17-lcd-aoc-lm721a-be-quick-or-be-dead
Monitory Článek 17" LCD: AOC LM721A (be quick or be dead)

17" LCD: AOC LM721A (be quick or be dead) | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

19. 6. 2003 00:00 37

Seznam kapitol

1. AOC LM721A 2. Testy - kvalita obrazu 3. Obraz, response time a závěr

Už vidím, jak se budou lidi od AOC vztekat za slovíčko "neznačkové" - zejména v době, kdy asijští velkovýrobci rychle zvedají kvalitu a bleskově nasazují nové technologie zatímco tradiční značky tlačí své ceny níž a níž. Ne, AOC značkou bezesporu je, a u nás patří dokonce mezi nejprodávanější. Jistým způsobem AOC určuje i trendy - pokud něco umí jejich výrobky - není důvod nepožadovat stejné vlastnosti i od ostatních. Teď je tady relativně levný panel s rychlou dobou odezvy 16ms... budou se ostatní panely šrotovat?

Reklama

I zde jsme použili náš obvyklý testovací pohybující se obrazec (ten jsme exponovali časem 1/60s při obnovovací frekvenci 75Hz).

17" LCD: AOC LM721A  (be quick or be dead)
i Zdroj: PCTuning.cz

Fotografie zobrazuje typicky dvě "fáze" pohybu (dvě exponované pozice) - více "kopii", nebo rozmazané duchy by neměly být vidět. Záběr ukazuje, že testovaný panel má čas odezvy mírně vyšší než uváděných 16ms ("čistých" 16ms zatím u nás nepřevedl nikdo) - odpovídá spíše (stále velmi dobré hodnotě!) 20-22ms.

Poznámka: V rámci testování jsem spustil Medal of Honor (známý svými tmavými scenériemi, které by panelům mohly dělat potíže). Obraz jsem nastavil na 1024x768 (32b), 75Hz a bez dodatečné korekce jasu (ta zůstala stejná jako u CRT) si zahrál několik úrovní. Obraz bych hodnotil jako naprosto vyrovnaný, nebyl ani příliš tmavý (jízda jeepem v noci proběhla hladce), ani jakkoliv rozmazaný... hru jsem na jeden zátah dohrál stylem "běžím, běžím, běžím..." téměř do poloviny :-)

Jakékoliv video nebo 3D hry poběží tedy na tomto panelu bez problémů, taktéž "skrolování" textů či tabulek Excelu probíhá bez viditelného rozmazávaní.

Pozorovací úhly

Ačkoliv různé zdroje na internetu uvádějí různé úhly, my se budeme držet hodnot které nám sdělila firma LEVI: ą65 stupňů horizontálně, ą55 stupňů vertikálně (130H, 110V).

17" LCD: AOC LM721A  (be quick or be dead)
i Zdroj: PCTuning.cz
17" LCD: AOC LM721A  (be quick or be dead)
i Zdroj: PCTuning.cz

17" LCD: AOC LM721A  (be quick or be dead)
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče úhlů je testovaný panel snad až příliš skromný. Úhly se totiž příliš neliší, od panelů které uvádějí poněkud vyšší hodnoty, např. 160H, 140V.

Ovládání a závěr

Ovládání bychom mohli nazvat jako "spartanské" - vypadá spíše jako stručné servisní menu pro techniky AOC než jako něco, co by měli vidět běžní uživatelé.

17" LCD: AOC LM721A  (be quick or be dead)
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovládání a elektroniku hodnotím jako mírně podprůměrnou. Funkce automatického nastavení sice funguje automaticky... záleží však na obrazci který je na monitoru, jestli se do obrazu zcela "strefí". Ve finále vyžaduje panel poněkud více trpělivosti a trochu více "mačkání" tlačítek.

Závěr

17" LCD: AOC LM721A  (be quick or be dead)
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se mě zeptáte, jestli mě panel překvapil, musím přiznat, že hned několikrát. Poprvé, když jsem uviděl perfektní krabici a moc pěkný design (tehdy mně sbíral AOC plusy), pak jsem ale uviděl neseřízený tmavý a zeleně tónovaný obraz a musel jsem přihodit hromadu bodů na misku "zápory". V tu chvíli se zdálo, že recenze dopadne špatně. Panel putoval na vedlejší stůl...

Po týdnu (předevčírem) jsem však dal LM721A ještě šanci a s překvapením jsem zjistil, že pod nepěkným továrním nastavením lze "odkrýt" pěkný obraz (ruční nastavení je nutné). Optimizmus se mi vrátil do té míry, že bych testovanou řadu klidně doporučit i svým známým. Ptáte se, jestli by byl tento panel vhodný i pro mě? To ještě nevím, počkejte až přehodím monitor zpátky a kouknu se, co jsem to ve Photoshopu v kombinaci s tímto panelem vlastně "spáchal".

Poznámka: Panel neměl v době testu žádné pixelové vady.

Cena se k 19.6.2003 se pohybovala od 11 - 12 000Kč bez DPH (v závislosti na prodejci).

Pro:

  • příznivá cena
  • obraz za který by se nemusely stydět ani "velké" značky
  • krátká doby odezvy
  • integrované audio

Proti:

  • komprimované tmavé odstíny
  • jas jen 250 cd/m2
  • integrované audio :-)

TFT - hodnocení hodnocení (max. 5)
obraz - barvy, stupně šedi: 3.5
obraz - pozorovací úhly: 3.5
obraz - doba odezvy: 4
kvalita provedení: 4
cena / výkon: 4
design: 4
CELKEM 3.8 (velmi dobrý)


výrobek zapůjčila firma LEVI International

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama