Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI

Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 11. 2011 02:00 9

Seznam kapitol

1. Pět desek do testů... 2. Testovací sestavy 3. Asus P9X79 Deluxe – představení 4. Asus P9X79 Deluxe – vlastnosti 5. Asus P9X79 Deluxe – specifikace a software 6. Asus P9X79 Deluxe – bližší pohled 7. Asus P9X79 Deluxe – detaily desky, čipy 8. Asus P9X79 Deluxe – napájení desky (popis) 9. Asus P9X79 Deluxe – BIOS
10. Intel DX79SI – představení 11. Intel DX79SI – specifikace a software 12. Intel DX79SI – bližší pohled 13. Intel DX79SI – detaily desky, čipy 14. Intel DX79SI – napájení desky (popis) 15. Intel DX79SI – BIOS 16. Přetaktování desek 17. Měření výkonu a spotřeby 18. Hodnocení desek

V pondělí jsme vám představili nový high-end v podobě procesoru Core i7-3960X a nové platformy X79 Express. V dnešní recenzi představíme dvě základní desky s paticí LGA 2011. Půjde o první dvojici z pěti desek, které vám v následujících týdnech ukážeme. Ve všech případech jde o skvěle vybavené desky s přijatelnou cenou a novými vlastnostmi.

Reklama
Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokaždé, když vychází nová řada procesorů, testujeme i řadu základních desek. Stejně jako jsme s AMD FX otestovali tři (Gigabyte, Asus a MSI), máme i pro platformu LGA 2011 připravenou pěknou porci recenzí motherboardů. V první vlně si představíme pět desek různých výrobců. Dnes vás čeká (relativně) levnější základ od Asusu a Intelu. Hlavně deska druhého výrobce je překvapením a velmi příjemným. Následovat bude dvojtest střední vyšší třídy MSI a Gigabyte. Poté čekejte samostatné recenze nejvyšších modelů. Jako první přijde na řadu monstrózní Rampage IV Extreme, poté opět královsky vybavené Gigabyte X79A-UD7 (OC) a MSI Big Bang II.

Jasným problémem uspěchaných recenzí absolutních novinek je většinou špatný a ne plně funkční BIOS. My máme některé desky v redakci i měsíc a pilně je zkoumáme, opravdu připravené na uvedení a koupení jsou zatím právě dvě z dnešní recenze. U dalších jsme odhalili problémy, jež řešíme s výrobci a ti pracují na nápravách BIOSů. Volba první dvojice tedy byla jasná, i když i tak mají desky své mouchy. Ze všech testovaných ale nejmenší. Přesto důrazně doporučuji s nákupem pár týdnů počkat. Nechte desky otestovat i dalšími recenzenty a prvními natěšenými uživateli. Aby to totiž nedopadlo jako s první řadou desek s LGA 1155 a neslavným PCH čipem v revizi B2. Věřím, že Intel si po této aféře dá už navždy pozor, ale i přesto bych na reakce skutečných uživatelů na fórech počkal.

Osobně pracuji s platformou LGA 2011 už asi měsíc, mám tři vlastní procesory včetně raritního osmijádrového Xeonu. A musím říci, že mi na skráních za poslední měsíc vyrašilo o poznání víc šedých vlasů, než by bylo obvyklé vzhledem k mému pokročilému věku. Nebudu chodit kolem horké kaše, testování s ranými BIOSy bylo peklo. Hodiny jsem strávil nad problémy s paměťmi, nestabilitou ve 3D, problémy s taktováním a funkčností obecně. Tentokrát ani Asus nebyl stoprocentně připraven už z počátku. Většina problémů se ale podařila vyřešit, vy uživatelé už se s nimi nesetkáte. Co si ohlídat především?

Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel nám zde totiž přichystal jeden chyták. Kromě procesorových jader v CPU a paměťového řadiče je nyní v procesoru i PCI-E rozhraní. Pokud tedy dosáhnete stavu, kdy bude základní procesor nějak nestabilní, například kvůli problémům s kompatibilitou s paměťmi, zaznamenáte velké problémy zejména v práci grafické karty. Nestabilní CPU znamená nestabilní PCI-E sloty. Tohle u X58 Express nebylo tak markantní, PCI-E visí na severním můstku a nesdílí s CPU přímo i řadič a drobné problémy se někde skryly a nebo rozmělnily. Tento problém se mne hodně natrápil. Po osazení špatně spolupracujících pamětí (čtyři kanály jsou velmi náchylné na i sebemenší nestabilitu paměti) se můžete setkat s BSOD kvůli ovladači grafiky, blikání obrazovky i ve 2D a hromadě problémů ve 3D.

Otestovat paměti a jejich stabilitu je pro tuto platformu zásadní. Mně u některých pamětí nepomohlo ani nastavením konzervativní frekvence a časování, zkrátka si s CPU nerozuměly a nejelo to stabilně vůbec. Paměti tedy vybírejte s ohledem na potvrzenou kompatibilitu s touto platformou. A pokud máte nějaké starší, řádně je otestujte – je zde potenciální problém s nekompatibilitou.

Ceny desek

Jsme v nejvyšším segmentu trhu, tudíž ceny nebudou nízké. Neplatí to ale pro všechny modely. Podívejme se na ně zblízka.

Základní modely střední třídy, například Asus P9X79 nebo Gigabyte X79A-UD3, seženeme za méně nebo kolem 6000 Kč s DPH. Je to celkem hodně, ale když se podíváme na desky s LGA 1155, tak nejvyšší modely začínají právě na této ceně. Kde mainstream končí, začíná high-end. Dražší pak bude Asus P9X79 Pro za cenu 6700 Kč s DPH. Ve stejné relaci pak najdeme i desku MSI X79A-GD65 8D. Někde kolem částky 7000 Kč s DPH pak budou desky Asus Sabertooth X79 a Gigabyte X79A-UD5. Dražší pak bude Asus P9X79 Deluxe za 7700 Kč s DPH. Jen o pár stokorun víc bude stát Gigabyte X79A-UD7. Nejvyšší modely si pak nechají výrobci zaplatit. Asus Rampage IV Extreme se prodává nad 9000 Kč s DPH, stejně jako Gigabyte G1.Assassin 2.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama