10Gb switch QSW-M1208-8C a pokročilé funkce switchů QNAP
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek 10Gb switch QSW-M1208-8C a pokročilé funkce switchů QNAP

10Gb switch QSW-M1208-8C a pokročilé funkce switchů QNAP | Kapitola 11

Petr Šaroun

Petr Šaroun

14. 7. 2021 17:44 9

Seznam kapitol

1. Switche QNAP 2. QNAP QSW-M2108R-2C 3. QNAP QSW-M1208-8C 4. Nejzajímavější schopnosti 5. První spuštění sítě 6. LLDP – Síťová topologie
7. RSTP – zjednodušený úvod 8. RSTP – Zapnutí a testy 9. Agregace Linek – připojení zařízení 10. Agregace Linek – spojení dvou switchů 11. Závěr

Dnes se podíváme na pokročilé schopnosti switchů QNAP. Těšte se na zaklínadla jako LLDP, LAG, LACP, RSTP, takové ty věci, o kterých se často nepíše. Pokud plánujete síť v nějaké menší firmě, budou se vám tyto znalosti hodit. Nehledě na to, že firma QNAP připravila opravdu pěkná zařízení za skvělou cenu.

Reklama

Závěr

Rychlé switche firmy Cisco jsou nechutně drahé a konkurence za dobrou cenu je málo. Můžeme být šťastní, že firma QNAP přináší čerstvý vítr do těchto hodně zatuchlých vod 1Gbps Ethernetu.

Pokud ještě nejste ze čtení unavení, určitě se podívejte na funkci Browser Station. Je to šikovná věcička, třeba když chcete přistupovat na správu switchů vzdáleně. Sám se s touto funkcí ještě seznamuji.

QNAP nabízí výborné výrobky za dobrou cenu. Stabilitu switchů mohu jen chválit, funkce také, ale některé pokročilé funkce jim ještě chybí. Jak jsem ze switchů QNAP nadšený, tak bych je zatím nedával do prostředí, kde jich bude řekněme víc než pět. Nejlépe někam, kde je vyžadována velká rychlost sítě, ale switchů bude jen pár. Věřím, že u firmy QNAP budou svoje výrobky zlepšovat podobně jako své NAS a za rok nebo dva budou představovat výrazně atraktivnější volbu než switche Cisco.

Neprošli jsme všechny schopnosti switchů QNAP, třeba část o VLAN (virtuálních sítích), kdy switch rozdělíte na několik „menších logických" switchů jsem nestihl vůbec. Nastavení jsou navíc poměrně specifická pro každého výrobce, ale principy jsou podobné. Důrazně doporučuji si pročíst dokumentaci, než se do něčeho podobného pustíte poprvé. No, už takhle byl článek hodně dlouhý, budu doufat, že se vám líbil.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama