tabulkou Excelu - budete se možná divit). Testovaný panel jsme zařadili mezi 20-22ms typy a za tím si stojíme. Na druhou stranu jsme si vědomi, že v době kdy mnozí (i sám výrobce) uváději 16ms, to vypadá jako něco podprůměrného. Není to pravda.


Panel Prestigio P171 koupíte za 11.380,- Kč bez DPH (cena k 19.11.2003).

Pro:

   *  příznivá cena
   *  velmi dobrý obraz (v této cenové třídě)
   *  integrované audio

Proti:

   *  chybějící DVI 
   *  integrované audio ;-)

17" LCD: Prestigio P171
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitor Prestigio zapůjčila firma Asbis.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama