Otevřená a uzavřená: Jaký typ společnosti svědčí technologiím?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Otevřená a uzavřená: Jaký typ společnosti svědčí technologiím?

Otevřená a uzavřená: Jaký typ společnosti svědčí technologiím?

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 10. 2015 14:00 46

Seznam kapitol

1. Ve jménu pokroku 2. Znalosti jsou vždycky někomu na obtíž 3. ...ale některé se hodí do krámu 4. Když to „venku“ stojí za starou belu... 5. ...tak za zdmi snadno zaspíte 6. Když se chce, přeskočíte staletí

S tím, jak se statisíce migrantů valí Evropou, přichází otázka: Je to pro technologie spíš pozitivní jev, anebo negativní? Nebylo by nakonec lepší se od méně vyspělého světa izolovat? Ponechme stranou otázky, jak smysluplné či vizionářské je to politicky a demograficky. Co to znamená pro kulturu, vědu a technologii?

Reklama

Civilizační vývoj je zajímavý tím, že jeho iniciátory jsou často geniální jedinci – a z jejich práce pak benefituje celá společnost. Imhotep, Archimedes, Heron Alexandrijský, Newton, Edison, Einstein – to jsou géniové, kteří zásadním způsobem formovali celou svoji civilizaci a celou svoji dobu. Jinou otázkou ovšem je, jak přesně s jejich nápady společnost naloží.

V dějinách se většinou soustřeďujeme na „success stories“: Génius přináší lidstvu poznání, a zatímco na vrcholu slávy v klidu umírá, před očima se mu objevují výjevy ze skvělé budoucnosti. Méně se zaměřujeme na kulturní a vzdělanostní propady a úpadky, které nám přináší nejenom války, ale i civilizační proměny. Ty často přicházejí pod rouškou duchovnosti, kulturnosti či pokroku, ve skutečnosti jde jen o lépe oblečený nástup barbarství.

V poslední době se díky filmu Agora (2009) mohla veřejnost seznámit s osudem Hypatie z Alexandrie, poslední významné vědkyně hellénského světa, matematičky a filozofky, která byla zavražděna davem fanatických křesťanů na popud patriarchy Kyrilla. Byla přitom nejen zaživa rozsekána, ale také spálena a rovněž její matematické dílo bylo zničeno a nedochovalo se.

Její osud je tragický nejen z lidského hlediska, šlo o začátek masivního kulturního a civilizačního úpadku, který představoval nástup křesťanství. Křesťané rádi svoje začátky vykreslují jako příchod míru a dobra do barbarského starověkého světa, ve skutečnosti šlo ale spíš o nástup fundamentalismu, který nenáviděl staré hodnoty zhruba stejně, jako to dnes dělají muslimští fundamentalisté. Muslimové nebyli první, kdo ničil egyptské chrámy, to před nimi dělala křesťanská verze Talibanu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama