vyhodnoceni-overclocking-4-pretaktovani-pameti
Návody Článek Vyhodnocení OverclocKing 4 - přetaktování pamětí

Vyhodnocení OverclocKing 4 - přetaktování pamětí

Wisman Pavel

Wisman Pavel

16. 7. 2008 01:00 7

Seznam kapitol

1. Jak se "jelo" čtvrté kolo 2. Jak jsem získal titul OverclocKING

V čase dovolených se nám sbírání a vyhodnocování trochu protáhlo, ale dnes tu máme výsledky v pořadí již čtvrtého kola soutěže OverclocKing - přetaktování pamětí. Myslím, že dosažené výsledky předčily snad všechna očekávání a jistě neprozradím nic zásadního, když uvedu, že všichni výherci překročili 200% hranici. Podívejme se kdo se stal výhercem cen od společnosti Asus.

Reklama

Podstatou tohoto kola bylo přetaktování operační paměti počítače v poměru s její původní - prodejní, resp. tovární, hodnotou. Tu určuje čip SPD, který má každá paměť fyzicky přítomný na svém tištěném spoji. O "přečtení" jeho údajů se v našem případě postaral známý program CPU-Z.

Vyhodnocení OverclocKing 4 - přetaktování pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz


v červeném rámečku je údaj o maximální tovární rychlosti pamětí

Dokladem přetaktování byl opět výsledek, který zobrazoval program CPU-Z, tentokrát v položce "Memory", a to navíc validovaný na serveru programu. Dalším byl požadavek na minimálně hodinový běh testovacího programu na stabilitu pamětí - OCCT. Jako obvykle nesměl být počítač nijak hardwarově modifikován a povolené chlazení bylo jen vzduchové.

Nejspíš mnozí správně tušili a tuší, že nejlepšího procentuálního výsledku nedosáhnou paměti, které mají vysoké tovární frekvence. Je logické, že jejich mnohdy velký přetaktovací potenciál, nebude procentuálně tak velký, jako přetaktování pomalejšího typu pamětí. Navíc roli nehrálo časování ani voltáž, obojí bylo ponecháno čistě na libovůli "testera".

Ti nejlepší Kingové

Pod článkem s vyhlášením soutěže se jako obvykle spekulovalo, ale málokdo tipoval tak vysoké možnosti v přetaktování pamětí, kdy hned šestice nelepších překonala hranici 200%. Při podrobnějším zkoumání jejich výsledků se dal celkem lehce najít jeden společný jmenovatel. Tím byla hned v pěti případech paměť Kingston ValueRAM DDR2-400, resp. PC-3200. Jako jedna z posledních svého druhu stále dostupná v počítačových prodejnách v ceně kolem 400 KČ za 1 GB své kapacity. Je zcela zjevné že její potenciál z ní dělá hit v přetaktování.

A nyní se již pojďme věnovat vlastním výsledkům. Hodnoty, které se nedostaly do první trojky, ale přesto zaslouží uznání jsou - 198%, 202,5% a 212,5%. Všechno fantastické hodnoty, když si uvědomíte, že paměť, která je určena pro frekvenci 200 MHz (400 MHz efektivně) jste schopni rozjet, v případě posledního výsledku, na frekvenci 430 MHz (efektivně 860 MHz), tj. rychleji než běžný standard dneška v podání DDR2-800, resp. PC-6400, pamětí. Je jasné, že v praktických podmínkách denního používání by jistě nebylo zvolené časování 7-10-10 tím nejlepším a výsledná propustnost by tím byla nepochybně výrazně sražena dolů.

Na prvních čtyřech příčkách se pak umístili pánové s těmito výsledky - na čtvrtém místě 215%, třetí skončil s 217,6% jako jediná výjimka testu - s pamětí používající čipy Micron s rychlostí 266 MHz.

Vyhodnocení OverclocKing 4 - přetaktování pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz
Vyhodnocení OverclocKing 4 - přetaktování pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz


třetí místo s 217,6% a druhé místo s 227,5%, po kliknutí se zvětší

Na druhé místo se dostal výsledek s pamětí Kingston, která byla přetaktována na 455 MHz, tj. výborných 227,5%. Ovšem s celkem velkým odstupem se na první místo dostal výsledek, který je opravdu hodný obdivu - 255%. Paměť Kingston z původních 200 MHz přetaktována až na neuvěřitelnou hodnotu 510 MHz (efektivně 1020 MHz). A druhým překvapením je vítěz, jímž je OverclocKING z 1. kola soutěže - Julius Hudec z Aše.

Vyhodnocení OverclocKing 4 - přetaktování pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz


vítězných 255% - nejlepší výsledek soutěže

U tohoto výsledku je pozoruhodné i velmi příjemné časování, které sice není na úrovni dnes běžného CL4 či 5, ale hodnoty 6-6-6 jsou stále velmi dobré - obzvlášť v kontextu s dosaženým výsledkem 2,5násobku původní frekvence. Jak níže na fotkách a podrobnějším popisu uvidíte, je ale takto přetaktované paměti potřeba opravdu velmi dobře chladit.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama