15-lcd-nfren-1500maep-plocha-tv-v-cene
Monitory Článek 15"LCD: NFREN 1500MAEP (plochá TV v ceně)

15"LCD: NFREN 1500MAEP (plochá TV v ceně) | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

11. 4. 2003 00:00 17

Seznam kapitol

1. NFREN NF-1500MAEP 2. Kvalita obrazu - pozorovací úhly 3. Doba odezvy a TV režim

Když mi tento panel nabízeli k testování docela jsem se ošíval: "patnáctky opravdu neberu, to je tak akorát pro sekretářky - pokud to nemá rozlišení 1280x1024 tak to nemá cenu..." Odpovědí mi bylo: "víš co, jak chceš - jen zkus tu integrovanou televizi...". Za pár dní panel skutečně dorazil. Vybalil jsem ho ("docela hezký, co má však být...") a postavil na vedlejší stůl pro případ "kdyby zbylo trochu času" (běžně to znamená "nikdy"). Koukám - hele má to i dálkový ovládač. Co takhle zkusit tu televizi... Zkusím dát drátek do anténního vstupu. Menu (hezké!), něco už to bere - páni to je SUPER. Na závěr musím říci, že celou dobu co jsme jej v PCtuningu měli byl tento panel na mém stole místo monitoru, který jsem jen poposunul trochu dozadu.

Reklama

Response time

Pro přesnější posouzení jsme použili záběr na náš testovací pohybující se obrazec (refresh 75Hz, exponovali jsme s časem 1/60s).

15"LCD: NFREN 1500MAEP (plochá TV v ceně)
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledek odpovídá panelům s odezvou cca 30 ms. To je na dnešní dobu průměrná hodnota. Panel není příliš vhodný pro hraní her.

Poznámka: při sledování televize není pomalejší odezva panelu překvapivě vůbec rušivá.

Odstíny šedi

15"LCD: NFREN 1500MAEP (plochá TV v ceně)
i Zdroj: PCTuning.cz

U tohoto obrazce jsou vidět tmavé odstíny až po 5% klính (na fotografii to není příliš zřetelné) většina panelů končí u 10%.

Obnovovací frekvence

Obnovovací frekvence není u TFT panelů tak důležitá jako u monitoru, protože zde, pokud se obraz nemění - nedochází k překreslování obrazu vůbec (což je mnohem lepší, než 100Hz u monitoru).

Obecně není důvod u plochých panelů překračovat frekvenci 60Hz - obraz je i zde stabilní jako skála (panel má paměť na celou plochu obrazu a nepotřebuje obraz "kreslit" po řádcích tak, jak to činí monitor či televize) - jít výše zatěžujete jen elektroniku panelu.

Lekce 3. - TV režim

15"LCD: NFREN 1500MAEP (plochá TV v ceně)
i Zdroj: PCTuning.cz


okénko PIP velikosti "Large" - obraz je autentický

To, jak tento panel zvládá zobrazení videa a TV je přímo příkladné. TV režim je v prvním případě na počítači zcela nezávislý - obraz se zobrazuje na celé ploše a panel pracuje jako plochý TV přijímač s obrázkovým menu a klasickým dálkovým ovládáním. Elektronika navíc využívá filtrů a funkcí jaké jsou běžné u 100Hz televizorů.

V druhém případě lze využít několika provozních módů funkce PIP / "obraz v obraze". TV nebo video-okénko (obraz z videokamery) může mít tři rozměry a můžete je posuvem umístit na ploše kdekoliv (tak, aby nekolidovalo s konfigurací vašeho desktopu). Jelikož vše probíhá na úrovni HW, přímo v monitoru, nemusíte pečovat o instalaci ovladačů ani se starat o ztrátu kvality způsobenou externím TV boxem. Systému je jedno - používáte-li Linux, DOS nebo Windows.

Citlivost TV tuneru

Testovaným panelem bych nebyl tak nadšen, kdyby použitý tuner nepatřil mezi ty lepší. Měl nadstandardní citlivost a výbornou selektivitu. Většinu stanic se mi v kanceláři dařilo "chytat" na cca 1m "drát" (nejsem typ, co by si zaváděl k počítači svod STA). Díky tomu jsem mohl sledovat poslední události na CT2 prakticky živě.

Celkově mi televize hrající "na ploše" vadila méně, než běžný TV přijímač hrající ve stejné místnosti jako počítač (možná to je tím, že není třeba oči pokaždé když vás něco zaujme "přeostřovat").

Závěr

15"LCD: NFREN 1500MAEP (plochá TV v ceně)
i Zdroj: PCTuning.cz

Dlouho jsem uvažoval, mám-li tomuto panelu udělit ocenění. Na jednu stranu patří mezi nejlepší patnáctky, které jsme zde měli. Na druhou stranu je dražší, než bych si přál (jeho cena je cca 13 000Kč bez DPH). Někomu kombinace kvalitní TFT 15" a integrovaného tuneru neřekne vůbec nic, někdo jiný právě na toto "kombo" dlouho čekal.

Dokážu si představit i "nasazení" tohoto panelu mimo kancelář: v dětském pokoji (kde může nahradit TV) a všude tam, kde je k dispozici málo místa a kde je vítán jak počítač, tak i TV. Jo a opakuji, pokud si přejete televizi na WC... máte také možnost :-))

Za zapůjčení panelu děkujeme firmě ELKO Ostrava.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama