17-lcd-aoc-lm721a-be-quick-or-be-dead
Monitory Článek 17" LCD: AOC LM721A (be quick or be dead)

17" LCD: AOC LM721A (be quick or be dead) | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

19. 6. 2003 00:00 37

Seznam kapitol

1. AOC LM721A 2. Testy - kvalita obrazu 3. Obraz, response time a závěr

Už vidím, jak se budou lidi od AOC vztekat za slovíčko "neznačkové" - zejména v době, kdy asijští velkovýrobci rychle zvedají kvalitu a bleskově nasazují nové technologie zatímco tradiční značky tlačí své ceny níž a níž. Ne, AOC značkou bezesporu je, a u nás patří dokonce mezi nejprodávanější. Jistým způsobem AOC určuje i trendy - pokud něco umí jejich výrobky - není důvod nepožadovat stejné vlastnosti i od ostatních. Teď je tady relativně levný panel s rychlou dobou odezvy 16ms... budou se ostatní panely šrotovat?

Reklama

Po prvním zapnutí mi ještě obraz neseřízený připadal docela podprůměrný - hodně tmavý s nádechem "do zelena". Spustil jsem tedy OSD kolotoč a začal procházet menu panelu (mimochodem, jeho provedení je pro AOC typické).

17" LCD: AOC LM721A  (be quick or be dead)
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení hodnot jasu a kontrastu mi příliš nepomohlo. Zkusil jsem tedy přednastavené barevné "teploty" (v menu označené jako C1 a C2). Oupsss, dostal jsem se z deště pod okap: barvy vypadají trochu jako vypálené sluncem - říkám si, že někdo z nás (konstruktéři nebo já) je mamlas - mám však dojem, že já to nejsem. Vrhl jsem se tedy na hodnoty RGB a jal se ladit obraz ručně (že to panel bude "umět" mi dokázalo menu, které stále zářilo krásně čistými barvami). Mno, po seřízení to už je docela jiné kafé!

Zde jsou (po několika pokusech, kdy jsme se k optimu přibližovali pomalu a postupně) hodnoty vyzkoušené a doporučené PCtuningem:

  • Contrast: 70
  • Brightness: 95
  • R+: 73
  • G+: 72
  • B+: 74 (80 pro studené podání barev)

S tímto nastavením jsem už byl docela spokojený (ověřeno i "na lidech"). A abych zjistil, jestli jsem se strefil do těch správných hodnot, zapojil jsem panel místo svého monitoru a vše, od editace fotografii až po psaní těchto řádků absolvoval s LM721. P.S. Dokonce ani teď nevím jak to dopadne - pokud špatně a fotky budou příliš tmavé / světlé / zatónované - tak tu větu proste smažu a neuvidíte jaký jsem byl vůl :))

Kvalita obrazu

Prvním kontrolním snímkem je obligátní záběr našeho kontrolního obrazce.

17" LCD: AOC LM721A  (be quick or be dead)
i Zdroj: PCTuning.cz


Poznámka: snímek je fotograficky mírně podexponován, aby bylo vidět světlejší detaily jako jsou posuvníky a lišty.

Panel se svým obrazem řadí do nové generace TFT panelů. Tyto ploché panely už definitivně vyrůstají z dětských nemocí a pomalu dospívají do "TFT puberty". Pokud jste dříve viděli LCD panely z roku 2001-2002, byli byste obrazem LM721A příjemně překvapení, zkušený LCD harcovník však tu i onde vidí vady na kráse.

Se světlými tóny neměl testovaný panel žádné problémy - jsou barevně věrné s postupnými přechody. Horší to už je s detaily v tmavé oblasti - tady je již stínů příliš mnoho (nejedná se však o nic dramatického, 721A ve tmavých částech stále zobrazuje detaily).

Obrazu bych obecně vytknul poněkud nižší max. jas (250 cd/m2 ) a kontrast jen (350:1). V praxi to příliš nevadí, akorát při ostrém slunečním svitu nemůžete jas ještě "přepálit".

Barvy

Panel nemá, narozdíl od starších konstrukcí, tendenci uměle zvedat nasycení barev, kdy některé odstíny září jako neony.

17" LCD: AOC LM721A  (be quick or be dead)
i Zdroj: PCTuning.cz

barevné přechody jsou plynulé:

foto stejného obrazce na panelu...
i Zdroj: PCTuning.cz
foto stejného obrazce na panelu...


zmenšený originál kontrolního obrazce...

Stupnice šedi

17" LCD: AOC LM721A  (be quick or be dead)
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde je již vidět (pro ploché panely typickou) kompresi tmavých odstínů do černé, v praxi není situace tak špatná (trochu se na tomto snímku podepsala i expozice) - v reálu jsou vidět dva pravé horní čtverce (8 a 9%), pokud budete chvíli namáhat oči, uvidíte i plošky s 5 - 7% jasem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama