Úvaha: Jak jsme zapomněli na domácí počítač
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Úvaha: Jak jsme zapomněli na domácí počítač

Úvaha: Jak jsme zapomněli na domácí počítač

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 4. 2014 12:00 15

Seznam kapitol

1. Co je (nebo byl?) domácí počítač 2. Počítač do domácnosti? Nižší ceny a hlavně hry! 3. Když o hráče nestojíte? 4. Další generace? Propadák!
5. 16bitová schizofrenie 6. Domácí počítač = PC 7. Jak to funguje? A koho to zajímá? 8. Vrátí se?

Posledních dvacet let se vedou debaty o PC, o PC a konzolích, o světě po PC a podobně. Zdá se, že už všichni zapomněli na kategorii strojů označovaných jako HC, home computer, bez kterých by se PC možná nikdy nestalo běžnou součástí domácnosti. Jak vznikly, jak se vyvíjely a kam a proč zmizely? Nečeká nás jejich návrat?

Reklama

Domácí počítače jsou přitom v dějinách domácích počítačů naprosto zásadní. Vznikly dříve než PC a po více než deset let byly tahounem domácí výpočetní revoluce. Byly první, které se dostaly do domácností ve větších počtech, pro mnoho lidí představovaly první setkání s počítači a mnoho z nich inspirovaly ke kariéře v IT. Přesto tato generace strojů prakticky kompletně vymizela. Tiše, nenápadně. Jak je to možné?

U domácího počítače vidím jako charakteristické tři hlavní rysy: Uživatelskou jednoduchost, snahu o masové rozšíření (ať už to nakonec vyšlo, anebo ne) a potom cenu. Dnes nám trochu spíjí kategorie „domácích“ a „profesionálních“ strojů, jsou navzájem kompatibilní, používají stejný operační systém, mají stejnou filozofii ovládání a nezřídka je „profesionálně“ využívaný počítač v práci méně výkonný než ten, na kterém doma hrají lidi hry. Na počátku 80. let ale vedla dělící linie mezi kategoriemi HC a PC zcela jasně, přičemž tou hlavní linií byla cena.

Amstrad CPC464, zdroj: Wikipedia
i Zdroj: PCTuning.cz
Amstrad CPC464, zdroj: Wikipedia

U nejstaršího „osobního počítače“, Apple I, je otázkou, zda byl „domácí“, „osobní“ a nebo „experimentální“. Řada velmi raných počítačů 70. let spadá do kategorie „experimentální“, například i legendární a velmi významné Altair 8800 a IMSAI 8080, které osobně považuji spíš za takový přechodový prvek mezi minipočítačem a skutečným osobním počítačem.

Se starší generací je spojuje hlavně design „panelu operátora“ s baterií LEDek a se spoustou spínačů – nepochybně super věc pro vývojáře, ale domácky to moc nepůsobí. Tyto stroje přitom vznikly v roce 1975, tedy o tři roky později než Xerox Alto, který byl z hlediska uživatelského komfortu o světelné roky dále.

Apple II už rozhodně byl osobní počítač, i když je otázkou, zda byl rovněž „domácí“. Stroj to byl jistě velmi rozšířený (udává se až 6 milionů prodaných kusů všech verzí), ale cena Apple II ale byla poměrně vysoká – 1298 USD, tedy téměř dvojnásobek ceny Apple I. (2× 666,66 USD = 1333,32 USD. Steve Jobs měl sice rád magická čísla, ale s tím, jak firma rostla, už nějak nebylo vtipné prodávat počítače v násobcích magických čísel. Amerika si potrpí na konspirace i bez toho, abyste na účet psali bez uzardění čísla jako 666!)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama